Ultrasoon vs verdampingsdraagbare luchtbevochtigers Vergelijkingsgids

ultrasone luchtbevochtiger op tafel

Als uw binnenlucht droog is, kunt u met behulp van een draagbare luchtbevochtiger vocht toevoegen aan bepaalde ruimtes in uw huis. Een luchtbevochtiger kan uw binnenlucht comfortabeler maken en verlichting bieden voor droge huid, droge sinussen en keelpijn.

U vindt twee hoofdtypen draagbare luchtbevochtigers met koele mist: ultrasoon en verdampingsbevochtiger. (Koel-nevel bevochtigers kunnen veiliger zijn in het gebruik dan warm-nevel modellen omdat de apparaten geen warm of kokend water bevatten). En hoewel beide toestellen efficiënt kunnen zijn in het bevochtigen van een ruimte, hebben ze aanzienlijke verschillen in de manier waarop ze dat vocht produceren. Het kan zijn dat u een aantal afwegingen moet maken als u het apparaat met de gewenste eigenschappen wilt krijgen.

Ultrasoon vs verdampingsdraagbare luchtbevochtiger: Grote verschillen

Er zijn drie grote verschillen tussen een ultrasone en een verdampingsbevochtiger: Prijs, werkingsgeluiden en de manier waarop elk van hen omgaat met minerale aanslag (wit/grijs stof). Maar eerst moet je begrijpen hoe de twee types van elkaar verschillen.

Belangrijkste kenmerken

Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger is een luchtbevochtiger die gebruik maakt van hoogfrequente geluidstrillingen om een extra fijne waternevel te produceren die vervolgens wordt uitgestoten om vocht toe te voegen aan de ruimte. Het wordt vaak beschouwd als de stillere van beide typen luchtbevochtigers. De ultrasoon is over het algemeen niet gefilterd in het ontwerp. Dat bespaart wel bedrijfskosten, maar er is wel een afweging gemaakt.

Sommigen geven de voorkeur aan dit type luchtbevochtiger omdat het als veiliger wordt beschouwd omdat er geen warm water in het apparaat aanwezig is en er dus geen risico is op verbranding omdat het apparaat het water op geen enkele manier verwarmt. Zoals bij elke luchtbevochtiger die het water niet kookt om een nevel te produceren, bestaat het risico dat er bacteriën in aanwezig zijn en in de ruimte worden geloosd. Het desinfecteren van de luchtbevochtiger wordt nog belangrijker dan bij een warme nevelbevochtiger die het water wel kookt.

Verdampingsbevochtiger

Deze luchtbevochtigers zijn al tientallen jaren in gebruik en worden beschouwd als het meest voorkomende type bevochtigingstoestel in de tuin. De meest elementaire (traditionele) manier om een kamer te bevochtigen is door een pot of pot water in de kamer te plaatsen en het vocht op natuurlijke wijze in de lucht te laten verdampen om de droogte te verlichten.

Een verdampingsbevochtiger werkt in principe volgens hetzelfde concept, maar gebruikt een ventilator als een efficiëntere manier om het vocht naar de ruimte te brengen. Een ventilator zuigt lucht aan die door een vochtig lont filter aan de onderkant van de luchtbevochtiger blaast. Als het water verdampt tot damp, wordt het als waternevel naar buiten geduwd of in de lucht gesproeid om vocht toe te voegen.

Verschijning

Ultrasone luchtbevochtiger

De meest bekende draagbare ultrasone luchtbevochtiger is in de vorm van een traan met de nevel die uit de top komt. Er zijn tal van draagbare ultrasone luchtbevochtigerontwerpen, waaronder sommige modellen die opvulbare tanks hebben en andere waar u een waterfles insteekt. Er zijn zelfs mini ultrasone luchtbevochtigers die u direct in een glas water als vochtbron kunt plaatsen. Veel ultrasone luchtbevochtigers hebben ook belletjes en fluitjes, zoals aromatherapie, USB-stroom, kleurveranderende LED-nachtlampen, LED-displays en ingebouwde klokken.

Verdampingsbevochtiger

Draagbare verdampingsbevochtigers zien er doorgaans eenvoudiger en potentieel wat volumineuzer uit en dat komt omdat ze ruimte nodig hebben voor filters, ventilatoren en opvulbare tanks. Hoewel het woord "lont" erg klein klinkt, kan een lont filter vrij groot zijn en het grootste deel van de ruimte in de behuizing van een luchtbevochtiger in beslag nemen.

