Vochtdetectie in Limburg: belang en werkwijze

Als u in huis last heeft van vocht, kan dat voor veel ellende zorgen. Vochtproblemen in de muren zijn gemakkelijk te negeren, toch is dit ten strengste af te raden. Een goed uitgevoerde vochtdetectie in Limburg kan u namelijk veel geld besparen op de lange termijn. Door het probleem zo vroeg mogelijk aan te pakken, kunt u het laten isoleren en behandelen voordat het zich verder verspreidt. Omdat vochtproblemen verschillende oorzaken kan hebben, is het laten uitvoeren van een goede lekdetectie in Limburg essentieel om ook de juiste aanpak te kiezen. Met speciale apparatuur kan een vochtbestrijder met expertise, vaststellen waar het probleem zit en waardoor het veroorzaakt wordt.

Waarom is vochtdetectie in Limburg belangrijk?

Een belangrijke reden om vochtproblemen in huis aan te pakken, is uw gezondheid. In langdurig vochtige ruimtes kunnen schimmels groeien, wat vervelende gevolgen kan hebben. Schimmels kunnen chronische gezondheidsklachten teweegbrengen zoals allergieen, astma en COPD. Wanneer uw huis van schimmel betroffen is, kunnen de gezondheidsklachten onschuldig beginnen. Als u veel niest en moe bent, kan dit ook te maken hebben met een schimmelprobleem. Handel dan snel voordat klachten verergeren. Vooral jonge kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem zijn vatbaar voor de gevolgen. Ook wanneer u geen schimmel ziet, kan het er toch zijn. Tevens kan vocht in huis problemen veroorzaken voor het huis zelf. Een vochtige muur kunt u niet verven of behangen. Bovendien kan het ook voorkomen dat al geverfde of behangen muren afbladderen. Dit heeft financiele gevolgen, zeker wanneer een onbehandeld vochtprobleem een gevaar vormt voor de constructie. Daarom is het aan te raden bij een vermoeden van vochtproblemen direct een expert in te schakelen.

vochtdetectie in Limburg belang

Indicaties van vochtproblemen

Ongeveer een op de vijf woningen in België kampt met vochtproblemen. Er zijn bepaalde indicatoren die om een vochtinspectie vragen. Ruikt uw woning muf of heeft u een zichtbaar schimmelprobleem aan de muren? Dan is er vrijwel altijd vocht in het spel. Ook zijn er bepaalde huizen die door hun ligging grotere kans hebben van vochtproblemen betroffen te raken. Grachtenpanden of een boerderijen van de vorige eeuw hebben statistisch gezien vaker last van doorslaand en optrekkend vocht.

oplossing van vocht na vochtdetectie in Limburg

vochtdetectie in Limburg - mogelijke oorzaken

Als u een vochtdetectie in Limburg wilt laten uitvoeren, vraag dan ook bij het bedrijf van u keuze of zij een calciumcarbide test hanteren. Zo'n test toont aan hoe vochtig een muur is, hoe diep het vocht in de muur zit en hoe hoog de concentratie muurzouten is. Muurzouten of ook wel hygroscopische zouten genoemd, werken vochtaantrekkend. Een grote aanwezigheid muurzouten uit zich mogelijk in witte uitslag op de muur. Ook werkt het opstijgend vocht in de hand. Het is van belang het vochtprobleem deskundig op te laten sporen om een passende aanpak te vinden. Uw vochtige muur of dak kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Niet alleen opstijgend vocht uit de kelder is een mogelijkheid, ook lekkages door gebrekkige dakbedekking, lang aanhoudend regenachtig weer of een kapotte dakgoot kunnen de oorzaak zijn. In zo'n geval heeft het injecteren van een muur of het laten aanleggen van een waterkering helemaal geen zin. Een ander veel voorkomende oorzaak is een gebrek aan ventilatie, waardoor verdampend vocht geen uitweg vindt. Wanneer u enkele beglazing heeft zonder hoge isolerende waarde kunnen er bovendien koudebruggen ontstaan. Het vocht in de lucht kan dan door condensatie vochtplekken veroorzaken. Door het beter laten isoleren van uw woning kunt u dat probleem aanpakken.

Opstijgend vocht – gebrekkige waterkering

Opstijgend vocht is in de kern een eigenaardig natuurkundig verschijnsel. Door capillaire werking - het fenomeen waarbij vocht tegen de zwaartekracht ingaat, omdat het door zijn aantrekking tot materialen door kleine buisjes omhoog gezogen wordt - trekt het vocht via het steenwerk omhoog. Het probleem begint vaak in de kelder en kan zich door het huis verspreiden wanneer het geen blokkades vindt.

Om opstijgend vocht tegen te gaan kunt u een vocht- of waterkering laten aanleggen. Dit is een laag van vochtwerend materiaal dat het vocht blokkeert. Vanaf de jaren tachtig is het aanleggen van waterkeringen verplicht bij de bouw van huizen. Eigenaren van nieuwbouwwoningen zijn daarom verbaasd wanneer hun woning toch betroffen is van vochtproblemen. Toch is het in iedere woning mogelijk dat uw waterkering ontbreekt, kapot is of slecht is aangelegd, waardoor het vocht alsnog de kans ziet omhoog te kruipen. Verder krijgt vocht door overbrugging een kans omhoog te kruipen. Een overbrugging ontstaat wanneer het pleisterwerk tot onder de vochtkering reikt. Via het pleisterwerk stijgt het vocht dan op en omzeilt de waterkering.

Oplossingen met een Overbrugging

U kunt wanneer vocht gedetecteerd is de problemen beter tijdig aanpakken. Een overbrugging pakt u aan door de plinten weg te nemen en de bezetting hoger af te laten kappen. Wanneer het optrekkend vocht daadwerkelijk in de muur zelf zit, en dus niet in de stuclaag, dan kunt u de muur ook laten injecteren. Een muurinjectie geschiedt door middel van het injecteren van een vochtwerende vloeistof zoals siliconen, in het steenwerk. Indien uw vochtprobleem aan een lekkage ligt, dient de oorzaak te worden opgespoord en de lekkage gerepareerd te worden. Mogelijk ligt het probleem in fout aangelegd dak of een beschadiging hieraan. Ook is het mogelijk dat een verstopte of kapotte dakgoot lekkages veroorzaakt.

nood aan een vochtdiagnose in de kelder

Laat uw vochtdetectie in Limburg absoluut uitvoeren door een vakman. Dit kan een fortuin schelen omdat u zo direct het juiste probleem aanpakt. Heeft u last van een vochtproblemen? Vraag dan zo snel mogelijk een offerte aan bij een vochtbestrijder!

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden