hoe ontstaat zwarte schimmel

hoe ontstaat zwarte schimmel

Het is de schrik van elke huiseigenaar: zwarte schimmel in huis vinden. Helaas krijgen heel wat huizen en mensen hier wel degelijk mee te maken en dat geldt zeker voor woningen met verouderde ventilatiesystemen. Maar hoe komt die zwarte schimmel nu eigenlijk tot stand? Is er een manier om dit te voorkomen en hoe los je het op als er toch zwarte schimmel is verschenen?

Iedereen weet wel dat de vorming van schimmels te maken heeft met vocht, maar hoe zit dat nu concreet? In de praktijk is het zo dat wanneer er in een bepaalde ruimte geen aanvoer is van frisse lucht het aanwezige vocht zich aan de muren en de plafonds begint te hechten. Als dit gecombineerd wordt met een hoge luchtvochtigheid spreekt het voor zich dat de muren en plafonds in kwestie constant vochtig zijn. En laat dat vocht nu net de geknipte voedingsbodem voor dergelijke schimmels zijn. Dat is dan ook de reden waarom ruimtes als de badkamer, de keuken, de kelder en de wasruimte vaker last lijken te hebben van schimmels. Dit zijn stuk voor stuk ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad die niet altijd goed geventileerd zijn.

Hebben de zwarte schimmels zich vastgezet in één van deze ruimtes? Dan vermenigvuldigen ze zich aan een razend tempo en worden ze steeds groter en donkerder. Via schimmelsporen belanden deze gevaarlijke schimmels uiteindelijk ook in de andere kamers van jouw woning ook al is daar veel minder vocht. Ze hebben immers weinig nodig om zich ergens aan vast te hechten. Het is om die reden dat het aangewezen is om vanaf je zwarte schimmels opmerkt in huis ze te laten verwijderen.

Hoe pak je dat aan?

Er bestaan op het internet heel wat huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes om beginnende zwarte schimmels te verwijderen. Schoonmaakazijn met soda wordt vaak genoemd net als water met chloor. Ook al klopt het vast en zeker dat dit effect kan hebben toch wordt het afgeraden om voor deze optie te kiezen. Zo is het belangrijk om zeker te weten dat jouw acties succes hebben en bovendien zijn deze middelen bijtend wat het gebruik ervan niet zonder gevaar maakt. Komt nog eens bij dat schimmelsporen nefast zijn voor de gezondheid bij het inademen en het verwijderen ervan gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom wordt ten stelligste aangeraden om bij zwarte schimmels in huis professionele hulp in te schakelen om deze te verwijderen.

Preventief werken

Hoe zorg je er nu voor dat de zwarte schimmel geen kans krijgt om tot ontwikkeling te komen in jouw woning? Dat gaat gelukkig vrij gemakkelijk. Zorg er eerst en vooral voor dat elke kamer in huis goed geventileerd is met verse lucht om het risico sterk te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om ook vocht zo veel mogelijk te verwijderen. Een douche genomen? Ga even over de douche met een aftrekker om het vocht te minimaliseren. Hoe minder vocht en hoe meer verse lucht hoe minder groot de kans is dat zwarte schimmel toeslaat in jouw woning.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.