Instructies voor het uitdrogen van een muur

Het probleem van vochtige muren is vooral bekend in keldermuren. Maar elke muur boven de grond kan ook nat worden en moet dan weer uitgedroogd worden. Hoe sneller dit gebeurt na detectie van het vocht of de nattigheid, hoe minder schade en werk er nodig is.

muur droogmaken

Waterpijpbreuk of andere oorzaak

Wanneer een muur vochtig wordt, is dit bijna altijd te wijten aan gebreken in de bouw. Aantoonbaar zijn defecten in de afdichting en isolatie, maar ook zouten, hun vorming en effecten zijn een frequente oorzaak. Voordat een muur wordt afgevoerd, is het essentieel om de oorzaak van het probleem te onderzoeken en de werkelijke staat van de schade vast te stellen. Net zo vaak als er constructiefouten worden gevonden, worden er zo vaak verkeerde conclusies getrokken in de diagnose van defecten.

Voordat een kostbare renovatie wordt uitgevoerd, moet bij een grondige inventarisatie rekening worden gehouden met natuurkundige wetten die niet voor elke leek bekend zijn. Na het uitsluiten van zuiver mechanische overmatige watertoevoer via lekkende leidingen of geblokkeerde afvoeren, moet het metselwerk worden beoordeeld. In het geval van een mechanisch lek moet de muur na uitdroging opnieuw worden gedicht.

Zomercondensatie of zoutverrijking

Als het vocht voornamelijk of uitsluitend optreedt aan de binnenkant van een muur die naar de gesloten ruimte is gericht, kan het vocht het gevolg zijn van regelmatige condensatie. De oorzaak is een ongunstige tot onjuiste luchtverversing, vooral in de zomer. Met deze oorzaak kan een restauratiepleister voldoende zijn om uit te drogen als de luchtuitwisseling in het interieur tegelijkertijd wordt verbeterd en geoptimaliseerd.

Vaak zijn zouten in metselwerk de oorzaak van vocht. Metselwerk zoutpeter, strooizout spatten en andere zoutophopingen "trekken" het water in de muur. Na het meten van het zoutgehalte van de stenen moet het zout eerst geneutraliseerd worden bij het aftappen van de stenen, voordat er structurele isolatiemaatregelen kunnen worden genomen om te voorkomen dat de stenen weer binnenkomen.

Dit is hoe muren kunnen worden afgevoerd

1. drukloze injectie

De afgeschuinde boorgaten aan de onderkant worden opgevuld met een harde afdichtingsmassa, die door de zwaartekracht in de muur wordt verdeeld. Het sluit af tegen opstijgend vocht, maar voert het bestaande vocht niet af.

2. verwarmde injectie

Door verhitting wordt het toegepaste afdichtingsmiddel (16,76€ bij Amazon*) sneller en beter verdeeld en verdringt het bij correct gebruik gedeeltelijk met water gevulde haarvaten.

3. lagedrukinjectie

In verschillende werkstappen wordt een micro-emulsie van silicone in het metselwerk geperst en verdringt het water uit de haarvaten bij elke stap.

4. muurzaagmethode

Bij het mechanisch opensnijden van de muur wordt een afdichtingslaag van kunststof of roestvrij staal in de muur aangebracht om opstijgend vocht te voorkomen.

5. elektrisch dipool drogen

De installatie van meerdere elektroden in de muur verdringt het water daarin door afstoting en voorkomt dat het water terugstroomt. De mogelijkheid om op deze manier zoutionen te binden wordt tegenstrijdig beoordeeld.

6. restauratiepleister

In principe een absorberende pleister, die vaak alleen een verhullend effect heeft. Een bijzondere variant is de zogenaamde "opofferingspleister", een eenvoudige kalkpleister. Het wordt aangebracht en meerdere malen vernieuwd nadat het vocht uit de muur is geabsorbeerd.

TIPS & TRICKS

Onafhankelijk advies kan worden ingewonnen bij bureaus voor monumentenzorg, universitaire faculteiten voor bouwfysica en de Kamer van Architecten.