Een zoutwerend membraan gebruiken tegen vochtproblemen

Door de jaren heen kunnen vochtproblemen ontstaan in woningen. Dit kan op allerlei manieren gebeuren. Het is dan ook zo dat er allerlei gevolgen uit kunnen voortkomen. Dat kan om vocht dat van buitenaf komt gaan, denk bijvoorbeeld aan flinke regen of stijgend grondvocht. Het is dan ook belangrijk om hiermee om te gaan. Door te zorgen voor maatregelen, is de vochtoverlast na enige tijd terug te brengen. Gebeurt dit niet, dan zal dit de woning op ernstige wijze aantasten.

zoutwerend membraan

Bijkomende problemen van vochtoverlast

Er zijn naast de directe problemen van het vocht ook nog andere problemen die kunnen optreden. Denk bijvoorbeeld aan de overlast die muurzouten kunnen geven. De zouten trekken namelijk, zoals alle vormen van zout, vocht aan. Daardoor zal bij de aanwezigheid van muurzouten het probleem alleen maar groter en groter worden. Het is dan ook van belang om niet alleen de buitenmuren aan te pakken. Ook de binnenmuren moeten worden afgewerkt om vocht tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld met een zoutwerend membraan. Daarmee is een barrière tegen zouten op te werpen. Daardoor kunnen zouten niet door de muur verspreiden.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Het herkennen van muurzouten

De gevel en de muren zullen altijd onder druk staan van de weersomstandigheden. Dit levert niet alleen problemen met vocht op. Ook andere problemen kunnen in de muren ontstaan. Dit is wel het gevolg van vocht. Dit neemt namelijk al deze andere stoffen mee de muren in. Die blijven daar dan achter wanneer het vocht opdroogt en hechten zich aan de muuroppervlakken. Dit kan om allerlei stoffen gaan.

Lees in dit artikel meer over vochtige muren.

Een bekende vorm is het muurzout. Daar zijn een aantal verschillende vormen in. Deze staan ook wel bekend als hygroscopische zouten. Dit betekent dat deze zouten vocht aantrekken. Dat komt bijvoorbeeld door de chloriden en nitraten die erin zitten. Dit zijn natuurlijke stoffen die in grondwater voorkomen. In de muur zijn ze te herkennen door een witte waas dit ze achterlaten. Bovendien blijven ze vocht aantrekken.

Wat te doen tegen muurzouten?

Wanneer het erop lijkt dat er in de woning muurzouten zijn te vinden, dan is het belangrijk direct actie te ondernemen. In de eerste plaats door bijvoorbeeld het vochtprobleem te onderzoeken. Wanneer hier niet iets aan gedaan wordt, dan zal het probleem met de zouten steeds opnieuw terugkeren. Juist door aan de exacte oorzaak te werken, is het mogelijk het probleem tegen te gaan. Daarnaast is het wel slim om bijvoorbeeld ook gevelreiniging toe te passen om de zichtbare vlekken weg te werken.

De juiste behandeling toepassen

Het is in ieder geval van belang om de juiste behandeling toe te passen. Om vocht en muurzouten te weren is het slim om de gevel te behandelen met een waterafstotende laag. Dit is de zogenaamde zoutwerende membraan. Dit is de ideale manier om een gevel beter waterafstotend te maken. Daardoor krijgen de zouten als vanzelf ook minder kans om zich aan de muur te hechten.

Zoutwerend membraan aan de binnenzijde

Het is belangrijk om te weten of de optie ook geldt voor behandeling binnenshuis. Het is dan ook inderdaad mogelijk om de binnenmuren aan te pakken met een zoutwerend membraan. Het is dan natuurlijk wel essentieel om eerst de vochtproblemen aan te pakken en de huidige muurzouten te verwijderen. Daarna kan het membraan worden aangebracht. Het is ook direct mogelijk om dit te bepleisteren. Zo is alles snel te bestrijden en voorgoed tot het verleden te laten behoren. Dit is bovendien snel en gemakkelijk mogelijk zonder veel overlast.

Werken met een specialist

Werken met een specialist is de beste manier om snel tot oplossingen te komen. Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats voor de aanpak van vochtproblemen. Daarnaast is dit ook van belang in de strijd tegen muurzouten. Zodra een witte waas te zien is, is het slim om actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door snel een vochtinspectie te laten uitvoeren. Dit geeft snel inzicht in de zaken. Daarnaast is het dan ook mogelijk om direct met een oplossing te komen. Dit is natuurlijk ook van groot belang. Door zowel het vochtprobleem, als de gevolgen aan te pakken, is het gemakkelijk mogelijk om snel alles in orde te maken. Neem daarom dus ook direct contact op wanneer de situatie daarom vraagt.