Wat is oranje schimmel & is het gevaarlijk? | Oranje Schimmel feiten

oranje schimmel

Schimmel komt overal ter wereld voor, maar oranje schimmel? Het is niet zo populair als andere soorten als het gaat om onderzoek. Met onze jarenlange ervaring in het identificeren en opsporen van schimmels, hebben we veel geleerd over oranje schimmels. Laten we de kritische details onderzoeken, inclusief de mogelijke gezondheidseffecten.

Schimmel is overal in ons leven: in ons voedsel, in onze tuinen en soms zelfs in onze medicijnen. Maar niet alle schimmels hebben hetzelfde effect op onze gezondheid. Sommige schimmels hebben geen effect of zelfs een positief effect, terwijl andere zeer schadelijk kunnen zijn.

Als je je bewust bent van de vele verschillende soorten schimmels en de gezondheidsrisico's die ze met zich meebrengen, ben je beter in staat om je gezondheid en de gezondheid van de mensen van wie je houdt te beschermen.

Wat is oranje schimmel?

Wanneer de meeste mensen aan schimmel denken, stellen ze zich de meest voorkomende huishoud schimmels voor, die de neiging hebben om ofwel zwart, groen of wit te zijn.

Echter, schimmels zijn ongelooflijk divers en kunnen in allerlei verschillende schimmels, maten, texturen en kleuren voorkomen. Wat mensen noemen "oranje schimmel" is een van de verschillende schimmelsoorten die met oranje kleuren kunnen voorkomen. Deze soorten zijn onder andere Fuligo septica, Aleuria aurantia en vele andere.

oranje schimmel badkamer

Gerelateerd: rode schimmel in de badkamer

Hoe ziet de oranje schimmel eruit?

Oranje schimmel verschilt in meer opzichten van andere soorten schimmels dan alleen de kleur. Een van de grootste verschillen tussen de oranje schimmel en de meer gangbare vormen is de textuur.

Terwijl de meeste schimmels een harige textuur hebben, verschijnt de oranje schimmel meestal met een slijmerige, sponsachtige consistentie. Een van de meest voorkomende (en gedenkwaardige) soorten oranje schimmel is Fuligo septica, beter bekend als "hond braakselslijm schimmel". Het ziet er precies zo uit als het klinkt en groeit goed op hout, meestal op mulchpalen in tuinen.

Foto's van oranje schimmel

Hond braaksel slijmvorm vorming van oranje schimmel Fuligo septica oranje slijm schimmel oranje slijm schimmel op hout slijm oranje schimmel

Wat veroorzaakt oranje schimmel?

Net als bij alle andere soorten schimmels, groeit oranje schimmel overal waar vocht, warmte en een voedselbron aanwezig zijn. Oranje schimmel verschilt echter van andere soorten omdat het waarschijnlijker is dat het op hout groeit dan andere organische materialen.

Dit wetende, moet u vooral waakzaam zijn over de groei van oranje schimmel in gebieden van uw huis met een hoge vochtigheidsgraad en veel hout.

oranje schimmel op muren

Houten vensterbanken zijn magneten voor oranje schimmel, maar ook blootliggende structurele balken in kelders. Zolders zijn ook toevluchtsoorden voor oranje schimmelgroei, omdat ze warme lucht en vocht dat stijgt van de rest van het huis te verzamelen en ze hebben meestal blootgesteld spanten.

Tot slot is uw keuken een broedplaats voor oranje schimmelgroei; hout in de vloer en vooral in het plafond boven het fornuis zijn kwetsbaar voor oranje schimmelgroei.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van oranje schimmel en is het gevaarlijk?

U hebt misschien bepaalde schimmels gehoord die verband houden met bepaalde ziekten (bijvoorbeeld zwarte schimmel en kanker), maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft schimmel niet iedereen op dezelfde manier last van de schimmel.

Sommige mensen zijn allergisch voor schimmel en kunnen symptomen ervaren die variëren van congestie en jeuk tot een volledige anafylactische shock. Anderen kunnen milde symptomen ervaren zoals hoofdpijn, terwijl anderen ernstig ziek kunnen worden door kanker of zelfs door neurologische aandoeningen.

oranje schimmel in de kelder

De gezondheidsrisico's van blootstelling aan schimmel voor een bepaald individu zijn afhankelijk van vier factoren:

