Kelder ventileren in Limburg? Ventilatiesysteem D!
Als u een vochtige kelder in Limburg goed wilt ventileren in Limburg om van uw vochtoverlast af te komen, kunt u kiezen uit vier soorten ventilatiesystemen. Deze systemen worden in het jargon ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem D genoemd. Wat onder deze vier ventilatiesystemen wordt verstaan en welke optie van de vier systemen naar verhouding de beste keuze is, kunt u hieronder lezen.
Ventilatiesysteem A: volledig natuurlijke ventilatie
Ventilatiesysteem A is een systeem zonder mechanisme hulp. Hierbij wordt lucht op een natuurlijke manier aan- en afgevoerd. Dit type ventilatie wordt in kelders toegepast, maar is feitelijk onvoldoende om kelders goed te kunnen ventileren in Limburg. Via de ventilatieroosters wordt de lucht helaas onvoldoende geventileerd.
Ventilatiesysteem B: natuurlijke luchtafvoer & mechanische luchttoevoer
Installatie B zorgt voor een natuurlijke luchtafvoer en een mechanische luchttoevoer. Hierbij wordt frisse buitenlucht automatisch aangevoerd. Via een ventilator wordt de lucht door de woning gezogen. Helaas voldoet dit systeem evenmin voor een goede ventilatie van een vochtige kelder. Bij dit systeem komt warme lucht namelijk in contact met de koude muren van de kelder en treedt er alsnog condensvorming op.
Ventilatie-installatie C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
De lucht wordt bij systeem C op een natuurlijk manier toegevoerd, maar op een mechanische wijze weer afgevoerd. Dat is het derde soort ventilatiesysteem dat bij vochtige kelders kan worden ingezet. Ook bij dit systeem treedt er condensvorming op. Daarom moet systeem C, net als ventilatiesysteem B, gecombineerd worden met een extra luchtontvochter. Alleen dit soort systemen plaatsen, biedt helaas geen soelaas voor kelders met vochtproblemen.
Ventilatiesysteem D: volledig mechanisch systeem
De enige effectieve oplossing voor het succesvol ontvochten van te natte kelders is het zogeheten systeem D, dat lucht volledig mechanische toevoert en afvoert. Ventilatiesysteem D noemen we ook wel balansventilatie, omdat het leidingnetwerk over heel de woning lucht verdeeld. Hierbij wordt voorkomen dat luchtstromen elkaar kruisen. Extra ontvochters zijn niet meer nodig, omdat systeem D warmte recupereert. DIt maakt het systeem ook bijzonder energiezuinig.
Gevolgen van een slecht geventileerde kelder
Als u last heeft van optrekkend vocht in de woning in Limburg, dan is een van de meest voorkomende oorzaken een vochtige kelder. Ook kan lekkage en slechte ventilatie een verklaring zijn voor de vochtproblemen die u ervaart. De gevolgen van vochtproblemen, specifiek van een slecht geventileerde kelder, zijn erg vervelend. U kunt hierbij denken aan uiteenlopende vervelende symptomen, gevolgen en verschijnselen die duiden op een slechte, niet goed geïsoleerde en onvoldoende geventileerde kelderruimte, zoals:
- Er verschijnen lelijke, vaak donkere plekken op de muren. Hierdoor laat het behang- of pleisterwerk los, of er ontstaat schade aan hout. Denk aan houtrot en donkere vlekken.
- Bewoners kunnen last krijgen van een verslechtering van de gezondheid. Denk hierbij aan een verergering van reumaklachten, migraine of uiteenlopende soorten allergische reacties.
- Ongedierte in huis, met name (kleine) insecten.
- De energierekening valt hoger uit dan vroeger. Dit komt omdat de luchtvochtigheid in huis te hoog is, waardoor de kachel harder moet branden.
- Schimmelvorming en zwammen ontstaan op de muren. Hierdoor gaat er in uw woning een alles doordringende, smerige lucht hangen die eigenlijk niet meer weg te krijgen is.
Laat u vrijblijvend verder informeren over ventilatiesysteem D
Laat het vochtprobleem van uw kelder definitief achter u door een ventilatiesysteem D te plaatsen. U bent dan snel en blijvend af van de vochtoverlast in en vanuit de kelder. Kijk nu op de website van Vochtbestrijding expert in Limburg voor meer vrijblijvende informatie of vraag bij ons snel en eenvoudig een gratis prijsopgave aan.