Rode schimmel: de gevaren en hoe te verwijderen

rode schimmel

Rood is een kleur die je associeert met liefde, maar hoe zit het met schimmel?

Waarschijnlijk niet zozeer.

Maar ja, er bestaat zoiets als rode schimmel, en als je niet voorzichtig bent, zul je het op de harde manier leren...

Wat is rode schimmel?

Rode schimmel kan gemakkelijk worden verward met roze schimmel. Het is logisch, ik bedoel roze en rood lijken erg op elkaar, toch?

Maar we hebben de neiging om roze schimmel meer te zien in badkuipen en in wastafels.

Rode schimmel daarentegen vind je meestal op andere bouwmaterialen zoals spaanplaat of gipsplaten.

Net als elke andere kleur schimmel, verwijst rode schimmel niet naar een specifiek type schimmel. Het is een valse naam die alleen maar wordt gegeven om het uiterlijk ervan te beschrijven. Schimmel kan rood zijn voor slechts een deel van hun leven en in de loop van de tijd van kleur veranderen. Rode schimmel is zeer typisch te vinden op spaanplaat wanneer het water beschadigd raakt.

Terwijl rode schimmel kan een willekeurig aantal soorten zijn, is het Aspergillus die nauw verbonden is met schimmel die rood is op bouwmaterialen binnenshuis. Wanneer rode schimmel op voedsel wordt gevonden, is het meestal Neurospora.

Lees ook: beste schimmelverwijderaar voor rode schimmel

Is rode schimmel schadelijk?

Rode schimmel is meestal niet gevaarlijk.

Zou ik voedsel eten met rode schimmel erop?

Nee...

Als je een allergie hebt voor een bepaalde schimmelspore die rood is, kan het symptomen veroorzaken.

Er zijn vele keren dat rode schimmel binnenshuis wordt gevonden, het gaat gepaard met andere kleur schimmels. In dit specifieke geval kan de rode schimmel niet specifiek gevaarlijk zijn, maar de andere aanwezige schimmels misschien wel. Sommige schimmels kunnen als rood beginnen en na verloop van tijd andere kleuren krijgen.

Schimmel zelf is niet gevaarlijk, het is de mycotoxinen (die ik overloop in mijn zwarte schimmel post) die het produceert.

Net als elk ander type schimmel, moet rode schimmel serieus worden genomen, al was het maar uit voorzorg.

Wat zijn de oorzaken van de rode schimmel?

Verschillende factoren dragen bij aan de roodachtige kleur van de schimmel. Een verandering in de luchtvochtigheid of de blootstelling aan licht kan ervoor zorgen dat de schimmel een andere kleur krijgt. Bovendien kan een voedselbron soms de kleur van de schimmel beïnvloeden.

De exacte oorzaak van rode schimmel - of welke schimmel dan ook - hangt echt af van de plaats van de groei. Omdat schimmel gedijt in vochtige, natte omstandigheden, kan het zich ontwikkelen rond sanitair, in muren en onder tapijt door een waterlek.

Schimmel is overal te vinden. Maar om te kunnen groeien, moeten schimmelsporen (die in de lucht circuleren) in contact komen met een vochtig oppervlak. In dat geval kan de schimmel binnen 24 tot 48 uur beginnen te groeien.

Is rode schimmel gevaarlijk?

Hoewel rode schimmel lelijk is, is de schimmel zelf meestal ongevaarlijk - als je in goede gezondheid verkeert.

Als u gevoelig of allergisch bent voor schimmel, kan blootstelling problemen veroorzaken zoals ademhalingsstoornissen. Ook kan blootstelling leiden tot infecties in de huid, longen, ogen en andere organen.

Die vatbaar zijn voor complicaties zijn onder andere:

 • baby's
 • kleine kinderen
 • oudere volwassenen
 • mensen met een gecompromitteerd of verzwakt immuunsysteem

Symptomen van schimmelgevoeligheid

Als u gevoelig bent voor schimmel, kunt u de volgende symptomen ervaren:

 • niezen
 • neusverstopping
 • loopneus
 • huiduitslag
 • jeuk
 • tranende ogen
 • astma
 • borstklemte
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • benauwdheid

Complicaties ontstaan niet alleen door het inademen van schimmels, maar ook door het innemen van schimmels. Dus zorg ervoor dat u alle voedsel dat rode schimmel bevat, weggooit. Het per ongeluk innemen van rode schimmel is misschien niet schadelijk, maar het is veiliger om voorzichtig te zijn.

Als u bent blootgesteld aan rode schimmel en tekenen van irritatie ontwikkelt, ga dan onmiddellijk naar een arts om de reactie te behandelen.

