Wat te doen als uw kelder overstroomt

Wat te doen als uw kelder overstroomt

Een overstroomde kelder kan zelfs de meest stoïcijnse huiseigenaar een gevoel van hulpeloosheid en paniek geven. Gebruik deze tips en neem actie wanneer uw kelder overstroomt.

Onverwachte problemen in uw huis zijn niet aangenaam, maar ze komen vaak voor. Een overstroomde kelder kan zelfs de meest stoïcijnse huiseigenaar een gevoel van hulpeloosheid en paniek geven. Als je een overstroming in de kelder hebt, probeer de situatie dan niet te veel te analyseren. Het is misschien niet zo erg als je denkt. Volgens de experts van ServiceMaster Restore, die 24/7/365 reageren op overstromingen in uw huis, zijn hier enkele dingen die u kunt doen als uw kelder overstroomt.

Bekijk hier meer over kelderdichting

 • Voordat u iets doet, zorg ervoor dat u alle stroom rond het gebied, inclusief elektriciteit en gas, uitschakelt. Ga nooit een overstroomd gebied binnen terwijl de stroom is ingeschakeld. Als u niet zeker weet hoe u deze gebieden uit te schakelen, bel dan een gekwalificeerde elektricien voordat u de kamer betreedt en aan het werk gaat.
 • Tenzij het water wordt veroorzaakt door regenval, moet u actie ondernemen zodra u overstromingen opmerkt. Als regen- of stormwater de oorzaak van de overstroming is, wacht dan tot het water is gepasseerd voordat u aan het werk gaat.
 • Ongeacht de waterbron, draag laarzen en handschoenen voor bescherming. U kunt er ook voor kiezen om een beschermend masker te dragen. Heup- of borstwaders kunnen ook nuttig zijn als ze beschikbaar zijn. Wees voorzichtig bij het lopen en bewegen in het overstroomde gebied, omdat het zich waarschijnlijk als een gevaar voor uitglijden zal voordoen.
 • Bepaal de bron van het water. Als een gebroken pijp de oorzaak van de overstroming is, sluit u het water af naar de kelder.
 • Als uw kelder een vloerafvoer heeft, controleer dan of deze niet verstopt is geraakt tijdens de overstroming. Het openhouden van de kelder en het functioneren ervan zal helpen om het water af te voeren.
 • Begin met het verwijderen van water uit de kelder. Afhankelijk van de hoeveelheid water, kunt u een carterpomp, een zwembadpomp, een nat/droog vacuüm of een dweil en emmer gebruiken. Opvangpompen bevinden zich in het laagste deel van een kelder en werken door na een overstroming water weg te sturen van het huis. Zonder een carterpomp kan er water door de grond naar boven komen en het huis binnenkomen, waardoor er niet alleen in de kelder, maar ook in andere delen van het huis overstromingen kunnen ontstaan. Nadat het grootste deel van het water is verwijderd, neemt u de rest op met een doek of sponsen. Wees niet verlegen om hulp te vragen -- veel extra handen kunnen de verwijdering sneller laten verlopen.
 • Verplaats beschadigde voorwerpen uit de kelder om te drogen in een goed geventileerde ruimte. Als het weer het toelaat, kan een zonnige plek zich lenen als de beste optie. Het is het beste om geen voorwerpen in de kelder, die al vochtig is, uit te drogen. Een goede vuistregel is om voorwerpen ongeveer 48 uur te laten drogen. Als ze nat blijven, moeten ze mogelijk worden weggegooid om schimmel en meeldauw te voorkomen. Het beste advies is om na 48 uur de zaken zorgvuldig te inspecteren en de beste handelwijze te bepalen. Probeer niet om natte kartonnen dozen te bewaren, omdat ze bijzonder gevoelig kunnen zijn voor bacteriële groei. Berg de inhoud van de dozen zo mogelijk op en gooi de kartonnen dozen voor de veiligheid weg.
 • Raak geen elektrische apparaten zoals televisies, stereo's of lampen aan, zelfs niet als de elektriciteit is uitgeschakeld. Het is het beste om elektrische apparaten te laten drogen en een elektricien of gekwalificeerde reparateur te raadplegen om de hoeveelheid schade te bepalen.
 • Scheur het tapijt op en haal het zo snel mogelijk uit de kelder. Tapijt kan uitdroging van de vloer eronder voorkomen als het niet snel wordt verwijderd. Hoewel het moeilijk kan zijn om deze materialen goed uit te drogen, kan soms nat tapijt worden bespaard. Raadpleeg een restauratiespecialist of een tapijtreiniger voor advies. Als tapijt niet goed gedroogd is, kan het ook schimmel en meeldauw bevatten.
 • Geef de kelder enkele dagen droogtijd. Open ramen en deuren om zoveel mogelijk ventilatie te krijgen en plaats ventilatoren in de ruimte voor luchtcirculatie en om de droogtijd te versnellen. U kunt ook een luchtontvochtiger huren als u deze nog niet heeft.
 • Spoel vloeren en muren af om eventueel achtergebleven vuil van het water te verwijderen. Verwijder natte of beschadigde gipsplaten en isolatie om de verspreiding van schimmel te voorkomen.
 • Wanneer de vloer en muren droog zijn, gebruik dan een anti-mildew spray om schimmel en meeldauw te ontmoedigen.
 • Als u vloedverzekering hebt, roep uw huisverzekeringsmaatschappij en meld de vloed. Bevestig uw dekkingsgrenzen, aftrekbaar bedrag, en eisenprocedures.

Moet u een professional bellen voor hulp met uw overstroomde kelder? U kunt om hulp willen vragen als het water meer dan verscheidene voeten diep was of als u schimmel ontwikkeling ziet. Als u maatregelen hebt genomen om uw kelder waterdicht te maken en het nog steeds overstroomd is, of als u niet weet wat de oorzaak van uw kelder overstroming, is het een goed idee om een professioneel advies te krijgen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kunt u misschien een loodgietersbedrijf, een bedrijf voor het waterdicht maken van kelders, een specialist op het gebied van calamiteitenherstel of een combinatie van specialisten raadplegen. Als uw huis verzekeringsmaatschappij is betrokken, kan controleren of ze een specifieke leverancier die ze aanbevelen voor de bestrijding van overstromingen hebben.