Kostprijs condensatievochtprobleem verhelpen

Type bestrijding van condensatievocht Gemiddelde kostprijs
Het plaatsen van een standaard ventilatierooster Tussen 25 & 35 euro per stuk
De realisatie van een mechanisch ventilatiesysteem Tussen 3.000 & 5.000 euro per systeem

Wanneer er problemen met een woning zijn op het gebied van vocht, dan wordt al snel aan de bouwconstructie gedacht. Dit is dan de achterliggende oorzaak. In sommige gevallen is dit inderdaad ook aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan een probleem met opstijgend vocht. Dit vocht komt vaak voort uit het ontbreken van een waterkering in de woning. Was die wel aangelegd, dan zou het vocht geen vrij spel hebben om omhoog te trekken. Er zijn echter ook allerlei andere zaken.

prijs condensatievocht verhelpen

Andere vochtproblemen

Er zijn ook allerlei andere soorten vochtproblemen die kunnen optreden. Dit zijn problemen die niets te maken hebben met de constructie van de woning. Denk dan bijvoorbeeld aan condensatievocht. Dit is een probleem dat vooral door de mens zelf wordt veroorzaakt in huis. Dit is slechts één voorbeeld, maar wel direct een belangrijk probleem. Daarom is het ook van belang om eens goed te kijken hoe dit komt. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken wat eraan te doen is en welke kosten dit met zich meebrengt.

Wat zijn de kosten van een condensatievochtprobleem?

De reden waarom condensatievocht in een woning optreedt is menselijk gedrag. Er zijn echter verschillende menselijke handelingen die hier een rol in spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan het koken van voedsel. Een ander voorbeeld is het nemen van een bad of douche. De waterdamp die vrijkomt bij dit soort activiteiten zal vaak in de woning blijven hangen tegenwoordig. Dit komt doordat woningen steeds betere geïsoleerd worden. Daardoor kan het vocht niet meer weg. Dit brengt allerlei problemen met zich mee in huist. Het is echter gelukkig wel zo dat dit niet onomkeerbaar is. Er zijn enkele eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Dit kan de hinder snel doen afnemen.

Twee verschillende mogelijkheden

Wie te maken krijgt met condensatievocht in huis kan hier op twee verschillende manieren mee aan de slag gaan. In de eerste plaats is het simpel mogelijk om een ventilatierooster in huis te plaatsen of om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Makkelijker is echter optie twee: het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem. De keuze die gemaakt wordt hangt van een aantal factoren af, waaronder persoonlijke voorkeur, budget en de mogelijkheden in de woning. Het is daarom goed om de prijzen met elkaar te vergelijken. Daarin is het openen van de deuren en ramen natuurlijk het goedkoopst. Dit is gratis. Het plaatsen van een ventilatierooster is te doen voor een prijs van €25,- tot €35,- per stuk. Er is echter wel altijd meer dan één rooster nodig. Het aanleggen van een volledig mechanisch ventilatiesysteem zal tussen €3000,- en €5000,- gaan kosten.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Waar het gaat om het bestrijden van condensatievocht is het altijd belangrijk om een goed beeld van de kosten te hebben. Het gaat dan om drie verschillende onderdelen. Het grootste deel betreft de arbeidskosten. Dit is 50% van het geheel. 40% van de kostprijs zal gaan zitten in de materialen die nodig zijn om het probleem te bestrijden. Daarnaast is er ook nog 5% voor de voorrijkosten. Dit kan echter wel per bedrijf verschillen. Het is belangrijk hier dus wel goede aandacht aan te besteden bij de keuze.

Overwegingen bij het kiezen

Hoewel het bestrijden van condensatievocht in de basis niet heel lastig hoeft te zijn, is het wel van belang om op een slimme wijze hiermee om te gaan. Dat betekent dat keuzes gemaakt moeten worden die de prijs laag houden. In dat opzicht is het slim om met de volgende zaken rekening te houden.

1: Kiezen voor een ventilatierooster

In de eerste plaats is het goed om te begrijpen wat een ventilatierooster kan doen. Door deze in de vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer te plaatsen kan al veel voorkomen worden. Omdat dit maar €25,- tot €35,- per stuk hoeft te kosten is het een goedkope oplossing. Het is wel belangrijk dat de woning dan optimaal geïsoleerd is. Hier kunnen dus ook nog kosten bij komen. Het is belangrijk om dit dus wel even goed uit te zoeken voor het plaatsen.

Lees meer over: condensatievocht problemen in de badkamer

2: Een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen

Het kan in veel gevallen zo zijn dat een ventilatierooster onvoldoende ventilatie blijkt te bieden. Het is dan mogelijk om toch voor een mechanisch ventilatiesysteem te kiezen. Dit is natuurlijk wel direct een flink stuk duurder. Een geheel systeem gaat al snel tussen €3000,- en €5000,- kosten. Daartegenover staat echter wel dat met zekerheid de woning efficiënt wordt geventileerd. Daardoor is het vochtprobleem direct een zorg uit het verleden. Bovendien gaan de systemen flink lang mee. De investering is er dus gemakkelijk uit te halen.

3: Het systeem zelf plaatsen

Een vraag die altijd weer relevant is, is wie het systeem moet gaan plaatsen. Wanneer het bijvoorbeeld om ventilatieroosters gaat, dan kan het aantrekkelijk zijn om dit gewoon zelf te doen. Dit kan dus de kosten voor arbeid besparen. Dit is bij het aanleggen van een mechanisch ventilatiesysteem vaak wel anders. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hier een specialist bij moet komen. Dit brengt dus ook de nodige kosten met zich mee.

Mogelijkheden om te besparen

Condensatievocht uit de woning verdrijven hoeft niet altijd veel te kosten. Het kan zelfs heel goedkoop. Er zijn een aantal manieren waarop dit aangepakt kan worden. Het is daarom interessant om te bekijken welke tips om te besparen er precies zijn. Op die manier kan op een efficiënte manier worden gezorgd dat het condensatievocht verdreven wordt.

Korting bedingen door gezamenlijk afnemen

Wanneer er in een woning een woning een probleem met condensatievocht ontstaat, dan is er een reële kans dat dit bij de buren in de woning ook aan de orde zal zijn. Hier ligt dan dus ook direct een kans als het gaat om het verzamelen van korting. Door gezamenlijk de werkzaamheden aan te vragen, dus voor twee of meerdere woningen gelijktijdig, is het vaak mogelijk om een kwantumkorting te bedingen. Het is natuurlijk goed te begrijpen dat iedereen hier wel oren naar heeft.

Zelf de aanleg doen

Een andere optie is natuurlijk om de werkzaamheden gewoon volledig zelf te doen. In plaats van het inhuren van een professional wordt dan alles zelf verzorgd. Hier is tot meer dan de helft van de prijs mee terug te dringen. Dit is alleen niet zonder risico’s. Het plaatsen van een aantal ventilatieroosters moet meestal wel lukken. Een ventilatiesysteem wordt echter lastiger.

Nog eens extra besparen

Tot slot is er nog één extra mogelijkheid om nog een beetje extra te besparen op de kosten. Dat kan door meerdere offertes aan te vragen. Die zijn dan naast elkaar te leggen voor het maken van een vergelijking. Met als gevolg dat er dus voor de laagste prijs gekozen kan worden. Dit kan soms wel tientallen procenten aan kosten schelen.