Producten voor een effectieve kelderdichting

Producten voor een effectieve kelderdichting

Belang van een goede kelderdichting

Het waterdicht maken van een kelder levert veel profijt op voor huiseigenaren die kampen met een vochtprobleem in huis. Overmatige vocht in huis zorgt voor schimmelvorming, het ontstaan van zwammen, bacteriegroei en trekt ongedierte aan. Als het vochtprobleem te lang voortduurt, kan zelfs de constructie van het huis verzwakken - bijvoorbeeld doordat er houtrot gaat optreden in de kozijnen - of kunt u last krijgen van allerlei soorten gezondheidsklachten. En dat is precies wat niemand wil, dus is kelderdichting een verstandige en goede ingreep. U kunt er bij kelderdichting voor kiezen om het uit te besteden aan een ervaren vochtbestrijdingsspecialist, of dit zelf aanpakken door goede producten voor kelderdichting te kopen en de kelder daarmee te dichten. Maar hoe voert u een kelderdichting uit en welke producten komen daar precies bij kijken? Er bestaan twee methodieken om kelders effectief te dichten: injecerten met een specifieke dichtende gel en impregneren met waterafstotende vloeistof.

Meer informatie over Kelderdichting: Oorzaken, Mogelijke oplossingen & Kostprijs

Methoden en producten voor kelderdichting

Er zijn twee standaard hoofdmethoden die gebruikt worden om een kelderdichting te realiseren, namelijk het injecteren van gel en het impregneren van de kelderwanden. Voor het injecteren van een speciale gel wordt meestal gekozen als er sprake is van optrekkende vocht, terwijl de methode van impregnatie gebruikt wordt om doorslaande vocht - vocht dat afkomstig is van hemelwater, uit regen of sneeuw bijvoorbeeld - tegen te houden.

Injecteren van gel

Injecteren van gel

Bij het injecteren van gel moeten eerst vochtige gedeelten in bijvoorbeeld pleisterwerk verwijderd worden per beitel. Vervolgens dient het oppervlakte vrij van stof gemaakt te worden. Kleine oneffenheden, krassen en gaten worden in deze fase meteen bijgewerkt, zodat de wand helemaal dicht is. Hierna worden er met een sterke steenboor gaten in de muur geboord. Na het verwijderen van het steengruis uit de boorgaten kunnen deze gaten geïnjecteerd worden met een gel die zorgt dat de muren waterdicht blijven. Elk gat wordt van het begin tot het eind volgespoten met de gel. Na het dichtmaken van de boorgaten kiest men er meestal voor om de muur af te werken met bijvoorbeeld een pleisterlaag.

impregneren van de muur

impregneren van de muur

Het impregneren van de muur is een andere mogelijke behandelmethode om de kelderdichting te realiseren. Impregneren is een methodiek die OP de muur wordt toegepast, zonder te boren. Bij impregneren komt er een hydrofoberende laag over het muuroppervlak heen, die een waterafstotende werking heeft. Hierna verspreidt de geïmpregneerde vloeistof zich vanzelf over de muur en trekt in het steen om voor een optimale bescherming tegen vocht te zorgen. De vloeistof die bij impregnatie aangebracht wordt, is een ander soort vloeistof dan bij de injecteermethodiek. En er hoeft bij de impregneermethode dus niet geboord te worden.

Meer informatie over producten voor vochtbestrijding

Wilt u meer weten over producten van kelderdichting en hoe u zelf uw kelder vochtbestendig kunt maken? Neem dan eens een kijkje op onze website vochtbestrijdingsnel.be. Wij van VochtbestrijdingSnel zijn dé expert als het aankomt op het dichten van kelders en vochtvrij maken van woningen. Neem daarom gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.