Rode schimmel in de badkamer of in de douche: Wat is het en hoe verwijderen?

rode schimmel badkamer

Rood is een luide kleur die je aandacht opeist.

Dus, wanneer roestkleurige vlekken beginnen te wortelen op uw badkamer muren of in uw douche, is het vrij moeilijk om te missen.

Onnodig te zeggen, wat je ziet is waarschijnlijk rode schimmel. En ja, die roodachtige vlekken zien er vervelend uit. Je moet snel van dat rode spul af.

Maar voordat je dat doet, moet je weten waar je mee te maken hebt.

Je moet de volgende vragen stellen:

 • Wat is rode schimmel?
 • Waarom verschijnt het?
 • Hoe kom je ervan af?
 • Belangrijker nog, hoe voorkom je dat het weer opduikt?

We zullen al deze vragen beantwoorden terwijl u deze gids verder leest.

Hoe krijg je rood schimmel in de badkamer of onder de douche?

Zoals vastgesteld, is rode schimmel niet alleen lelijk, maar brengt het ook gezondheidsrisico's met zich mee voor degenen die de pech hebben eraan te worden blootgesteld. Met andere woorden, je moet je ontdoen van rode schimmel en je moet het snel doen.

Aangezien rode schimmel meestal in de badkamer of onder de douche te zien is, zijn er hier methoden en procedures die kunnen helpen bij het verwijderen van de schimmel.

Gerelateerd: Wat is oranje schimmel & is het gevaarlijk? | Oranje Schimmel feiten

Gebruik een bleekmiddeloplossing

Bleekmiddel heeft bewezen effectief te zijn in het verwijderen van schimmel, meestal vanwege de actieve stof, natriumhypochloriet. Houd er echter rekening mee dat bleekmiddel schimmel niet volledig verwijdert. Het is vergelijkbaar met het afsnijden van de bladeren van een plant, maar laat de wortels intact. Maar als je een snelle, zij het tijdelijke, oplossing wilt, krijg je de klus geklaard met een bleekoplossing.

Dat neemt niet weg dat bleekmiddel een bijtend middel is, wat betekent dat het mogelijk schadelijk is voor je huid en je longen. Zorg ervoor dat u beschermende kleding draagt (zoals reeds besproken) om ervoor te zorgen dat de bleekoplossing u geen schade toebrengt.

De stappen voor het verwijderen van rode schimmel met behulp van een bleekoplossing zijn als volgt:

 1. Meng een oplossing van een deel bleekmiddel met drie delen water in een kleine kom.
 2. Pak een spons of een schone doek, dompel een deel ervan in de kom en wrijf zachtjes over de aangetaste gebieden.
 3. Laat de oplossing daar een uur zitten.
 4. Pak een zachte borstel en dompel de haren in de bleekoplossing. Schrob de mal met de borstel.
 5. Gebruik een tandenborstel of een wattenstaafje voor moeilijk bereikbare plekken met schimmel. Als beide methoden niet werken, kunt u een krachtigere bleekoplossing maken (bijv. een deel bleekmiddel en een deel water).
 6. Spoel het aangetaste gebied af met water.

Alternatieve en veiligere methoden om rode schimmel te doden

 • Gebruik een commercieel product. De meeste schimmelreinigingsoplossingen worden geleverd in een spuitflesje. Zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig leest en nauwkeurig opvolgt.
 • Gebruik witte azijn. Giet wat witte azijn in een kleine kom, dompel er een schone doek of spons in en verdeel het vervolgens ruimschoots over de beschimmelde gebieden. Laat het, net als de bleekoplossing, een uurtje zitten voordat u het gebied met een zachte borstel (of tandenborstel) schrobt. Als u klaar bent, spoelt u het af met water.

Hoe verwijder je de rode schimmel van een douchegordijn?

Rode schimmel verschijnt niet alleen op de harde oppervlakken van uw badkamer, maar kan ook op uw douchegordijn verschijnen. Douchegordijnen komen immers regelmatig in contact met water, maar ook met zeepsop en shampooresten, die als voedingsbron voor schimmel dienen. Daarom kan er 's nachts, vooral onder de juiste omstandigheden, schimmel ontstaan op douchegordijnen.

Het spreekt voor zich dat het verwijderen van schimmel uit een douchegordijn een andere aanpak vereist dan de aanpak die doorgaans op de harde oppervlakken van uw badkamer wordt toegepast.

U kunt schimmel op drie manieren uit douchegordijnen verwijderen. Laten we ze één voor één doornemen.

Gebruik Zuurstofbleekmiddel

Hier is hoe je rode schimmel uit je douchegordijn kunt verwijderen met behulp van zuurstofbleekmiddel.

