Hoe schimmel verwijderen van boeken

schimmel op boeken

Schimmel, ook bekend als meeldauw, verwijst naar meer dan 100.000 soorten schimmels. Deze schimmels kunnen vrijwel overal in uw huis groeien, inclusief uw kleding, tapijten, banken, muren en diverse andere meubels.

Hoewel de meeste van deze gebieden gemakkelijk schoon te maken en te behandelen zijn, is de boekvorm een veel complexer probleem. Net als bij elke andere schimmelgroei, komt de boekvorm het meest voor wanneer uw boeken vochtig of vochtig zijn geworden.

Wat je ooit dacht dat een oude boekengeur was, is nu uitgegroeid tot een actieve groei die niet alleen van invloed is op de kwaliteit en levensduur van je favoriete boeken, maar ook op de gezondheid van jou en je familie.

Met dit in gedachten, gaan we je vertellen hoe je schimmel kunt voorkomen en verwijderen uit al je favoriete boeken.

Dus, zonder verdere uitstel, laten we beginnen.

Het verwijderen van schimmel uit boeken in uw huis zal er niet alleen voor zorgen dat uw favoriete leesboeken bij u blijven voor de nabije toekomst, maar ook dat u en uw dierbaren veilig zijn voor schade.

Lees meer over schimmel verwijderen.

Hoe boeken inpakken zodat ze schimmelvrij bewaart blijven ?

schimmelvrij maken boeken

Schimmel groeit op vochtige en donkere plaatsen en in die gebieden van uw huis die niet aan veel luchtstroom worden blootgesteld, bijvoorbeeld oude dozen op uw zolder.

Daarom is een van de beste manieren om boekvorm te voorkomen is om uw boeken op uw planken in uw huis te houden.

Het houden van uw boeken in de open lucht zal hen helpen om de juiste luchtstroom te krijgen. Het zal er ook voor zorgen dat ze op de juiste temperatuur worden bewaard.

Wij raden u aan om te streven naar een temperatuur van ongeveer 70 graden Fahrenheit.

Vochtigheid is ook een van de belangrijkste oorzaken van schimmel, dus als je in een vochtig deel van de wereld woont, koop dan een luchtontvochtiger. Gebruik dit alleen als het nodig is, omdat droge boeken ook last kunnen hebben van verschillende andere vormen van schade.

Last but not least, houd uw boekenplanken schoon. Sporen worden aangetrokken door stof en andere vormen van vuil. Het schoonhouden van uw boeken zal deze sporen ervan weerhouden om zich van uw pagina's te voeden.

Hoe schimmel verwijderen uit oude boeken

Oudere boeken zijn veel gevoeliger voor schimmel en achteruitgang. Dit betekent dat je ze met meer zorg moet behandelen dan nieuwere modellen.

Hier zijn drie stappen die je moet nemen om schimmel te verwijderen uit oude boeken:

INSPECTEER HET BOEK

Voordat je iets doet om de mal uit het boek in kwestie te verwijderen, inspecteer je deze met een fijne tandkam.

Controleer of de mal alleen op de omslag staat of dat hij zich heeft verspreid naar de pagina's. Ook, controleer voor om het even welke schade aan het boek aangezien dit de methode zal beïnvloeden u gebruikt om de vorm te verwijderen.

DROOG UW BOEKEN

Voordat u begint met het verwijderen van de mal uit uw oude boeken, moet u zich ervan vergewissen dat ze droog zijn. Pogingen om boekvorm op een nat boek te verwijderen, kunnen het geheel vernietigen.

BORSTEL DE MEELDAUW VAN DE KAFT WEG VAN DE KAFT

Bij het verwijderen van schimmel uit een oud boek, begin altijd met de omslag. Duw de mal voorzichtig weg met een zachte doek of een fijn penseel.

De sleutel tot het verwijderen van de boekvorm zonder uw oude boek te beschadigen is om de tijd te nemen en elke beweging zo voorzichtig mogelijk te maken.

BEHANDEL DE BINNENKANT VAN DE BOEKVORM

Er zijn verschillende manieren om schimmel uit oude boeken te verwijderen. Een diepvriesbehandeling kan uw beste optie zijn, omdat u minder kans heeft om de pagina's te beschadigen.

Deze doe-het-zelf methode vereist alleen dat je het boek 's nachts in de vriezer legt. Dit gezegd zijnde, als uw diepvriezer om wat voor reden dan ook terugslaat, kan het gesmolten ijs uw boek onherstelbaar ruïneren.

Als het boek waardevol is, maar in slechte staat en onderhevig aan schimmelgroei, raden wij u aan uw boek naar een professional te brengen.

Zij kunnen de mal voor u verwijderen of het boek opnieuw wikkelen om er zeker van te zijn dat het voor de nabije toekomst meegaat.

Het elimineren van schimmelgeur uit boeken

papier verluchten

Een van de gemakkelijkste manieren om de geur van meeldauw uit je boeken te verwijderen is door ze bloot te stellen aan direct zonlicht.

Wees voorzichtig met deze methode, want het kan je boekomslag vervormen, vooral als het boek nat was en als het een oud model is.

Als deze methode mislukt, begin dan met het uitluchten van je boek en het voorzichtig scheiden van de pagina's met een pincet. Gebruik vervolgens een haardroger op lage tot gemiddelde warmte om de pagina's te drogen.

