De Preventie van schimmel in de koelkast

schimmel gevonden in koelkast

Er zijn een aantal dingen die we misschien wel leuk vinden om schimmel te zien groeien, zoals dure kazen of de buitenste laag harde salami, maar voor het grootste deel willen we geen schimmel te zien in onze koelkasten.

Koelkasten zijn een integraal onderdeel van elk huis, behalve een koelkast die zelden op de juiste manier wordt onderhouden, met schimmelgroei als een van de meest ernstige gevolgen.

Meer informatie over Hoe ontstaat schimmel in de woning

Schimmel kan veel problemen veroorzaken, waarbij de meest zorgwekkende problemen betrekking hebben op onze gezondheid en welzijn.

De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.

schimmel is niet alleen gevaarlijk, maar is ook onooglijk, onrein en ruikt onaangenaam, vooral in een omgeving met zo weinig ventilatie als de koelkast. De omstandigheden in een koelkast zijn perfect voor de groei van schimmel, omdat er niet veel natuurlijk licht is, weinig luchtstroom en veel vocht in de koelkast.

De koelkast is de laatste plaats waar we onze levensmiddelen opslaan en onze gezinnen voeden, en daarom willen we geen schimmel zien groeien.

Met een paar preventieve maatregelen en de juiste reinigingsmethoden kunt u ervoor zorgen dat de schimmel niet terugkeert naar uw koelkast, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw voedsel veilig blijft.

Bison Schimmelvreter voor koelkast

Bison Schimmelvreter

Bekijk de dagprijs

Waarom heb ik schimmel die in mijn koelkast groeit?

schimmelachtige frigo

Het openen van uw koelkast en het zien van tekenen van schimmel kan alarmerend zijn voor iedereen, maar waarom is het dat de schimmel is begonnen te groeien in dit keukenapparaat?

Het kan zijn dat u eerst schimmel ziet op voedsel in de koelkast of misschien donkere vlekken die in één vak beginnen, of zelfs een vleugje krijgt van de onmiskenbare en onaangename geur waar deze schimmel om bekend staat.

Schimmel is een schimmel die zeer snel groeit en zeer veerkrachtig kan zijn, vooral als het gaat om de voorwerpen die in onze koelkast worden bewaard.

Ondanks dat mensen ervan uitgaan dat schimmel in een warm of vochtig klimaat groeit, kan het een koude omgeving zoals in de koelkast verdragen, zolang er vocht is waar het zich aan kan vastklampen en dat het zich ergens kan verspreiden.

De donkere omstandigheden van de koelkast zijn ook bevorderlijk voor de schimmelgroei, dus het is de ideale plek om te leven.

Deze schimmel fungeert als een plant met wortels die zich gemakkelijk kan verspreiden door gebieden die zich snel kunnen verspreiden en zich kunnen hechten aan alles waar hij in contact mee komt.

Zelfs als je de groei van schimmel niet kunt zien, dus het is duidelijk dat het er nog steeds is, en wanneer het zich bevindt in een kleine en ongeventileerde ruimte, zoals een koelkast, is de kans groot dat het zich verder verspreidt.

Het hebben van een koelkast met oud of bedorven voedsel, een koelkast met verbroken zegels en onderdelen, of gewoon niet schoonmaken en verzorgen van het apparaat kan allemaal bijdragen aan de schimmelgroei in de koelkast.

Telkens wanneer die schimmel begint te groeien, kan het moeilijk zijn om van die schimmel af te komen. En, het verhinderen van de schimmel begroeiing om greep te nemen is enkel zo belangrijk zoals het behandelingsproces.

Hoe kan u de groei van schimmel in Uw Koelkast verhinderen

Er is niet veel dat je kunt doen als je eenmaal schimmel ziet groeien in de koelkast, maar als je weet hoe je het in de toekomst na het schoonmaken kunt voorkomen, hoef je het nooit meer te doen.

Dit grote apparaat is een favoriet voor schimmel en er zijn tal van factoren in de koelkast die het de perfecte omgeving voor groei maken.

Daarom moet u deze preventieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

ONDERHOUD EN REPARATIE VAN DE KOELKAST

Soms kan schimmel zich sneller verspreiden of groeien door een probleem met de koelkast zelf.

Controleer je koelkast regelmatig om er zeker van te zijn dat er niets lekt en dat de afdichtingen allemaal werken, omdat beide tot schimmel kunnen leiden. Pak eventuele reparaties aan die dringend moeten worden uitgevoerd.

REINIG UW KOELKAST REGELMATIG

Veel mensen laten het schoonmaken van hun koelkast één keer per jaar over aan een evenement of alleen als ze merken dat de koelkast vuil en vol schimmel is.