 1. Haal het douchegordijn uit de haken, neem het mee naar buiten en leg het op een grote tafel (of op de grond) met de vormzijde naar boven.
 2. Giet twee liter water in de badkuip en voeg er vervolgens 4 eetlepels niet-chloorbleekmiddel aan toe.
 3. Leg het douchegordijn (inclusief de gordijnringen als die ook gegoten zijn) in de kuip en laat het een uur weken.
 4. Haal het douchegordijn uit de badkuip. Vouw het gordijn om en knijp het bleekwater er voorzichtig uit.
 5. Doe het douchegordijn weer in de badkuip en spoel het af met vers, warm water.
 6. Verwijder het gordijn en druk het water eruit.
 7. Hang het douchegordijn buiten om te drogen.

Gebruik Waterstofperoxide en Borax

 1. Haal het gordijn uit de haken en vouw het naar binnen.
 2. Neem het naar buiten en leg het plat op een picknicktafel (of op de grond) met de beschimmelde kant naar boven.
 3. Meng 2 delen waterstofperoxide met 1 deel water in een spuitfles. Goed mengen.
 4. Spuit weg bij de aangetaste delen van het douchegordijn.
 5. Laat het gordijn 30 minuten weken.
 6. Pak een zachte borstel en schrob de vorm weg. Doe het voorzichtig om te voorkomen dat het douchegordijn beschadigd raakt.
 7. Spoel het gordijn af met warm water.
 8. Als er nog schimmel is, meng dan een kopje borax met een kopje water tot de oplossing in plakken verandert.
 9. Breng de resulterende pasta aan op de vorm en wrijf zachtjes met de zachte borstel.
 10. Spoel opnieuw met warm water.

Bakpoeder en azijn

 1. Verwijder het douchegordijn en de ringen van de douchestang en vouw de stof naar binnen.
 2. Doe het gordijn in de wasmachine. Leg daar twee handdoeken in die als kussen dienen om te voorkomen dat het gordijn gaat knisperen.
 3. Zet de draaiknop van de wasmachine op "zacht" en stel de temperatuur in op "warm".
 4. Giet een ½ kopje vloeibaar wasmiddel of vaatwasmiddel in de automaat en een ½ kopje zuiveringszout in de was (zuiveringszout verwijdert niet alleen bacteriën, maar remt ook de groei ervan).
 5. Zet de wasmachine aan.
 6. Giet tijdens de eerste spoelbeurt een ½ kopje gewone witte azijn in de kuip.
 7. Haal het douchegordijn terug en schud het uit. Controleer op eventuele tekenen van resterende schimmel.
 8. Meng de soda met het water en wrijf de rest van de vorm in.
 9. Hang het douchegordijn in de douche buiten in de zon te drogen.

Hoe voorkom je rode schimmel in je badkamer

Zoals u misschien al gemerkt heeft, vergt het verwijderen van rode schimmel uit uw badkamers en douches wel wat werk. Het is niet leuk, en je zou het niet steeds opnieuw willen doen.

Gezien het feit dat schimmel goed gedijt in een vochtige omgeving, lijkt het erop dat schimmelgroei iets is waar je gewoon mee moet leven.

Maar er is een definitieve oplossing: U kunt voorkomen dat rode schimmel in de eerste plaats in uw badkamer verschijnt...

Uiteindelijk komt schimmelpreventie neer op één ding: vochtbeheersing.

Uiteraard zal er altijd vocht in de badkamer of onder de douche aanwezig zijn. De truc is om er van af te komen voordat het een probleem wordt.

En daarmee zijn er specifieke tips om te voorkomen dat er rode schimmel ontstaat in uw badkamer.

Identificeer probleemgebieden in uw badkamer en pak deze aan.

De meest urgente uitdaging bij badkamerschimmel is dat het bijna overal wortel kan schieten. Zorg ervoor dat u de volgende gebieden onderzoekt op problemen die de kans op schimmelgroei vergroten:

 • Badkamerramen
 • Plafond
 • Muren
 • Handdoeken en badkamermatten
 • Douchegordijnen en tapijten
 • Grout, ketel, kuip en tegels
 • Gootsteen
 • Toilet

Doe een audit van elk van de bovengenoemde gebieden. Heeft het plafond van de badkamer een lek? Ziet u altijd condensatie op de ramen van de badkamer? Zijn uw tegels gebarsten? Lekken uw leidingen?

Afhankelijk van het probleemgebied kunt u specifieke maatregelen nemen om te voorkomen dat vocht zich in één ruimte of in een gebouw nestelt.