  1. Het type schimmel: Niet alle soorten schimmel zijn schadelijk voor de mens, en nog andere kunnen dodelijk zijn bij minimale blootstelling. Veel soorten met enorm verschillende gezondheidsrisico's zijn aanwezig met dezelfde kleur en zelfs consistentie, dus schimmelsoorten kunnen niet met enige zekerheid worden geïdentificeerd bij visuele inspectie. Als u schimmel in uw huis opmerkt, moet u een monster laten verzamelen door gekwalificeerde schimmelprofessionals voor onderzoek in een laboratorium van een derde partij.
  2. De ernst van de aantasting: Een paar schimmelplekken rond uw vensterbank zullen niet veel schade veroorzaken, maar een schimmelplaag die meer dan een paar vierkante meter beslaat kan een ernstige ziekte veroorzaken. Het is echter belangrijk om de ernst van de besmetting niet alleen op basis van wat u ziet in te schatten. Schimmel verbergt zich vaak in muren, zolders en vloeren, wat betekent dat de schimmel die je ziet slechts het topje van de ijsberg is. Als u denkt dat uw huis met schimmel is besmet, moet u het laten inspecteren door een gecertificeerde schimmeldeskundige, die geavanceerde apparatuur en technieken kan gebruiken (bijvoorbeeld luchttests, infraroodscans) om te bepalen hoeveel schimmel er in uw huis groeit.
  3. De lengte van de blootstelling: Zoals bij elke schadelijke ziekteverwekker zullen de gezondheidsrisico's van schimmel variëren, afhankelijk van hoe lang u eraan wordt blootgesteld. Een paar uur in een beschimmeld huis zal waarschijnlijk geen ernstige problemen veroorzaken, terwijl het jarenlang doorbrengen van enkele uren per dag in een beschimmeld huis zeer schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. De enige manier om er zeker van te zijn dat u geen last heeft van langdurige blootstelling is om de luchtkwaliteit in uw huis te laten testen door een gerenommeerd schimmeltestbedrijf.
  4. De gezondheid van de mensen die worden blootgesteld: Mensen met een verzwakt immuunsysteem - zoals kinderen, ouderen en mensen die al aan ernstige ziekten lijden - zullen vatbaarder zijn voor schimmelaandoeningen. In het geval van toxische schimmel zijn kinderen kwetsbaarder omdat hun lichaam kleiner is en hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Zij zullen daarom bij lagere doses toxische reacties op schimmel krijgen. Als u of iemand in uw huishouden lijdt aan allergieën of een onderdrukt immuunsysteem, moet u uw huis laten inspecteren door gekwalificeerde schimmelprofessionals. Een inspectie kan een ernstig verborgen schimmelprobleem aan het licht brengen en, zelfs als dat niet het geval is, zult u gemoedsrust hebben!

Hoe kunt u zich ontdoen van oranje schimmel?

Als u kleine schimmelkolonies in uw huis opmerkt, kunt u ze meestal zelf aanpakken met behulp van de juiste apparatuur en procedures.

Draag een beademingsapparaat en beschermende handschoenen voordat u de schimmel zelf verwijdert. Zo voorkomt u dat u schadelijke schimmelsporen inademt en dat u huiduitslag krijgt door uitwendig contact met schimmel.

Als u een beschermende uitrusting hebt, veegt u het aangetaste gebied af met een bleek- of azijnoplossing, laat het weken (dit geeft de oplossing tijd om de schimmel te doden) en veeg het dan weg. Spuit het gebied opnieuw om eventuele resterende schimmelsporen te krijgen en laat het drogen.

oranje schimmel op toilet

Houd er rekening mee dat deze DIY schimmelverwijderingsoplossing alleen effectief is voor oppervlakteschimmelgroei, namelijk als het verontreinigde materiaal niet poreus is. Als het materiaal poreus is (hout, gipskarton, enz.), zal het waarschijnlijk grondiger moeten worden gereinigd.

Als een schimmelplaag groter is dan een vierkante meter, raadt Health Canada u aan om gerenommeerde en ervaren schimmelbestrijdingsdeskundigen in te huren om de schimmel te verwijderen.

Als u probeert een schimmelplaag van deze grootte zelf te reinigen, maakt u het probleem waarschijnlijk erger door sporen te verspreiden naar andere gebieden van het huis. Je zou jezelf ook ziek kunnen maken door blootstelling aan enorme hoeveelheden schimmel.

Professionele schimmel verwijdering is een goede gelegenheid om de oorzaak van de schimmelaantasting te laten vaststellen, zodat u kunt begrijpen wat de oorzaak is van de schimmel om te groeien in de eerste plaats om te voorkomen dat het terug groeit.

Conclusie

De meeste mensen zijn zich bewust van slechts een paar soorten schimmels, vooral zwarte en groene schimmels. Echter, schimmel groeit in alle vormen, maten en kleuren, dus als je je bewust bent van slechts een paar schimmelsoorten, heb je meer kans om potentieel gevaarlijke soorten die in je huis groeien over het hoofd te zien.

Hoe meer je leert over schimmel, hoe beter je in staat zult zijn om schimmelplagen in je huis te herkennen en je gezondheid te beschermen.