Deskundigen raden aan om uw koelkast één keer per jaar schoon te maken met een eenvoudige veeg van de planken met warm, zeepachtig water en vervolgens goed af te drogen.

Naast de belangrijkste planken, moet u ook de afdichtingen, de droge, knisperende en andere compartimenten schoonmaken met een snelle veegbeweging.

Soms kan schimmel zich sneller verspreiden of groeien door een probleem met de koelkast zelf.

Controleer je koelkast regelmatig om er zeker van te zijn dat er niets lekt en dat de afdichtingen allemaal werken, omdat beide tot schimmel kunnen leiden. Pak eventuele reparaties aan die dringend moeten worden uitgevoerd.

HOUD DE BINNENKANT VAN UW KOELKAST DROOG.

Schimmel houdt van vocht en zonder vocht zal hij het moeilijk hebben om te groeien.

De koelkast is een natuurlijk koele en vochtige plaats, dus het verwijderen van al het vocht zou bijna onmogelijk zijn, maar dat betekent niet dat we ons best niet moeten doen om het droog te houden.

Gebruik een papieren handdoek om regelmatig planken en compartimenten af te vegen en zorg ervoor dat er gemorst of gecondenseerd wordt, wat tot schimmelgroei kan leiden.

EEN GOEDE OPSLAG VAN VOEDSEL IS ESSENTIEEL

Groenten en fruit zijn enkele van de ergste overtreders als het gaat om schimmelgroei in de koelkast en ze moeten te allen tijde droog en vers worden bewaard.

Alleen al het bewaren in de koelkast kan schimmel aantrekken, en vooral als ze in de zakjes of containers blijven zitten waarin ze zijn gekocht omdat er al vocht aanwezig is.

LUCHTDICHTE VERPAKKINGEN

Levensmiddelen die nog niet in een verpakking of een luchtdichte verpakking zijn opgeslagen, moeten naar een dergelijke verpakking worden overgebracht. Zelfs als je schimmelgroei krijgt in de koelkast, zal het voedsel goed afgesloten zijn en niet in staat zijn het te bereiken.

Doe het zelf SCHIMMELPREVENTIE VOOR DE KOELKAST

Er zijn tal van home remedies die u kunt proberen voor het houden van schimmel uit de koelkast, met inbegrip van het plaatsen van een lepel bakpoeder in een sok en het verlaten van het op een plank of in de plantaardige krokanter.

Dit helpt om geuren te neutraliseren en schimmel te voorkomen en het is goedkoop en gemakkelijk te doen.

Eenvoudige stappen voor het reinigen van schimmel aan de binnenzijde van je koelkast

de koelkast schoonmaken van schimmels.

Als je eenmaal schimmel in je koelkast hebt gespot, kan je in paniek raken, omdat deze schimmel bekend staat om zijn veerkracht.

Het schoonmaken van schimmel uit de koelkast kan een grote klus zijn, maar als je het goed doet, hoeft het niet meer herhaald te worden.

Volg deze stappen om je koelkast een diepe reiniging te geven zonder dat je harde chemicaliën nodig hebt.

  • Overweeg om de koelkast uit te schakelen als je denkt dat het kan helpen bij het schoonmaken, maar alleen als je het voedsel ergens kunt opbergen. Zelfs een kleine hoeveelheid tijd zonder koeling kan het voedsel bederven, dus verplaats het naar een koelere zak of een andere koelkast of vriezer om dit te voorkomen.
  • Haal alle voedsel uit de koelkast en controleer of het voedsel uit de koelkast moet worden weggegooid. Alles wat er zichtbaar bedorven uitziet, moet worden weggegooid, voorwerpen die hun vervaldatum hebben overschreden en alles waar je niet zeker van bent. Veeg containers of verpakkingen die u van plan bent om terug te brengen naar de koelkast, af of maak ze schoon.
  • Plaats een kwartje warm water met een eetlepel bakpoeder in een emmer en meng. Veeg met een doek alle delen van de koelkast schoon, inclusief het plafond, de muren, het frame, de deur, de vloer en de planken. Wanneer u klaar bent met één gebied, dompelt u de doek opnieuw in de oplossing van het bakpoeder en wringt u deze uit.
  • Leeg de emmer met de vuile oplossing van zuiveringszout en spoel het uit alvorens het met vers water te vullen. Haal een nieuwe doek en dompel deze in het schone water en veeg vervolgens alle gebieden af die u eerder hebt schoongemaakt. Dit zal het mengsel van bakpoeder uit de koeldelen verwijderen en voorkomen dat het corroderend of beschadigend wordt.
  • Neem een droge doek of een papieren handdoek en veeg alle delen van de koelkast af zodra ze met water zijn afgespoeld. Plaats een koelkast ontgeurder of zelfgemaakte oplossing om vocht te verwijderen en de schimmelgeurtjes die in de koelkast achterblijven te neutraliseren. Plaats alle schone spullen en voedsel terug in hun planken.

