Is de luchtvochtigheid gezond in uw woning? Onze tips & adives

Wilt u genieten van een fijne en leefbare omgeving? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de luchtvochtigheid in de woning. De luchtvochtigheid is exact te meten in een woning aan de hand van een luchtvochtigheidsgraad. Dit wordt ook wel de relatieve luchtvochtigheid genoemd.

Wat een luchtvochtigheidsgraad precies is en welke invloed dit heeft op uw woning, leest u allemaal in dit artikel.

Wat is de luchtvochtigheidsgraad precies?

De luchtvochtigheidsgraad kan op ieder moment van de dag worden gemeten. De luchtvochtigheidsgraad geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit. Er zit altijd waterdamp in de lucht, maar de hoeveelheid kan invloed hebben op de gezondheid van de leefomgeving. De hoeveelheid waterdamp in een woning is afhankelijk van factoren zoals luchtdruk en temperatuur.

In de regel geldt dat wanneer de temperatuur hoger is, de lucht meer waterdamp kan bevatten. Dus op warme zomerse dagen is de kans groot dat de luchtvochtigheidsgraad hoger is.

Wat is een gewenste luchtvochtigheidsgraad?

De luchtvochtigheidsgraad wordt getoond in percentagegetallen. Er is altijd waterdamp in de lucht en dat is ook nodig. Een gewenst percentage aan luchtvochtigheid is tussen 40% en de 60%. Wanneer het onder de 40% is kan de lucht droog aanvoelen, wanneer het boven de 60% uitkomt, kan er juist veel vochtigheid optreden in een woning.

Hoe kun je de luchtvochtigheidsgraad meten?

Iedereen kan de luchtvochtigheid in huis meten. Hiervoor is een hygrometer nodig. Deze meters zijn al voor een paar euro aan te schaffen. Het is altijd aan te raden om een hygrometer in huis te hebben. Zo kunt u op ieder moment de luchtvochtigheidsgraad in uw woning meten. Hygrometers zijn vaak automatisch geïnstalleerd in thermometers, de kans is groot dat u al een hygrometer in huis hebt.

Wat zijn de oorzaken van een hoge luchtvochtigheidsgraad?

Wanneer de luchtvochtigheidsgraad aan de hoge kant is, d.w.z. Boven de 60%, kan dat meerdere oorzaken hebben. Allereerst kan condensatie een rol spelen. Is uw woning goed geïsoleerd, maar is er weinig ventilatie? Dan kan bijvoorbeeld na het koken of douchen de condensatie het huis niet verlaten. Het gevolg is een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Een andere oorzaak is condensatie van buitenaf. Opstijgend vocht of doorslaand vocht kan veel invloed hebben op de luchtvochtigheidsgraad en op uw algehele gezondheid.

Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheidsgraad?

Er zijn flinke gevolgen voor uw woning door een te hoge luchtvochtigheidsgraad. De kwaliteit van uw woning kan snel afnemen. Zo kan pleisterwerk gaan afbrokkelen, behang loslaten of kunnen er bubbels in de muren ontstaan.

Maar niet alleen uw woning heeft te lijden onder een hoge luchtvochtigheidsgraad. Ook uw gezondheid zet u op het spel met een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Zo heeft het invloed op uw luchtwegen, kan er huidirritatie ontstaan en kunnen sommige klachten verergeren. Denk bijvoorbeeld aan reumaklachten.

Een gratis en vrijblijvende vochtanalyse

Wanneer de luchtvochtigheidsgraad te hoog is en te hoog blijft, kunt u gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag om de exacte oorzaak van een te hoog luchtvochtigheidsgraad te achterhalen met een vochtanalyse.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.