Wat te doen bij een overstroomde kelder

Wanneer uw kelder een kinderbad is, kan hulp niet snel genoeg komen. Lees verder voor de juiste manier om het te drogen zonder uw veiligheid in gevaar te brengen.

Vraag: Help! Ik ging naar de kelder om wat was te doen, maar vond water op de vloer! Hoe red ik mijn ondergelopen kelder?

Antwoord: Weinig huishoudelijke problemen zijn zo eng als ernstige overstromingen, maar een beetje snel denken nu kan u een hoop geld besparen op reparaties later. Water hoopt zich op in de kelder om allerlei redenen, waaronder barstende leidingen, rioleringsback-ups, nabijgelegen boomverwijderingen en onvoldoende drainage. De meest voorkomende boosdoener is stijgend grondwater door hevige regenval of smeltende sneeuw. Zodra er voldoende water rond uw fundering is verzameld, sijpelt het vocht naar binnen en gaat het naar de laagste grond - in dit geval, uw kelder. Wat de oorzaak van uw probleem ook is, wij laten u stap voor stap zien hoe u uw kelder kunt uitdrogen.

Veiligheid staat voorop

Misschien raak je in paniek over je spullen, maar veiligheid moet altijd je eerste prioriteit zijn. Omdat water elektriciteit geleidt, kan het betreden van een ondergelopen kelder dodelijk zijn. Voor water dat meer dan een meter diep is, is de kans op elektrocutie veel groter, en u moet een professional inhuren die gespecialiseerd is in watersanering. Als je alleen te maken hebt met een of twee centimeter water, kun je waarschijnlijk het grootste deel van de overstroming op eigen houtje weghalen. Toch is het een goed idee om iemand te vragen om in de buurt te blijven zodat ze kunnen ingrijpen als er iets misgaat. Van ruw afvalwater tot chemicaliën en vervuilende stoffen, kunnen allerlei gevaarlijke stoffen in het overstromingswater aanwezig zijn. Ga niet naar beneden zonder beschermende kleding, een veiligheidsbril en handschoenen. Vergeet niet om een paar waterdichte laarzen aan te trekken en zorg ervoor dat u een zaklantaarn pakt zodat u kunt zien waar u naartoe gaat.

Lees ook meer over: je kelder waterdicht maken: dit zijn de mogelijkheden

Sluit uw stroom- en gastoevoer af

Als er gasleidingen of gastoestellen in de kelder zijn, ga dan eerst naar buiten om de toevoer van het gasnet van je meter af te sluiten. Als er een paar centimeter water, het leggen van een paar 2 × 4s of omgedraaid vijf-gallon emmers kan u toelaten om uw breker paneel te bereiken om de stroom te doden. Als u niet veilig kunt uw breker te bereiken, ga dan terug naar boven en bel uw stroomleverancier. Zij zullen u helpen bij het bepalen van de beste volgende stap voor uw specifieke situatie, die kan bestaan uit het sturen van een medewerker van de nutsbedrijven om de meter gezicht te trekken van de meter pan, het loskoppelen van uw huis van het elektriciteitsnet.

Verwijder het water

Of u nu een carterpomp huurt, met een emmer en dweil naar de oude school gaat, of een natte/droge stofzuiger gebruikt, het is belangrijk om het water snel op te ruimen.

  • Als u weet dat het geen rioleringsreserve is en het overtollige water door uw stormafvoeringen kan gieten, doe dat dan.
  • Als u het niet zeker weet, dumpt u het water op uw gazon of een ander doorlaatbaar oppervlak weg van uw huis.
  • Gebruik indien mogelijk een bovenafvoer en laat een verlengsnoer lopen voor uw carterpomp of wet-vac, waarbij u uiterst voorzichtig bent om het snoer en de stekker uit de buurt van het water te houden. Gebruik nooit een afvoer die aan water is blootgesteld.
  • Als het een heldere dag is, open dan ramen om de luchtcirculatie te verbeteren. Krachtige ventilatoren en ontvochtigers kunnen ook de droogfase versnellen.

Berg op wat u kunt. Alles van waarde moet worden verplaatst naar een droge plaats waar de vochtige voorwerpen de vloer of het meubilair niet beschadigen. Als je houten plinten hebt, kun je ze misschien opslaan; trek ze eruit en leg ze opzij om ze te drogen. Alles wat elektrische bedrading bevat (inclusief stopcontacten die aan de overstroming zijn blootgesteld) moet worden weggegooid.

oplossingen voor een overstroomde kelder

Maak de vloer vrij

Nu u het zwembadwater hebt verwijderd, kunt u nu alle tapijten of tapijten omhoog trekken. De rubberen rug is niet te redden en de kans is groot dat uw tapijten en tapijten dat ook niet zijn. Leg uw vloerbedekkingen opzij om te drogen en kom er later op terug om hun toestand te beoordelen.

Controleer de gipsplaten

Elke gipsplaat die doorweekt is, is een gipsplaat die waarschijnlijk aan vervanging toe is. Meestal zal een natte gipsplaat afbrokkelen en wordt de papieren bekleding een broedplaats voor schimmel. Als dat het geval is, kunt u een "overstromingssnede" van de gipsplaten 12 tot 18 duim boven de lijn van schade doen. Dat gebied van de vloer tot de snede zal opnieuw moeten worden gedroogd, en elke isolatie die aan water wordt blootgesteld, zal moeten worden vervangen.

Ontsmet en gooi beschadigde spullen weg

Als er schoon water overstroomd is, kunt u overwegen om deze stap over te slaan, maar u zult zich beter voelen als u alles goed hebt schoongemaakt, inclusief de muren en het blootgestelde hout. Sommige producten kunnen schimmel- en meeldauwproblemen voorkomen voordat ze zich kunnen vasthouden. Als ze op het oppervlak worden aangebracht en 's nachts worden achtergelaten, zullen ze alle sporen doden die al zijn begonnen met groeien. Gezien de kans dat schimmel een toekomstig probleem kan zijn, is een preventieve behandeling een verstandige zet. Als de oorzaak van uw overstroomde kelder niet duidelijk is, en het is een hardnekkig probleem, dan is het inhuren van een ervaren pro om de bron aan te wijzen de moeite waard.