Tips om schimmel te voorkomen en te verwijderen uit tegelvoegen

schimmel voorkomen uit tegelvoegen

Het is een bekend feit dat schimmel het beste gedijt in warme, vochtige gebieden met een slechte luchtcirculatie. Dit maakt badkamers, keukens, wasruimtes en kelders tot ideale plekken om schimmel te ontwikkelen - de luchtvochtigheid is altijd hoog en de luchtstroom is meestal beperkt. Daarom is het heel gebruikelijk om schimmel te zien in deze kamers - op muren en plafonds, op breeuwen en tussen tegels, enz.

Tegeltapijt is echter de plek waar schimmel het vaakst voorkomt. Daar is een goede reden voor - tegels worden meestal gebruikt in gebieden waar vocht in overvloed aanwezig is (zoals keukenruiten, douchecabines, badkamervloeren, etc.) en het poreuze karakter van voegmiddel maakt het bijzonder gevoelig voor schimmelgroei.

Wanneer schimmel zich ophoopt op de voeg, maakt het niet alleen uw keuken of badkamer oud en vies, maar vormt het ook ernstige gezondheidsrisico's voor u en uw gezin en brengt het de integriteit van uw huis in gevaar.

Om dergelijke problemen te voorkomen en jezelf veel geld en zenuwen te besparen, moet je een efficiënte manier vinden om schimmel op afstand te houden - verwijder het uit de voeg zodra je het merkt of, nog beter, te voorkomen dat het zich in de eerste plaats ontwikkelt.

Hoe voorkom je schimmel in de voeg

Zoals u zeker weet, is preventie de beste remedie. En inderdaad, waarom zou je zoveel tijd en moeite besteden aan het reinigen van schimmel van voegmiddel, als je gewoon kunt voorkomen dat het helemaal niet meer te zien is? Het enige wat u hoeft te doen om de schimmel onder controle te houden, is deze te ontdoen van de belangrijkste voorwaarde voor zijn groei: vocht. Houd de tegels gewoon droog en u hoeft zich nooit meer zorgen te maken over de schadelijke micro-organismen.

Maar hoe kun je vocht verwijderen uit een ruimte die ontworpen is om nat te zijn - zoals de badkamer, bijvoorbeeld? Dat klinkt absurd.

Dat kan natuurlijk niet, maar je kunt wel het vochtgehalte verminderen - er is een groot verschil tussen nat worden en permanent nat blijven.

Hier zijn enkele eenvoudige, maar zeer efficiënte maatregelen die u kunt nemen om de vochtigheid in uw badkamer, keuken en andere "natte gebieden" van uw huis te verlagen en schimmelvorming te voorkomen:

1. Houd deuren en ramen zo lang mogelijk open om een goede luchtstroom in huis te garanderen:

2. Laat het badkamerraam minstens 15 minuten open blijven nadat u de douche heeft uitgeschakeld, zodat overtollig vocht uit de kamer kan bewegen in plaats van te condenseren op de muren en tegels;

 • Laat de douchedeur open als de douche niet in gebruik is;
 • Houd de keukenramen open tijdens het koken, zodat de stoom kan ontsnappen;
 • Ventileer de wasruimte, de kelder en de zolder zo vaak mogelijk.

2. Laat de afvoer in de badkamer ongeveer 20 minuten na het douchen lopen om het vocht uit de kamer te zuigen;

3. Veeg de douchewanden en de douchevloer na het baden af - u kunt een trekker, een handdoek of een washandje gebruiken om het werk te doen (dit laatste is vooral goed om bij de tegelvoeg te komen en in de hoeken waar de schimmel de neiging heeft om als eerste te verschijnen);

4. Gebruik douchegordijnen en liners die gemakkelijk te reinigen zijn, zodat u ze de hele tijd in perfecte staat kunt houden. Vergeet niet het ergste van het water van het gordijn te schudden na het nemen van een douche en het gedeeltelijk te laten trekken, zodat het sneller kan drogen (maar de luchtcirculatie in de badkamer niet belemmert);

5. Hang je badhanddoeken op om te drogen na gebruik - als je ze nat laat liggen in de badkamer, dragen ze bij aan de luchtvochtigheid in de kamer;

6. Spuit de tegels en het breeuwen in de badkamer minstens één keer per week met een schimmelwerende oplossing. Het enige wat je hoeft te doen is gelijke delen witte azijn en water te mengen in een spuitflesje (of 10 druppels theeboomolie toevoegen aan een spuitflesje gevuld met water) en je krijgt een natuurlijke anti-schimmeloplossing die je badkamer zal beschermen tegen de schimmels;

