Wat veroorzaakt condensatie?

Condensatie wordt vaak veroorzaakt door een verhoogde luchtvochtigheid in huizen. Een gemiddeld huishouden produceert enkele liters waterdamp per dag, die kunnen condenseren op koude oppervlakken, tenzij er voldoende ventilatie is.

Lees meer: Condensatievocht: Oorzaken, oplossingen & ventilatiesystemen

Kan condensatie vocht veroorzaken?

Condensatie treedt op wanneer warme lucht in botsing komt met koude oppervlakken, zoals muren en ramen. Warme lucht bevat een grote hoeveelheid vocht, dat condenseert en waterdruppels vormt bij contact met koude oppervlakken. Deze opkomende waterdruppels kunnen vochtige oppervlakken veroorzaken en dus vochtige problemen in huizen veroorzaken.

Oorzaken van condensvorming

Koken

stoom koken

Veel problemen met condensatie treden op in de keuken. Bij het bereiden van maaltijden komt er veel waterdamp vrij in de lucht. De afzuigkap boven de kooktoestellen wordt vaak verkeerd gebruikt, waardoor er te veel vocht in de lucht komt.

Baden / douchen

condensatie door douche

Schimmelgroei door condensatie is een veelvoorkomend probleem in badkamers. Als badkamers na gebruik niet geventileerd worden, condenseert er warme lucht op de muren en ramen, waardoor een ideale omgeving voor schimmelgroei ontstaat. De meeste badkamers zijn uitgerust met een geschikte afzuigventilator, maar als deze breekt of door de bewoner wordt uitgeschakeld, vaak als gevolg van lawaai, kan condensatie snel een probleem worden.

Wassen en drogen van kleding

condensatie door kleren te drogen op een radiator

Veel condensatie wordt veroorzaakt door het wassen en drogen van kleding. Tijdens het droogproces komt waterdamp vrij in de lucht, die op koude oppervlakken kan condenseren. Dit is vooral een probleem bij het drogen van kleding op radiatoren of kachels. Om condensvorming door het drogen van kleding te voorkomen, kan kleding het beste buiten gedroogd worden. Bij het gebruik van een wasdroger moet erop worden gelet dat de ventilatieopening naar buiten gericht is.