Hoe kan je schimmel verwijderen uit je tapijt ?

Kies de juiste aanpak om voorgoed van dit ongezonde, lelijke organisme af te komen.

schimmel verwijderen uit je tapijt

Onbehandeld vocht op tapijt - of het nu veroorzaakt wordt door een hardnekkig lek, overijverig waterige planten of een niet goed getrainde puppy - kan binnen enkele dagen schimmelgroei veroorzaken. En de vorm, die als groene, grijze, of witte flarden op tapijt kan verschijnen en een sterke muffe geur aan een ruimte toevoegen, kan tot chronische allergieën, astma, zelfs bronchitis leiden. Hoewel u misschien in staat bent om kleinere plekken van schimmel zelf te verzachten, vereisen secties groter dan 5 voet in de breedte een behandeling door professionals, omdat het waarschijnlijk is dat de schimmel is binnengedrongen in de ondervloer of de vloer, die veel moeilijker te verwijderen is. In zowel kleine als grote gevallen is het van cruciaal belang om snel te handelen; schimmel is een levend, groeiend organisme, en sporen verspreiden zich snel. Houd er rekening mee dat u moet bepalen hoe u schimmel uit tapijt krijgt en hoe u de oorzaak van de schimmel uit het tapijt moet aanpakken: het weglekken van grondwater of andere externe factoren moeten tegelijkertijd worden opgelost.

Er zijn diverse middelen voor hoe te om vorm uit tapijt te krijgen, wat efficiënter dan anderen. De natuurlijke anti - de schimmelremedies, zoals azijn en theeboomolie, zijn gekend om "te remmen," niet doden, vorm. Bleekmiddel kan schimmel verbannen, maar het kan ook tapijt verkleuren. Dus een anti-schimmelspray ontworpen om schimmel te doden, beschikbaar in winkels en thuiscentra, misschien wel uw beste gok.

Stap 1
Ventileer de ruimte door ramen te openen of, indien mogelijk, het tapijt naar buiten te brengen om het te behandelen. Hoewel niet alle schimmels een gevaar voor de gezondheid vormen, kunt u het beste voorzichtig te werk gaan door een gezichtsmasker, oogbescherming en rubberen handschoenen aan te trekken voordat u aan het werk gaat.

Lees meer over: schimmel verwijderen

Stap 2
Als u het tapijt niet kunt verwijderen of optillen, ga dan verder met het behandelen van het zichtbare oppervlak van de mal. Als het mogelijk is om het tapijt op te tillen, doe dit dan totdat u het gebied met de mal bereikt en controleer de rug. Een rug met een aanzienlijke schimmelgroei van meer dan een paar meter breed mag niet alleen worden gereinigd - u moet het tapijt vervangen. Als dat een prijs is die u niet bereid bent te betalen, kunt u ervoor kiezen om de schimmel bedekte gebied af te snijden met een 12-inch rand langs de schade en voeg nieuw tapijt, in plaats van het vervangen van de hele kamer. Zorg ervoor dat u het gedeelte van de onderlaag of tapijt te verwijderen en te vervangen en ook het gedeelte van de onderlaag of tapijt pad te dwarsbomen schimmel terug te keren.

Stap 3
Schrob het oppervlak van het tapijt met een droge, stijve borstel om de zichtbare schimmelsporen te verwijderen. Borstel deze in een vuilnisblik en gooi het in een vuilniszak. (Stofzuigen wordt afgeraden, omdat de sporen op uw stofzuiger zich naar andere plaatsen in uw huis kunnen verspreiden). Als u ook de achterkant van het tapijt kunt borstelen-schrobben, doe dit dan ook.

schimmel verwijderen uit tapijt

Stap 4
Verzadig het beschimmelde gebied grondig, en minstens 6 duim rond het, met anti-schimmelspray die specificeert dat het veilig is voor tapijten (het moet ook beschikken over een "schimmelbarrière" of schimmelpreventie). Als u het tapijt kunt optillen of verwijderen, spuit dan zowel de voorkant als de achterkant. Spuit ook het oppervlak van de vloer waarmee het beschimmelde gedeelte in contact is geweest. Laat de anti-schimmelspray een uur zitten.

Stap 5
Dep de anti-schimmelspray met een droge, schone, schone, wegwerplakband om overtollig vocht op te nemen. Spoel het gebied niet af met water of een andere behandeling. Het anti-schimmelmiddel zal blijven werken tot het volledig is gedroogd. Weersta het gebruik van een ventilator om het drogen te versnellen; dat kan schimmelsporen elders blazen en nieuwe problemen veroorzaken. Sluit in plaats daarvan uw ramen, zet de verwarming in de kamer aan en gebruik een luchtontvochtiger om het tapijt minstens 24 uur op natuurlijke wijze te laten drogen. Loop niet over het gebied en laat huisdieren zich er niet mee bemoeien terwijl het tapijt droogt, omdat de schimmel nog "leeft" en zich mogelijk kan verspreiden.

Stap 6
Reinig de borstel en het blik van alle schimmelsporen door te schrobben met heet zeepwater, vervolgens te besproeien met een schimmelwerende behandeling en volledig te laten drogen. Gooi het doek en de rubberen handschoenen weg.

Stap 7
Zodra het tapijt grondig gedroogd is, breng dan opnieuw de anti-schimmelbehandeling aan zoals in stap 4, en gebruik dan stap 5 en 6, met behulp van een schone, frisse, verse, wegwerplak om te vlekken. Gooi de vod na het vlekken weg.

Laat de luchtontvochtigers nog een paar dagen draaien om schimmelsporen uit de lucht te verwijderen.

Nadat het tapijt volledig gedroogd is, moet u schimmelvrij zijn. Neem dit echter niet als vanzelfsprekend aan. Blijf de plek elke dag ongeveer een paar weken controleren om er zeker van te zijn dat de schimmelgroei niet is teruggekeerd. Het kan een langzame herhaling zijn, vooral als u niet in staat was om het tapijt te verwijderen of op te tillen, dus geef het een maand voordat u volledig tot rust komt.

Schimmelverwijdering producten voor tapijten

HG Vlekkenspray - Extra Sterk voor tapijt

HG Vlekkenspray - Extra Sterk

Bekijk de dagprijs

HG Vlekkenspray

HG Vlekkenspray

Bekijk de dagprijs

Tips voor schimmelpreventie

  • Zet potplanten niet direct op tapijt, zelfs niet met een waterbak eronder. Gebruik alleen geglazuurde potten, geen terracotta, op tapijt en gebruik een vochtbarrière, zoals een rubberen bak of mat.
  • Stapel nooit brandhout op tapijt; zorg altijd voor een vochtscherm tussen het hout en het tapijt.
  • Als uw huisdier zich in een gebied meer dan eens heeft verlost, praat dan met uw plaatselijke dierenwinkel over afschrikkende sprays die de plek minder aantrekkelijk kunnen maken voor Fido of Chairman Meow.
  • In vochtige ruimtes of een vochtig huis investeert u in hoogwaardige ontvochtigers om het vochtgehalte tot een constant minimum te beperken. Dit zal hardhouten vloeren en kunstwerken beschermen, evenals tapijt.