Als je dit goed doet, hoef je dit maar één keer te doen om schimmel te verwijderen en de geur te verwijderen.

De zuiveringszout is vooral efficiënt omdat het een natuurlijk - het voorkomen fungicide is dat schimmel, maar het neutraliseert ook geuren en maakt diep schoon zonder het moeten om het even welke ruwe chemische producten gebruiken.

Het schoonmaken van schimmel in de frigo

baking soda schoonmaak

Om de koelkast nog dieper schoon te maken, zijn er andere onderdelen die je misschien wilt aanpakken.

Als je schimmel aan de binnenkant van de koelkast of in compartimenten hebt gezien, is de kans groot dat de schimmel zich elders verspreidt, dus controleer deze plekken en geef ze schoon met de natuurlijke kracht van azijn.

SCHONE IJSDISPENSER

Een ijs- of waterdispenser is het meest vochtrijke deel van de koelkast en vaak de oorzaak van een schimmelgeur.

Maak de dispenser schoon met een mengsel van azijn en water en gebruik een wattenstaafje om de slangen, kraan en andere kleinere onderdelen die erop zijn aangesloten, schoon te maken. Laat er vers water doorheen lopen wanneer de klus geklaard is.

VOORKOM SCHIMMELVORMING OP DE WATERLIJN

De water- en ijstoevoerleiding van de koelkast is gevoelig voor schimmelgroei en -opbouw en moet regelmatig worden gereinigd.

Zet de koelkast uit en verwijder het waterreservoir en de leidingen voordat u ze eruit spoelt met een azijn en wateroplossing. Spoel ze met vers water als ze klaar zijn.

REINIG DE VOEDSELVERPAKKINGEN REGELMATIG.

Alles wat u in uw koelkast bewaart, moet ook van schimmel worden ontdaan, inclusief Tupperwarecontainers.

Gooi de inhoud van de beschimmelde recipiënten weg en vul ze met azijn, doe het luchtdichte deksel er weer op en laat ze een paar dagen rusten. Maak ze na gebruik grondig schoon in warm zeepsop en droog ze af voordat u ze weer gebruikt.

HOUD DE AFDICHTINGEN VAN DE KOELKAST SCHOON

De zegels van een koelkast zijn verantwoordelijk voor het koel en vers houden van de koelkast, maar ze kunnen ook een van de meest gevoelige gebieden voor schimmel zijn.

Gebruik een tandenborstel om de binnenzijde van de afdichtingen en hun scheuren schoon te maken en als u beschadigingen opmerkt, neem dan contact op met een vakman om deze onmiddellijk te herstellen.

Hoe de schimmel geur uit je koelkast verwijderen

stinkende koelkast

Ook na het verwijderen van de schimmel kan het zijn dat de geur nog steeds blijft hangen. Dit is volkomen normaal en betekent niet noodzakelijkerwijs dat er nog steeds schimmel achterblijft. Echter, als een onaangename geur, zul je willen doen wat je kunt om er vanaf te komen.

Om de schimmelgeur in je koelkast te doden, plaats je een open bakje met frisdrank in de koelkast. Laat het bakpoeder minstens 24 uur op zijn plaats zitten zodat het de geur kan absorberen en geuren kan neutraliseren.

Als de geur blijft hangen, smeer dan een laag vers gemalen koffiebonen op een bord en laat het 24 uur op een plank liggen. Met beide methoden zou je de geur van schimmel op een natuurlijke manier en zonder chemicaliën moeten kunnen verwijderen.

Hou uw Koelkast Gezond en Vrij van schimmel

Het vinden van schimmel in huis is nooit prettig, maar het kan wel het meest angstaanjagend zijn als we het in onze koelkast zien groeien. Door de ideale omstandigheden van duisternis en vochtigheid die in een koelkast voorkomen, kan schimmel veel gemakkelijker groeien dan je denkt.

Voorkomen is de beste remedie voor schimmel in de koelkast, dus het schoon, droog en vrij van bedorven voedsel is de gemakkelijkste aanpak.

Als u vindt dat de schimmel is begonnen te groeien kunt u diep schoon met natuurlijke agenten zoals zuiveringszout uitvoeren om het effectief te verwijderen en geuren te neutraliseren, zonder het moeten zich op ruwe en giftige chemische producten baseren.

De schimmel is niet alleen lelijk en onaangenaam om te ruiken maar het komt met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Het kleinste spoor van schimmel in uw koelkast zou iets kunnen verbergen veel slechter, zodat moet u dit belangrijke keukentoestel en de potentiële gevaren voor de gezondheid behandelen het zouden kunnen herbergen.