Hoe maak ik rode schimmel schoon?

Het schoonmaken van de rode schimmel hangt af van wat voor soort voorwerp het is.

Rode schimmel op bouwmateriaal

Als het op bouwmateriaal groeit op een oppervlakte van meer dan 10 vierkante meter, moet het worden verwijderd.

Is rode schimmel alleen aan de oppervlakte of gebruikt het de voorraden als voedselbron? Misschien moet een specialist inhuren voor schimmel te verwijderen. Rode schimmel op harde oppervlakken kan echt alleen maar schoongeveegd worden met een mild reinigingsmiddel.

Rode schimmel op voedsel

Rode schimmel die op voedsel aanwezig is, moet worden weggegooid. Het zal je waarschijnlijk geen kwaad doen, maar waarom zou je het risico nemen?

Wat is de beste manier om van rode schimmel af te komen?

Verschillende producten voor thuisgebruik kunnen de rode schimmel effectief verwijderen. Bescherm uzelf voor het reinigen van oppervlakken om contact met de schimmel te voorkomen. Draag altijd een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker. U moet ook een raam openen voor het schoonmaken om de ventilatie te verhogen.

Om rode schimmel te verwijderen van harde oppervlakken (badkamer en douches, muren en vloeren), kunt u een commercieel schoonmaakmiddel zoals bleekmiddel gebruiken.

Combineer het bleekmiddel in één deel met drie delen water. Laat vervolgens een doekje in de bleekoplossing weken en breng het aan op het oppervlak. Laat de oplossing ongeveer een uur zitten, en schrob en spoel af met warm water.

Gerelateerd: Wat is rode of roze schimmel en is het schadelijk?

Het verwijderen van rode schimmel van harde oppervlakken

U kunt ook witte azijn gebruiken om schimmel te verwijderen van harde oppervlakken. Giet de azijn in een kom of emmer. Breng de witte azijn met een doek over het oppervlak aan. Laat het een uurtje zitten en schrob en spoel het af met warm water.

Rode schimmel uit de voeg verwijderen

Om rode schimmel op de voeg te verwijderen, mengt u eendelig water met eendelige azijn in een spuitfles. Spuit de specie en laat de oplossing ongeveer vijf minuten zitten. Gebruik een tandenborstel om de voeg te schrobben. Veeg de resten weg met warm water.

Of breng een kleine hoeveelheid zuiveringszout aan op het azijnmengsel om een pasta te maken. Breng de pasta aan op de voeg. Laat het vijf minuten zitten. Schrob met een tandenborstel en spoel vervolgens af met warm water.

Rode schimmel uit douchegordijnen verwijderen

Als er rode schimmel ontstaat op uw douchegordijn, plaats dan het douchegordijn in de badkuip. Voeg 2 liter water en 4 eetlepels niet-chloorbleekmiddel toe. Laat het douchegordijn een uurtje zitten, en schrob en spoel het af met warm water.

U kunt ook twee delen waterstofperoxide combineren met een deel water in een spuitfles. Leg het douchegordijn plat op de vloer. Besproei het gordijn met het peroxidemengsel en laat de oplossing 30 minuten zitten. Schrob en spoel het af met warm water.

Rode schimmel uit de gipsplaat verwijderen

Voor schimmels op gipsplaten of andere bouwmaterialen kunt u contact opnemen met een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf.

Hoe kan ik rode schimmel voorkomen?

Het voorkomen van schimmelvorming in huis of bedrijf, ongeacht de kleur, draait om het beheersen van het bouwvocht. Voor zover het rode schimmel op voedsel betreft, gaat het om de timing. Hoe langer het voedsel blijft zitten, hoe groter de kans dat er schimmel op groeit.

Schoonmaken van een lek

Schimmel kan in 24-48 uur beginnen te groeien. Hoe sneller je het gebied droogt, hoe minder kans op schimmel kan krijgen om te groeien en te gedijen.

Laat uw airconditioningsysteem draaien

Als u de airconditioning laat draaien, wordt de luchtvochtigheid gecontroleerd. Schimmel heeft een hoge relatieve vochtigheid nodig om te kunnen groeien.

Houd uw zuivelproducten gekoeld

Zuivelproducten zullen na verloop van tijd bederven, ongeacht of ze in de koelkast worden gezet of niet.

Echter....

U kunt de levensduur van het voedsel verlengen als u het in de koelkast bewaart.

Neem rode schimmel serieus!

Rode schimmel zal je waarschijnlijk geen kwaad doen, maar waarom zou je het risico nemen? Als u schimmel ziet groeien in uw huis, moet het gewoon worden schoongemaakt of verwijderd.