7. Houd de tegels schoon. Regelmatig schrobben en schoonmaken is de beste manier om de kans op schimmelgroei in de voeg te minimaliseren. Tenzij het regelmatig wordt schoongemaakt, kan het tegeloppervlak in de loop van de tijd in een fijne laagje zeep-scum worden gecoat. Het bouwt zich op en creëert een poreuze aanslag die de ideale voedingsbodem voor schimmel vormt;

8. Bevestig lekkende kranen en douchekoppen om de bron van overtollig vocht in uw badkamer en keuken te verwijderen;

9. Sluit de voeg af. Breng een laagje of twee siliconenvoegsels aan op de droge voegmortel. Het zal de snelheid waarmee vocht in de poreuze voeg kan dringen aanzienlijk verminderen, zodat het minder nat wordt en veel sneller droogt. Bovendien zorgt de duurzame antimicrobiële technologie die in de kit is verwerkt voor een goede barrière tegen allerlei microben, waaronder schimmels;

10. Gebruik bij het overschilderen van uw keuken of badkamer en het plaatsen van nieuwe tegels schimmelwerende verf en voegmiddel dat anti-schimmeladditieven bevat.

Hoe meer u doet om schimmel in de voeg te voorkomen, hoe gemakkelijker het zal zijn om uw badkamer en keuken in uitstekende conditie te houden. Als er echter ondanks uw inspanningen schimmelvorming in de voegen ontstaat, moet u deze onmiddellijk verwijderen.

voeg afsluiten

Hoe verwijder je schimmel uit de voeg

Het verwijderen van schimmel uit de voeg vereist een beetje geduld en elleboogvet van uw kant. U moet niet alleen de zichtbare schimmelpleisters reinigen, maar ook het gebied volledig ontsmetten om er zeker van te zijn dat u alle sporen hebt gedood en de veilige en hygiënische omgeving van uw badkamer of keuken heeft hersteld.

Dus, hoe kom je van de schimmel in de douchemortel af? Hoe verwijder je het van de lijnen tussen de tegels van de keukentegels? Hoe verwijder je het van de voeg in de badkamer?

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om schimmel van voeg te verwijderen en te voorkomen dat deze zich herstelt:

Hoe verwijder je schimmel van de voeg met bleekmiddel?

Chloorbleekmiddel is het meest gebruikte reinigingsmiddel als het gaat om het verwijderen van doe-het-zelfvormen. Het werkt goed en doodt niet alleen de schimmelsporen, maar desinfecteert ook het gebied en verwijdert de ophoping van zeepresten van de tegels en voegmiddelen.

schimmel met bleekmiddel verwijderen uit de voeg

Methode 1:

 • Meng een deel bleekmiddel met vier delen water in een spuitfles;
 • Spuit het aangetaste gebied, wacht ongeveer 30 minuten en schrob dan krachtig met een borstel (gebruik een oude tandenborstel voor de voegspecie);
 • Spoel met koel, helder water. Herhaal het proces indien nodig.

Methode 2:

 • Gebruik een stijve borstel om het bleekmiddel direct op de beschimmelde voeg te schrobben;
 • Laat het bleekmiddel ongeveer 15-30 minuten zitten en spoel dan af met warm water. Herhaal dit indien nodig.

Waarschuwing:

 • Bleekmiddel veroorzaakt verbleking en verkleuring, dus het moet niet worden gebruikt op gekleurde tegels of gekleurde voegmiddelen;
 • De dampen van het bleekmiddel kunnen irriterend zijn voor de ogen, de huid en de luchtwegen, dus u moet een masker, een veiligheidsbril en rubberen handschoenen dragen wanneer u het gebruikt. Houd de kamer goed geventileerd tijdens het reinigingsproces en laat de ramen daarna een paar uur open om er zeker van te zijn dat alle schadelijke dampen de kamer hebben verlaten.

Hoe kan ik schimmel verwijderen met zuiveringszout?

In tegenstelling tot bleekmiddel zal zuiveringszout de tegels niet beschadigen of verkleuren en geen gezondheidsrisico's opleveren voor de bewoners van het huis. Het zal het getroffen gebied zeer goed schoonmaken, maar zal niet zo efficiënt zijn in het doden van de schimmelsporen als bleekmiddel.

