Luchtvochtigheidsgraad in uw woning hoe gezond is die ?

Als het gaat om een gezonde woning, dan is het leefklimaat daarin altijd een belangrijke factor. Daarop heeft bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad een belangrijke invloed. Het is goed om te weten wat de rol van relatieve luchtvochtigheid is. Dit is namelijk de indicatie hoeveel waterdamp er in de woning is. Is het niveau te hoog, dan kan dit gevaren met zich meebrengen. Hier moet actie op worden ondernomen.

Hoe gezond is de luchtvochtigheidsgraad in uw woning?

Duidelijkheid over de vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraad in huis geeft aan hoeveel waterdamp er op dat moment in de lucht hangt. De hoeveelheid die aanwezig is, hangt af van factoren zoals de temperatuur en de luchtdruk. Dit is ook de reden waarom het relatieve luchtvochtigheid heet. Bij een hogere temperatuur is vaak meer waterdam waar te nemen. Dit wordt uitgedrukt in een percentage.

Neem vandaag nog contact op met ons voor een offerte.

Wat is de juiste luchtvochtigheidsgraad?

Het is goed om te weten wat de juiste mate van luchtvochtigheid is. Dit licht tussen de 40% en 60%. Dit betekent dat ongeveer de helft van de lucht waterdamp betreft. Dit is goed voor de menselijke gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van de woning. Natuurlijk is het belangrijk om te stellen dat dit niet het enige is. Ook het zuurstofgehalte en CO2-niveau spelen een rol.

Lees op deze pagina meer over luchtvochtigheid.

Het meten van de luchtvochtigheidsgraad

Om een goed beeld te krijgen van de relatieve luchtvochtigheid is meten van belang. Dit kan worden gedaan met een hygrometer. Deze meters zijn ook in digitale thermometers en analoge weerstations terug te vinden. Wanneer dit niet het geval is, dan is ook een los model te kopen. Voor enkele euro’s is een digitale hygrometer beschikbaar.

Wanneer is de luchtvochtigheid te hoog?

Condensatie in de woning is een goede indicatie dat de luchtvochtigheid te hoog is. Dit is bijvoorbeeld een gevolg van goede isolatie. De woning wordt onvoldoende geventileerd waardoor de waterdam geen weg naar buiten kan vinden. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid. Al kunnen ook factoren als opstijgend vocht en doorslaand vocht een belangrijke rol spelen. Denk daarnaast ook aan het optreden van lekkages. Deze kunnen allemaal de luchtvochtigheid laten groeien. Dat komt doordat er meer vocht in de woning binnendringt door deze oorzaken.

Welke gevolgen kent een te hoge luchtvochtigheid?

Er zijn verschillende nadelen aan een te hoge luchtvochtigheid toe te schrijven. In de eerste plaats is het slecht voor de woning. Het vocht zal de materialen waarmee de woning is gebouwd aantasten. De kwaliteit wordt slechter. Denk aan het behang, het pleisterwerk of de verf die aangetast wordt door de problemen met het vocht. Daarnaast is er een gezondheidskwestie. Hoge luchtvochtigheid kan problemen met de luchtwegen, de huid of andere klachten met zich meebrengen. Bestaande klachten zoals COPD en reuma kunnen erger worden.

Professionals inschakelen voor een oplossing

Het is slim om direct aandacht hieraan te besteden. Dat kan bijvoorbeeld door de specialist in te schakelen. Die kan dan op professionele wijze de zaken bekijken en met een aanpak komen. Op die manier is er tijdig iets aan de problemen te doen en hoeft zowel de gezondheid als de veiligheid niet onder het vochtprobleem te lijden.