Ten slotte plaatst u uw boeken op een warme en droge plek in uw huis.

Je kunt je boeken ook in een container plaatsen met een stuk materiaal dat geur en vocht kan absorberen, bijvoorbeeld een sok gevuld met rijst.

Je kunt de boeken ook in krantenpapier leggen, bedekt met een zeer dun laagje talkpoeder.

Hoe kan je op een veilige manier schimmel verwijderen uit boeken zonder pagina's te beschadigen

oude boeken met schimmel

Hoewel velen alcoholische doekjes en bleekmiddel gebruiken om schimmels te verwijderen uit glanzend opgebladerde boeken zoals tijdschriften, kunnen deze stoffen uw boeken beschadigen.

In feite, zeggen de deskundigen van de boekbescherming dat om het even welke was, parfums, of chemische vloeistoffen uw boeken kunnen beschadigen.

Bleekmiddel beschadigt ook het papier op boeken. Het blijft in het papier zitten en zal ook na droging een effect blijven hebben.

Hierdoor kan het schrijven op de pagina's in de loop van de tijd vervagen, waardoor uw boek volledig onbruikbaar wordt.

Naast het bovenstaande raden velen aan om uw boek in de microgolf te zetten om de mal te verwijderen. Hoewel deze methode de mal kan doden, kan het ook uw boek onherstelbaar beschadigen.

Niet alleen dit, het doel van het spel is het verwijderen van de schimmel niet doden het als zelfs als de sporen dood zijn, kunnen ze nog steeds giftig zijn.

Hoe schimmel verwijderen uit gebonden en leren boeken ?

schimmel verwijderen van boeken

Hoewel velen adviseren om een zachte doek met alcohol te gebruiken, raden wij u aan te kiezen voor een HEPA-filterzuigslang met een dunne doek aan het uiteinde.

Dit zal helpen om schimmelgroei te verwijderen in plaats van deze te doden. Het zal ook schade aan zowel de pagina's als de inkt voorkomen.

Aan de andere kant, als je een met leer gebonden boek hebt, kun je een vochtige doek gebruiken omdat leer gelooid is en dus niet rotten als het nat wordt.

Dit gezegd zijnde, kan het leer zwart worden als je vloeistoffen op chemische basis gebruikt zoals alcohol of zelfs te veel water.

Welke methode u ook kiest, test het altijd op een klein en minder belangrijk deel van het boek om er zeker van te zijn dat het werkt voordat u het proces op het hele boek uitvoert.

Voorzorgsmaatregelen te nemen bij het verwijderen van schimmel uit boeken

Vormsporen kunnen worden ingeademd en zijn zeer schadelijk voor het menselijk lichaam. Door geen schimmel te verwijderen uit uw boeken kunnen u en uw dierbaren last hebben van ademhalingsproblemen, infecties en zelfs huid- en oogirritatie.

Terwijl deze risico's van uw algemene gezondheid zullen afhangen, is het belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen neemt wanneer het verwijderen van vorm uit boeken. Hier zijn enkele tips:

DRAAG EEN ADEMHALINGSAPPARAAT

Omdat schimmelsporen schade aan het menselijk lichaam kunnen veroorzaken door inademing, is het belangrijk dat u uw mond en neus bedekt wanneer u schimmel uit boeken verwijdert.

Wij stellen voor u voor voor een ademhalingsapparaat dat kan worden weggedaan zodat geen vormresidu in uw huis blijft.

GEBRUIK WEGWERPHANDSCHOENEN

U kunt ook last hebben van enkele van de negatieve effecten van schimmel als de schimmel zelf scheuren in uw huid krijgt. Als gevolg daarvan, bedek je je handen met wegwerphandschoenen en zorg ervoor dat je het juiste schoeisel draagt. Wij raden u aan om bijvoorbeeld sandalen te vermijden.

BESCHERM UW OGEN

Terwijl de sporen door uw ogen kunnen binnendringen als er veel schimmel is, kunt u ook per ongeluk uw ogen aanraken terwijl u uw boeken schoonmaakt.

Draag een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen terwijl u schimmel uit boeken verwijdert. Dit leidt ons ook naar ons volgende punt:

WAS UW HANDEN REGELMATIG

Als u de boekvorm verwijdert, zorg er dan voor dat u uw handen regelmatig wast.

Dit geldt vooral als u stopt met deze taak en verder gaat met het bereiden van voedsel, het wassen van de was of het uitvoeren van vrijwel elk karwei in uw huis.

Het residu kan in uw maaltijden terechtkomen of op u en uw dierbaren.

WAS UW KLEREN IN WARM WATER

Last but not least, wanneer u klaar bent met het verwijderen van schimmel uit uw boeken, trek dan onmiddellijk uw kleren uit en leg ze te weken met ofwel bleekmiddel of sterk wasmiddel.

Zodra je kleren doorweekt zijn, spring je onder de douche en zorg ervoor dat je ook je haar wast om alle resten te verwijderen.

Tot slot

Vorm kan een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken die kunnen leiden tot ernstiger levensveranderende en bedreigende omstandigheden.

Het is van cruciaal belang dat u de klus met de grootst mogelijke zorg uitvoert en er tegelijkertijd voor zorgt dat u alle boekvorm uit uw schappen haalt, zodat deze niet meer terugkomt.