Vocht afvoeren in de badkamer

Om schimmelvorming in de badkamer te voorkomen, kunt u altijd proactief te werk gaan. Met andere woorden, u kunt zich op een directe manier ontdoen van vocht. Hier zijn de stappen die u daarbij kunnen helpen.

Overtollig water verwijderen met behulp van toiletartikelen

Met een douchewisser die in de badkamer ligt, kunt u na elke douchebeurt de oppervlakken van de badkamer, zoals de muren, de tegels en het glas, schoonvegen. Naast het verwijderen van vocht, verwijdert het ook zeep- en shampooresten en andere organische stoffen die als voedselbron voor schimmel kunnen dienen.

Ook heeft vocht een eigenschap om in de tegelspecie of in de hoeken te komen, waardoor ze een potentiële voedingsbodem voor rode schimmel vormen. Zorg ervoor dat u uw badkuip, wastafel, toilet en douche minstens één keer per week schoonmaakt om te voorkomen dat er zich water ophoopt.

Houd uw badkamer goed geventileerd

Het goed geventileerd houden van een badkamer is een zekere manier om te voorkomen dat er vocht wordt opgebouwd, waardoor er omstandigheden ontstaan die geen rode schimmel geven, een goede reden om te blijven plakken.

Er zijn talloze manieren om ervoor te zorgen dat de luchtstroom in uw badkamer constant blijft.

 • Open de ramen elke keer als u een douche neemt. Als we douchen, komt er vocht in de lucht terecht als waterdamp. Al die vochtige lucht kan zich afzetten op de muren van de badkamer, de spiegels, het bad, de gordijnen en de ramen. Dat is condensatie voor jou. En als je er niets aan doet, zorgt al dat vocht voor schimmelvorming.

Hier is een idee: Open de ramen terwijl je een douche neemt. Doe dit en je voorziet alle vochtige lucht van een ontsnappingsluik, waardoor de condensatie in de badkamer wordt verminderd. Dit leidt tot minder vocht, waardoor uw badkamer en douche minder aantrekkelijk zijn voor schimmelsporen.

 • Gebruik een ontvochtiger. Het openen van de ramen zou niet genoeg zijn als u in een vochtig klimaat leeft. In dit geval zou een luchtontvochtiger van pas moeten komen. Door vocht aan de lucht te onttrekken, vermindert en regelt een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid in de badkamer, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.
 • Installeer een badventilator. Een badkamer ventilator is een effectieve manier om uw badkamer goed te ventileren, die op zijn beurt rode schimmel op afstand houdt.

Zet de ventilator van het bad aan tijdens een bad of douche en houd hem tot 30 minuten aan als u klaar bent. Het installeren van de badkamerventilatoren met een vochtigheidssensor of een tijdschakelaar moet deze stap automatisch maken.

Zorg er ook voor dat het CFM (cubic-feet-per-minute) volume van uw ventilator voldoende is om de badkamer goed te ventileren vanwege de grootte. Als de ventilator te klein is voor uw badkamer, vervang hem dan door een groter model of een model met een hoger CFM-volume.

 • Sluit de voeg af in een douche. Douchemortel is gemaakt van cement, zand en water, waardoor het aantrekkelijk is voor schimmelsporen. Laat de voeg los en de schimmelgroei zal waarschijnlijk volgen. De schimmel wordt nog moeilijker te behandelen als deze in de voegenscheuren dringt.

Het minimaal jaarlijks afdichten van de voegen met een standaard voegkit moet het oppervlak droog houden en zo schimmel en meeldauw op afstand houden.

 • Ontstoppen van badkamerafvoeren. Afvoeren die het water niet goed afvoeren kunnen leiden tot overtollig vocht en vervolgens schimmelgroei. Het ontstoppen van badkamerafvoeren bij het eerste teken van afwateringsproblemen voorkomt dat het water zich in de badkamer verzamelt, waardoor het schimmelvrij blijft.
 • Maak uw badmatten en handdoeken regelmatig schoon. De absorberende eigenschappen van handdoeken en badmatten maken ze zeer aantrekkelijk voor schimmelvorming. Als klap op de vuurpijl hebben deze badkamermeubels vaak overtollig water zonder dat u het merkt. Hierdoor kan er na verloop van tijd schimmel ontstaan en voor u het weet zijn uw matten en handdoeken ermee besmet.
 • Rust uw badkamer uit met schimmelbestendige producten. Als u het budget ervoor heeft, moet het kopen van schimmelwerende producten in de badkamer u overtuigen om uw badkamer een brede ligplaats te geven. Er is een breed scala aan badkamerproducten die schimmelwerende eigenschappen hebben, zoals douchegordijnen, tapijten, vloerkleden, tegels, badkamer/douchewanden, enz.