Het vinden van funderingsscheuren in voltooide kelders

Heeft u een lekkageprobleem in uw kelder? U kunt funderingsscheuren hebben. Deze zijn veruit de meest voorkomende bron van funderingsproblemen. Het is gemakkelijk om scheuren in een onafgewerkte kelder te identificeren. Het identificeren van deze scheuren in een onvoltooide kelder is iets moeilijker. Lees meer over betonnen kelder waterdicht maken.

funderingsscheuren in kelders

Als u een probleem met uw kelder vermoedt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een professionele waterdichtingstechnicus. Hoewel ze niet door de lambrisering of de gipsplaat heen kunnen kijken, hebben ze jarenlange ervaring achter de hand. Zij zullen het probleem gemakkelijk opsporen zonder onnodige schade aan te richten aan uw reeds prachtig afgewerkte kelder.

U kunt echter wel wat vooronderzoek doen voordat de aannemer aankomt om meer informatie te hebben om hen te voorzien. Begin met naar buiten te gaan en de bovenkant van de funderingsmuur te onderzoeken. Het kan nodig zijn om het een paar centimeter bloot te leggen door het opruimen van de grond rond de muur. U kunt het reinigen met een draadborstel om het makkelijker te maken om scheuren op te merken. Kijk naar eventuele haarscheurtjes langs de bovenkant van de funderingsmuur.

Als u watervlekken of vochtige delen in de afgewerkte kelder hebt opgemerkt, breng dan wat extra tijd door op het externe gebied dat overeenkomt met deze tekens van waterinsijpeling. Wees niet al te bezorgd als u geen scheuren vindt of als u dat wel doet. Zorg er gewoon voor dat u contact hebt opgenomen met een professional die uw kwelprobleem verder kan onderzoeken.

Funderingsscheuren ontstaan om een aantal redenen. Als u betonfunderingen heeft gestort, kunt u verwachten dat ze op elk moment aanwezig zijn. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

Afwikkeling

De scheuren kunnen een indicatie zijn dat uw fundering in beweging is en zich aan het zetten is, omdat de grond eronder krimpt als gevolg van uitdroging. Dit is geen probleem dat kan worden opgelost door alleen de scheur op te vullen. Uw fundering moet worden versterkt en gestabiliseerd.

Problemen met drainage

Uw fundering kan scheuren vertonen als gevolg van de druk van de grond rondom de kelder. Dit gebeurt wanneer de hydrostatische druk in de grond toeneemt. Dit kan gebeuren doordat de afvloeiing van het dak door regenpijpen naar de kelder wordt geleid. Het kan ook gebeuren wanneer de grond rond de kelder naar de funderingsmuren afloopt, waardoor het water in die richting stroomt.

Wat de oorzaak ook is, funderingsscheuren moeten door een vakman worden onderzocht om er zeker van te zijn dat de beste oplossing wordt toegepast voor een langdurige gemoedsrust.