In termen van filters kunnen verdampingsbevochtigers per ontwerp variëren. Er zijn slechts enkele niet-filters die gewoon een waternevel of damp uit de lucht halen, maar de meeste hebben filters die routinematig moeten worden gereinigd of vervangen.

Sommige verdampingsmodellen zijn ook ontworpen voor aromatherapie tijdens het bevochtigingsproces. Hoewel je zou verwachten dat het type bevochtiger duidelijk herkenbaar is op de verpakking, is dat niet altijd gemakkelijk.

Het beste voor het uiterlijk: Ultrasone luchtbevochtiger

Als u geïnteresseerd bent in een leuke en decoratieve toevoeging aan uw kamer, kies dan voor een ultrasone luchtbevochtiger. Houd er rekening mee dat LED-verlichting u of familieleden wakker kan houden als het apparaat in een slaapkamer wordt geplaatst, hoewel sommige verdampingsbevochtigers ook voorzien zijn van nachtlampen en LED-displays.

Grootte

Beide typen draagbare luchtbevochtigers worden geleverd als compacte, tafelmodel of vrijstaande torenvloermodellen die op wielen staan voor gemakkelijke mobiliteit. Waar het om gaat is dat u de juiste grootte van beide typen luchtbevochtigers kent die u nodig heeft voor uw kamer. Bevochtigers hebben beoordelingen die laten zien welke vierkante meters ze binnen 24 uur zullen dekken. Een persoonlijke compacte luchtbevochtiger kan bijvoorbeeld 25 vierkante meter bevochtigen (wat het beste is voor een bureau), maar een model dat zegt dat de vochtopbrengst 400 vierkante meter zal beslaan is het beste voor een zeer kleine slaapkamer.

Als de luchtbevochtiger te groot en te krachtig is voor een ruimte, zal er zich condens vormen op de ramen, wat kan resulteren in de groei van schimmel, meeldauw en bacteriën. Het komt erop neer dat u de vierkante meters van de kamer waarin u een luchtbevochtiger wilt plaatsen, kent om de juiste maat te kiezen.

Welk type u ook kiest, controleer altijd uw luchtvochtigheid. De beste luchtvochtigheid in een ruimte moet tussen de 30 en 50 procent liggen. Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde meter die de luchtvochtigheid in de ruimte meet. Anders kunt u het testen met een goedkoop instrument, een hygrometer genaamd.

Reparatie en onderhoud

Ultrasone luchtbevochtiger

Onderhoud is meer een probleem voor een luchtbevochtiger dan reparatie en dat komt door het witte stof dat u aantreft bij het gebruik van het apparaat. Bij het gebruik van een ultrasone luchtbevochtiger krijgt u meer grijsachtig stof in de ruimte dan bij een verdampingsinstallatie, omdat er meestal geen filter is om afzettingen van minerale aanslag te absorberen. Sommige modellen worden echter geleverd met keramische patronen die kunnen worden ververst, en deze zijn tot op zekere hoogte effectief.

Ultrasone luchtbevochtigers hebben de neiging om meer wit/grijs stof af te voeren dan verdampingsbevochtigers, vooral als ze geen filterpakket aan boord hebben om deze minerale afzettingen op te vangen of te bevatten. De afzettingen worden samen met het vocht naar de ruimte teruggebracht, om vervolgens als stof op meubels en elektronica te landen. Het is onmogelijk om dit witte stof te verwijderen. De minerale afzettingen in het water moeten ergens naartoe. Het is een kleine afwisseling als je kiest voor een ultrasone luchtbevochtiger.

Dat witte/grijze stof zal extremer zijn naarmate het water harder is. Hard water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van minerale afzettingen in uw waterbron en varieert afhankelijk van uw specifieke bron voor drinkwater.

Remedies om de luchtbevochtiger wit stof onder controle te houden zijn: Gebruik gedestilleerd of omgekeerde osmose water, hoewel dat prijzig kan zijn; een luchtbevochtiger ontkalkingsfilter als er een beschikbaar is voor uw luchtbevochtiger model; of laat de luchtbevochtiger vochtig draaien op een laag niveau om de hoeveelheid stof die u moet schoonmaken te verminderen.

Verdampingsbevochtiger

De verdampingsbevochtiger is een populair ontwerp vanwege de functie van de filter die minerale aanslag opvangt en het risico van fijne wit/grijsstof filtering naar de ruimte reduceert.

Houd er ook rekening mee dat er enkele compacte, vooral persoonlijke verdampingsbevochtigers zijn die geen filters in hun ontwerp hebben. Omdat de output een kleinere hoeveelheid vocht is, is het stof van minerale aanslag nauwelijks of niet merkbaar.

