Muffe geur of lucht in huis, wat kan je er aan doen ?

muffe geur in huis

U kunt een opgeruimd huis hebben en elke week schoonmaken, maar als uw huis toch muf blijft ruiken dan is er iets goed mis. Het is belangrijk om een huis goed door te luchten, zodat het huis lekker ruikt, maar vooral zodat de lucht in uw huis van goede kwaliteit blijft. Die kwaliteit ruik je. Schone lucht is belangrijk voor zowel u als uw huis. Indien u niet vaak genoeg uw huis lucht dan wordt de kwaliteit slechter, omdat er geen frisse lucht bij kan komen. Lucht u wel elke dag uw huis door, maar blijft het toch muf ruiken? Dan heeft uw wellicht een probleem in huis, maar geen nood. In veel gevallen is dit simpel op te lossen.

Lees meer over Vochtproblemen: Oorzaken & Oplossingen met prijs advies

Het probleem aanpakken bij de wortel

Om het muffe luchtprobleem in uw woning op te lossen, moet eerst gekeken worden naar de oorzaak. Hoe kan het dat uw huis stinkt? Waarom is een raampje opendoen bij u niet voldoende om het huis weer fris te laten ruiken? De vieze geur kan verschillende oorzaken hebben. Het meest zijn deze te herleiden naar vochtproblemen, schimmels of omdat er geen frisse lucht aanwezig is. De oplossing voor al deze drie problemen komt voor een groot deel overeen, namelijk goede ventilatie.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Een goede ventilatie is niet alleen noodzakelijk in de badkamer en slaapkamer, zoals veel mensen denken. Elke kamer in het huis heeft behoefte aan een continue doorstroom van frisse lucht. Door de oude, slechte lucht, oftewel de lucht met de muffe geur, de kans te geven om naar buiten te gaan, en frisse lucht naar binnen te laten stromen, ontstaat er een doorlopend geheel. De buitenlucht is over het algemeen droger en geeft hierdoor schimmels niet de kans om door te groeien en weerhoudt vochtplekken om nog groter te worden. Niet alleen uw huis, maar ook uw lichaam heeft behoefte aan schone buitenlucht. Buitenlucht bevat meer zuurstof en daar is uw lichaam ook bij gebaat.

Oorzaak muffe geur

De nare muffe geur komt er doordat teveel vocht niet weg kan in je huis. Bekijk hier nog een aantal oorzaken van muffe luchtjes in je huis:

  • Vochtige vloer kan zorgen voor een muffe geur: Optrekkend vocht dat via de vloer naar de muren gaat, slechte ventilatie, hoog grondwater en slechte ventilatie kunnen allemaal oorzaken zijn van vocht onder de vloer zijn.
  • Optrekkend vocht in de muur: Bij oude woningen kan je in je huis last van vocht in muren krijgen
  • Afzuigkap die ontbreekt of niet aanstaat. Er komt vocht vrij bij verbranding van gas en dit vocht wil je juist vermijden.

Gerelateerd: Muffe geur in kelder verwijderen

Meer dan alleen lucht

Als uw huis dermate muffig ruikt, dan kan deze geur zich ook nestelen in kleding of andere stoffen. Die geur is moeilijk om eruit te wassen, zeker omdat de luchtkwaliteit in uw huis dermate slecht is waardoor de geur weer in uw schone was gaat zitten. Gelukkig kunt u wel enkele maatregelen nemen om de geur in uw textiel te verminderen.

Zo is het verstandig om uw beddengoed wekelijks te verschonen. Dat klinkt wellicht overdreven, maar gezien alle lichaamsstoffen die uw beddengoed opneemt is dat zeker niet onverstandig. Daarnaast kunnen er zich situaties voordoen waarbij er meerdere wasbeurten per week wordt gevraagd, bijvoorbeeld wanneer u ziek bent of wanneer het warm is, omdat u dan extra zweet. Deze zweet heeft haar eigen geur en in combinatie met de warmte die uw lichaam hierbij uitstraalt gaat de luchtvochtigheid omhoog. Die situatie is perfect voor de muffe lucht om nog sterker te worden.

Om uw kleding te beschermen tegen een muffe lucht is het van belang dat uw kleding droog de kast in gaat. Dat klinkt logisch, maar vaak wordt kleding wanneer het nog lichtvochtig is de kast ingezet omdat ‘dat toch wel droogt.’ Klamme kleding, en zeker wanneer deze zijn opgevouwen, kunnen ook een broeinest zijn voor onaangename geurtjes. Indien mogelijk wordt daarom aangeraden om alle kleren op te hangen. Wilt u wel de shirt vouwen? Wees er dan zeker van dat ze echt droog zijn om deze narigheid te voorkomen.

Voor het drogen van de kleding is het aan te raden om, indien mogelijk, dit buiten te doen vanwege de luchtkwaliteit. Daarnaast is het niet wenselijk om de kleding binnen te laten drogen, omdat de water uit de kleding binnen verdampt en daardoor de luchtvochtigheid wederom omhoog gaat. In de winter is het vanzelfsprekend dat de kleren waarschijnlijk binnen worden gedroogd, indien u geen droger heeft. Mocht dit het geval zijn dan is de regel weer dat er sprake moet zijn van goede ventilatie, zodat het verdampte water ook haar weg weer naar buiten kan vinden.

Vieze geuren verbloemen

Het is misschien verleidelijk om een luchtverfrisser te kopen, omdat het de vieze geur verbloemt en tegelijkertijd een lekkere geur heeft in plaats van de saaie buitenlucht. Maar zoals al eerder was aangegeven moet het probleem van een muffe lucht bij de oorzaak worden aangepakt, en een luchtverfrisser verduidelijkt alleen nog maar meer waarom. Een luchtverfrisser is gemaakt van chemicaliën die niet natuurlijk zijn, en als u die veelvuldig gaat gebruiken in uw huis om de vieze lucht te maskeren, dan sprayt u kwalitatief slechte lucht op slechte lucht. Daarmee verbetert u de situatie absoluut niet. In tegendeel: het probleem is nog steeds niet opgelost en daarmee heeft u nog steeds slechte kwaliteit lucht in huis die niet bevorderlijk is voor uw gezondheid.

Mocht u dus ten einde raad zijn, en mochten de bovenstaande tips niet helpen, dan is het wellicht raadzaam om een professional in te schakelen. Laat iemand komen die uw woning kan controleren op aanwezigheid van vocht en de luchtvochtigheid kan checken. Op die manier lost u het probleem op waardoor u weer met een gerust hart kunt ademen.