Wat voor soort vocht tast mijn huis aan?

Zoek uit wat voor soort vocht uw huis aantast, zodat u het probleem kunt oplossen zonder meer uit te geven dan nodig is.

schimmel muur behandelen

Opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatie zijn de drie meest voorkomende soorten vocht voor woningen. Elke vormen van vocht moet op verschillende manieren worden behandeld en de reparatiekosten voor vocht kunnen sterk variëren, dus is het belangrijk om te weten wat voor soort vocht je huis beïnvloedt voordat je het probeert te repareren. Hoe slechter de situatie wordt, hoe hoger de kosten voor het verwijderen en repareren van eventuele schade - lees onze gids over de kosten van het verwijderen van vocht voor meer informatie.

Lees meer over: bestrijden van vocht, mogelijkheden en prijzen

Soorten vocht

groene schimmel op muur

Condens

condensatievocht

Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht. Het wordt veroorzaakt door vochtige warme lucht die condenseert op koele muren, vooral in ruimten die van nature veel luchtvochtigheid genereren, zoals keukens en badkamers. Het is vooral, maar niet altijd, een winterprobleem, omdat muren meestal kouder zijn dan de lucht binnenin. Condensatie kan worden verergerd door centrale verwarming die zeer warm wordt en vervolgens weer afkoelt, omdat dit warme, vochtige lucht creëert die vervolgens kan condenseren en condensatie kan veroorzaken. Ook een gebrek aan ventilatie kan het probleem verergeren. Dit is met name zichtbaar in oude woningen, die ontworpen zijn om van nature 'ademend' te zijn en vochtige lucht uit het huis te laten verdampen. Het verwijderen van bestaande schoorstenen en energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van luchtdichte dubbele beglazing, kunnen de ventilatie in oude woningen verminderen en een condensatieprobleem veroorzaken.

Symptomen van condensvorming

Waterdruppels op ramen of muren De verschijning van donkere schimmel, vooral op glas of rond ramen Een onaangename schimmelgeur. Indien onbehandeld, kan condensatie de verf en het pleisterwerk beschadigen en ervoor zorgen dat de kozijnen vergaan, dus als u het van vorm ziet, moet u het met een doek wegvegen. Als u liever minder elleboogvet gebruikt, beweren sommige gadgets dat ze u kunnen helpen met condensatie en dat ze uw ramen streeploos achterlaten - ontdek wat er gebeurde toen we de Karcher raamvacuüm uitprobeerden. Als een gebrek aan ventilatie het probleem is, zijn er systemen beschikbaar om het te helpen verbeteren - lees onze eerste blik op het Drimaster Heat positieve ingangsventilatiesysteem om te zien of het kan helpen. Ontvochtigers kunnen ook van pas komen om de hoeveelheid vocht in de lucht te verminderen - ontdek hoe u de beste luchtontvochtiger voor uw huis kunt kopen. Als uw huis last heeft van condensatie, kijk dan eens naar ons uitgebreide advies van experts over de beste manier om met condensatie om te gaan.

Opstijgend vocht

opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat door een muur of vloer omhoog beweegt. Het is natuurlijk voor muren en vloeren om een beetje water binnen te laten, maar het wordt meestal gestopt met het veroorzaken van schade door een barrière die een vochtwerende laag of vochtbestendig membraan wordt genoemd (zie onderstaande afbeelding). Een vochtwerende baan is een waterdichte horizontale strook, meestal gemaakt van plastic of bitumen vilt, die op een hoogte van minstens 15 cm boven de grond in de muur is ingebouwd. Een vochtwerende folie is een waterdichte folie die onder de vloer wordt gelegd en die ondoordringbaar is voor water. Deze moet worden aangesloten op de vochtwerende laag, zodat het huis goed is afgedicht en beschermd tegen grondwater. Nieuwere huizen zullen beide hebben, omdat deze een vereiste zijn van de bouwvoorschriften (deel C voor Engeland en Wales). Oudere gebouwen (met name gebouwen die gebouwd zijn voordat de regelgeving in 1875 van kracht werd) zijn mogelijk niet, of ze kunnen in de loop der tijd versleten of beschadigd zijn. Als dit het geval is, kunnen uw muren of vloeren last hebben van opstijgend vocht. Stijgend vocht kan ook voorkomen als er een gebrek aan drainage is, of als het niveau van de grond buiten uw huis hoger is dan uw vochtwerende baan, waardoor het water erboven kan komen.

Symptomen van optrekkend vocht

Beschadigde plinten of pleisterwerk Schil verf en behang, vaak met natte plekken Een witte, poederachtige substantie op de muur, achtergelaten door oplosbare zouten opgelost in het water Vloedvlekken op de muur Als het probleem van de vloer komt, kunt u merken dat de vloerbedekkingen omhoog komen. Lees onze gids om te weten te komen hoe u problemen met opstijgend vocht moet behandelen en of u een professional moet inschakelen om het probleem op te lossen. Als u dat doet, geeft onze pagina met de kosten voor vochtbestendig maken u een idee van hoeveel u moet uitgeven.

Doorslaand vocht

doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door water dat door muren lekt. Dit soort vocht kan zich over uw muren of plafond verspreiden, maar dit zal zich horizontaal verplaatsen, in plaats van door het opstijgen van muren (zoals het geval is bij opstijgend vocht). Doorslaand vocht wordt meestal veroorzaakt door structurele problemen in een gebouw, zoals een defecte dakgoot of dakbedekking, of scheuren in de muren, die water binnenlaten wanneer muren of daken doordrenkt zijn met water tijdens zware regenval. Het kan ook worden veroorzaakt door interne lekkages, zoals lekkende leidingen onder de gootsteen of het bad. Je hebt meer kans om vochtig te worden als je in een ouder gebouw met stevige muren woont, omdat nieuwere spouwmuren je de mogelijkheid bieden om door te dringen in een ouder gebouw met stevige muren. wat bescherming.

Symptomen van indringend vocht

Vochtige plekken op muren of plafonds, die donkerder kunnen worden als het regent. Nu weet u meer over indringend vocht, bezoek onze pagina over hoe u zich te ontdoen van indringend vocht, en ontdek hoeveel reparaties kunnen kosten op onze vochtbestendige kostenpagina.