Het beste voor reparatie en onderhoud: Verdampingsbevochtiger

Het verdampingsbevochtigingsfilter, dat de minerale afzettingen opvangt, maakt het verschil in onderhoud tussen de twee typen bevochtigers. Een belangrijk punt om te onthouden is dat als een koelmiddel-verdampingsbevochtiger een filter heeft, u deze moet schoonmaken of vervangen, maar u zich geen zorgen hoeft te maken over kalkaanslag.

Lawaai

Ultrasone luchtbevochtiger

De meest voorkomende plaats voor een draagbare luchtbevochtiger is in de slaapkamer; secundair is de belangrijkste leefruimte, dus het is geen wonder dat de meerderheid van de consumenten een luchtbevochtiger met stille werking wil. Als het geluid van een luchtbevochtiger uw belangrijkste zorg is, is een ultrasone luchtbevochtiger uw beste keuze. Een ultrasone luchtbevochtiger heeft geen ventilator om het geluid van het apparaat te versterken.

Verdampingsbevochtiger

Als lawaai geen probleem is, maar het budget wel, kies dan voor een meer betaalbare verdampingsbevochtiger. U moet echter begrijpen dat zelfs die luchtbevochtigers die een stille werking aanprijzen, luidruchtiger zullen zijn als ze op iets anders dan een laag (vochtvolume) worden gebruikt; het is onmogelijk om het werkingsgeluid van luchtbevochtigers, vooral van een verdampingsmodel, volledig te elimineren, omdat het een interne ventilatorwerking heeft wanneer het in gebruik is.

Het beste voor Lawaai: Ultrasone luchtbevochtiger

Hoewel er enkele zijn met een optimale stille werking, hebben de meeste ultrasone luchtbevochtigers de neiging om stiller te werken dan andere modellen. ze zijn ventilatorvrij, wat het geluidsniveau laag houdt.

Installatie

Het opzetten van een ultrasone en verdampingsbevochtiger is relatief eenvoudig. Voeg water toe aan het reservoir, plaats het apparaat op één tot drie meter afstand van de wanden om vochtschade te voorkomen, sluit het aan en stel uw instellingen in. Het enige verschil met een verdampingsbevochtiger is de eenvoudige plaatsing van een nieuw filter.

Kosten

Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger maakt meestal geen gebruik van filters en kost over het algemeen meer om te kopen dan een verdampingsmodel. We zeggen meestal omdat sommige modellen een ultrasone stijl van verneveling kunnen hebben, maar toch ook een soort van filterpakket hebben.

Verdampingsbevochtiger

Een verdampingsbevochtiger is goedkoper in aanschaf, maar de meeste hebben filters, meestal in de vorm van een lont, die ofwel moeten worden gewassen ofwel periodiek moeten worden vervangen. Dus een lagere kostprijs vooraf wordt gevolgd door meer onderhoudskosten later, om nog maar te zwijgen van het vinden van de juiste vervangingsfilters. Vervangingsfilter kosten hebben de neiging om te variëren afhankelijk van de grootte en het merk, maar de meeste zijn een lage en redelijke kosten.

Het beste voor de kosten: gelijk

De initiële kosten van een ultrasone luchtbevochtiger zijn hoger dan die van een verdampingsmodel. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over de aanschaf van filters voor een ultrasone luchtbevochtiger. De initiële kosten voor een verdampingsbevochtiger zijn lager dan bij een ultrasoon model. Maar over het algemeen zijn er de doorlopende exploitatiekosten van vervangingsfilters voor verdampingsbevochtigers.

Levensduur

Zowel ultrasone als verdampingsbevochtigers gaan bij goed onderhoud twee tot vijf jaar mee. Zelfs de best onderhouden luchtbevochtigers zijn gevoelig voor de opbouw van afzettingen die na verloop van tijd moeilijk te verwijderen zijn, en dat wijst op de noodzaak van een nieuw apparaat.

Het oordeel

Als u het verafschuwt om een luchtbevochtigerfilter te vervangen of te reinigen of u wilt gewoon een stillere luchtbevochtiger, kies dan voor een ultrasoon filtervrij model. U betaalt dan meer vooraf en bent bereid om vaker rond de luchtbevochtiger te reinigen.

Voor budgetprijzen kiest u voor een verdampingsbevochtiger, maar begrijpt u dat filters wel periodiek vervangen of gereinigd moeten worden om ze efficiënt te laten werken. Zoek filtervervangers voordat u een luchtbevochtiger koopt en heb altijd een reserve filter bij de hand.

Lees verder: de 10 beste luchtbevochtigers van 2020