Kelder waterdicht maken langs binnen

Kelder waterdicht maken langs binnen

Water in de kelder! Als de muren in de kelder vochtig zijn en verf en pleisterwerk de muren afschilferen, moet u ondanks de eerste schok het hoofd koel houden en enkele belangrijke stappen overwegen voordat u met de renovatie kunt beginnen. Immers, kelder waterdicht maken van binnenuit is in principe eenvoudig te realiseren, maar moet in goed doordachte, gecoördineerde stappen worden uitgevoerd. De eerste stap in het waterdicht maken is natuurlijk altijd de analyse van de oorzaak: Waarom is de kelder van het huis überhaupt vochtig geworden, of waarom blijft het metselwerk vocht trekken?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals water dat van buitenaf binnendringt of opstijgend vocht dat uit de grond of in de muren opstijgt omdat de watervoerende leidingen lek kunnen zijn geworden. In dergelijke gevallen zou de inwendige waterdichting dringend moeten worden vernieuwd, vooral als het pleisterwerk al aan het afbladderen is en andere zichtbare tekenen laten zien hoe vochtig het metselwerk al is geworden.

Bij oude gebouwen uit vroegere decennia is het vaak zo dat de zogenaamde horizontale barrière van folie of bitumen, die opstijgend vocht in de muren voorkomt (een must en standaard voor nieuwe gebouwen), in het geheel niet of onvoldoende is aangebracht, zodat hier snel een vochtige kelder ontstaat. Onvoldoende verwarming en ventilatie in de kelder van het huis zijn vaak de oorzaak als keldermuren vochtig worden - vooral bij herhaalde vochtige muren moet ook het eigen verwarmings- en ventilatiegedrag in twijfel worden getrokken. Vaak is het raadzaam om de kelder regelmatig te verwarmen en voldoende te ventileren of zelfs een luchtontvochtiger of ventilator in de wand te plaatsen, zodat hernieuwd vocht op de keldermuren kan worden uitgesloten.

Want het voorkomen van vocht in de kelder, dat in extreme gevallen niet alleen het leefklimaat in het hele huis zou kunnen aantasten, maar zelfs een dragende muur in zijn structurele statica zou kunnen afbreken, is altijd beter dan handmatig ingrijpen in geval van schade. In de volgende instructies laten we u stap voor stap zien waar u nog meer rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de binnenafdichting succesvol is, met tal van praktische voorbeelden en nuttige tips.

Zoals bekend zeggen foto's veel meer dan woorden: de moderne mogelijkheid om met behulp van video's doe-het-zelf werk te illustreren moet altijd worden overwogen door hobbyknechten in hun eigen huis. Over het onderwerp "Waterdicht maken van kelders van binnenuit" zijn er nu tal van levendige video-instructies op youtube en vele andere bronnen op het internet, die zelfs de leek in een doe-het-zelf procedure laten zien hoe hij snel een perfect afgesloten kelder kan krijgen van een persoonlijke bijdrage.

Redenen voor het waterdicht maken van de kelder langs binnen - en oplossingen

Waarom je kelder waterdicht maken?

Bij een professionele kelderafdichting van een huis begint men meestal van buitenaf, door de muur op de betreffende huismuur bloot te leggen en de verticale afdichting te vernieuwen. Als het echter niet mogelijk is om de kelder van buitenaf af te sluiten, omdat je bepaalde plekken niet van buitenaf kunt bereiken of omdat je de gevel niet mag veranderen, moet je van binnenuit beginnen.

In principe is vocht in de kelder een belangrijk en ernstig probleem dat serieus moet worden genomen en zo snel mogelijk moet worden gerepareerd. Omdat het noodzakelijk is om het vocht in de kelder goed in te dammen zodra het ontdekt wordt om de stabiliteit en het goede leefklimaat van het huis te behouden, en als u met de juiste apparatuur gaat werken, kunt u de kelder permanent droog houden en voorkomen dat er weer vocht in de muren komt.

Eerst afdichten, dan isoleren: De afzonderlijke stappen in één oogopslag

Om een keldermuur te renoveren die vocht heeft opgenomen, verwijdert u eerst de pleisterlaag van de aangetaste delen van de muur en sluit u de vochtige muur eerst over een groot oppervlak af, waarna u een isolerende pleisterlaag of geschikt isolatiemateriaal aanbrengt. Het blootleggen van de aangetaste muur of muren kan worden gedaan door op de muren te tikken.