Er zijn verschillende manieren waarop u bakpoeder kunt gebruiken om de tegels en het voegmiddel in uw huis schoon te maken:

 • Meng 1/2 kopje zuiveringszout met een liter water en spuit het mengsel op het getroffen gebied. Wacht ongeveer een half uur en spoel dan de oppervlakken grondig af met warm water;
 • Dompel een vochtige spons onder in zuiver zuiver zuiveringszout en schrob de tegels en voegmiddel ermee. Spoel af met warm water;
 • Roer 1/2 kopje zuiveringszout en enkele theelepels water om een pasta te maken die u direct over de vorm kunt verdelen. Breng de pasta aan op de beschimmelde voeg, laat het 10 minuten zitten en schrob dan weg met een borstel. Spoel af met water en herhaal dit indien nodig.

Goed om te weten: U kunt borax gebruiken om de schimmel te reinigen op dezelfde manier als baking soda - het is zeer alkalisch en zeer effectief in het reinigen, desinfecteren en ontgeuren.

Hoe de schimmel te verwijderen met zout

schimmel met zout verwijderen

Zout is verrassend efficiënt in het doden van eencellige organismen zoals schimmel. Het enige wat u hoeft te doen is het aangetaste gebied in te wrijven met een vochtige doek (het moet nat zijn terwijl het zout wordt aangebracht) en op zout te strooien, en het vervolgens in de groutlijnen te schrobben. Laat het een nachtje blijven en spoel de oppervlakken 's morgens af met helder water.

Hoe verwijder je schimmel met azijn

Azijn is een van de meest effectieve natuurlijke reinigingsmiddelen. Door zijn zure karakter creëert het een omgeving die de groei van bacteriën remt.

Bij de eerste tekenen van schimmel op de voeg, meng gelijke delen gedistilleerde witte azijn en water in een spuitfles en besproei het aangetaste gebied royaal. Wacht 30 minuten, schrob vervolgens de oppervlakken met een borstel en spoel ze af met warm water. Herhaal het proces voor het beste resultaat enkele malen.

U kunt boomthee-olie op ongeveer dezelfde manier gebruiken - gebruik twee theelepels van de producten bij elk kopje water dat u in de spuitflacon doet, besproei de beschimmelde oppervlakken en wacht enkele uren voordat u met helder water afspoelt.

Zorg ervoor dat u de ramen open houdt om een goede luchtcirculatie te garanderen en de sterke geur van de azijn of de theeboomolie tegen te gaan.

Als de schimmelgroei echter groot is, zullen deze natuurlijke producten niet sterk genoeg zijn om deze te verwijderen.

Gebruik Waterstofperoxide om de schimmel te reinigen

Waterstofperoxide - een zeer effectief fungicide en witmakend middel, kan de truc doen wanneer alle andere schimmel verwijderingsmethoden falen.

U kunt een oplossing van water en waterstofperoxide en spuiten op het getroffen gebied, maar voor betere resultaten moet u de peroxide direct over de voeg:

 • Meng waterstofperoxide met witte bloem om een dikke pasta te maken. Breng de pasta aan op de voeg en laat het een nacht inwerken voordat u het goed afspoelt met koud water;
 • Breng een dikke baking soda pasta aan op het beschimmelde gebied (zoals hierboven beschreven). Giet waterstofperoxide over de pasta zodat deze begint te bruisen - dit zal helpen om de schimmel los te maken. Schrob met een stijve borstel en spoel vervolgens af met water. Herhaal dit indien nodig.

Het lijdt geen twijfel dat de beste manier om de schimmel te reinigen van voegmiddel is om natuurlijke reinigingsmiddelen te gebruiken. Soms echter zal zelfs waterstofperoxide en bleekmiddel niet krachtig genoeg zijn om de schimmelsporen te doden en het probleem te verwijderen. In dit geval - en ook wanneer de schimmel te veel voor u is om alleen te behandelen - is uw beste optie het gebruik van professionele schimmelverwijderingsdiensten.

De ervaren tegel- en voegmiddelreinigers gebruiken geavanceerde apparatuur, geschikte schoonmaakmiddelen en veilige en efficiënte reinigingstechnieken om de schimmel te verwijderen voordat deze zich verder verspreidt en kostbare schade aan uw huis veroorzaakt. Ze zullen niet alleen zorgen voor de ongerepte toestand van uw badkamer en keuken, maar zullen u ook veel tijd en moeite besparen - en zelfs geld op de lange termijn. Het is aan u om te bellen.