Voor het aanbrengen van geschikt materiaal voor het afdichten en isoleren moet de muur zorgvuldig worden blootgesteld en moeten de vochtige plekken volledig worden verwijderd, zodat het te isoleren oppervlak gelijkmatig is. Ook het wandmateriaal moet zorgvuldig worden onderzocht, zodat de juiste isolatiepleisters kunnen worden gekozen: De materialen waaraan de in de handel verkrijgbare afdichtingsmaterialen hechten zijn baksteen, beton, cement, kalksteen en zandsteen.

Voor de binnenafdichting van vochtige keldermuren heeft u de volgende hulpmiddelen nodig:

  • Aanbrengwals voor pleisterwerk
  • Boormachine
  • Gladde spaan voor het gladstrijken van het restauratiepleister
  • Metselwerkerspaan voor pleisterwerk
  • Slagboor
  • Spuitmachine

Alle materialen zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt - of misschien zelfs in uw doe-het-zelf kelder, zoals ze standaard zijn.

Gereedschap, materiaal en tijd: de juiste uitrusting voor de binnenafdichting

Voor het waterdicht maken van vochtige muren in de kelder zijn enkele materialen nodig die stap voor stap worden aangebracht, zodat de muur permanent wordt beschermd tegen vocht en afgedicht om droog te blijven. Bij de materialen moet men niet sparen, maar letten op de kwaliteit en de positieve beoordelingen, want de kelderverbouwing moet op de lange termijn een succes blijven. Het beste is om te kiezen voor de volgende materialen: een primer, een afdichtingsdoek, vulstof, restauratiepleister en verf, waarbij de verf moet diffusieopen zijn.

Breng eerst de primer aan op de muur, daarna de afdichtingsdoek, die de taak heeft om verder opstijgend vocht in de kelder te voorkomen. De standaard sealslurry wordt aangebracht met een troffel - een toepassing van ongeveer drie millimeter tot een halve centimeter dik is voldoende - en laat men drogen alvorens verder te gaan. De afdichtingsslib beschermt de wand in de kelder tegen kwelwater, opstijgend vocht en erosie door het persen van water tot een druk van 0,5 bar, wat overeenkomt met de meeste lokale omstandigheden.

Na het aanbrengen van het isolatieslib worden restauratiepleister en -verf aangebracht - dit is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar ook voor de veiligheid, omdat een combinatie van afdichtingsslib en restauratiepleister stabieler is en helpt om de kelder permanent af te dichten. Als na het aanbrengen van de afdichtingsdoek nog oneffenheden in de muur zichtbaar zijn, moet u deze royaal gladstrijken met egalisatiemiddel om een gelijkmatig oppervlak te verkrijgen voordat u met stucwerk en verf gaat overschilderen.

Tot slot hebben de opeenvolgende stappen van het afdichten van slib, eventueel ook egalisatiemiddel om het muuroppervlak glad te strijken, restauratiepleister en verf de muur "gered" van vocht en creëerde niet alleen een visueel aantrekkelijk resultaat, maar ook een veilige, permanente bescherming tegen opstijgend vocht in de kelder.

Veel doe-het-zelfwinkels bieden tegenwoordig ook een compleet assortiment gecoördineerde materialen voor de binnenafdichting om het de doe-het-zelver gemakkelijk te maken. Als u zo'n compleet afdichtingssysteem koopt dat bestaat uit primer, gips, afdichtingsslib en verf, bespaart u zich veel tijd bij het zoeken - en het risico dat u een onderdeel vergeet.

Kosten kelder waterdicht maken langs binnen

Je kelder waterdicht maken langs binnen doen we bij Vochtbestrijding Snel altijd tegen zeer nette tarieven. Met een gemiddelde kostprijs van €16 tot €18 per vierkante meter is het langs binnen je kelder waterdicht maken ook nog eens een stuk voordeliger dan kelderdichting langs buiten. In eenkelder van een gemiddeld formaat kost de totale bekuiping circa €4000. Wil je weten wat jouw kelder waterdicht maken gaat kosten? Vraag dan direct een offerte aan!

Samenvatting:

Een kelderafdichtingssysteem van binnenuit is soms nodig wanneer het niet mogelijk is de plaatsen op het metselwerk van buitenaf te bereiken of wanneer de gevel niet moet worden aangepast. Het waterdicht maken van vochtige wanden levert de doe-het-zelver enkele praktische problemen op, want het waterdicht maken moet in meerdere stappen gebeuren: "eerst afdichten, dan isoleren" is de regel. Moderne producten in het systeem set voor het isoleren en video's voor instructies maken de renovatie gemakkelijker.

kelderdichting bekuiping
Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden