Wat kost het om een muur uit te drogen?

muren drogen

Het drogen van een muur is altijd nodig als er water in de constructie van het gebouw is doorgedrongen en de oorzaak van de nattigheid is geëlimineerd. Typische voorbeelden zijn de maatregelen die genomen moeten worden na een overstroming of een gebarsten waterleiding.

De kosten voor het drogen van een muur kunnen in het viercijferige bereik liggen.

De kosten in detail

Muren absorberen water als een spons. Zonder professionele droging duurt het maanden voordat de muur niet meer vochtig is. De kosten van het drogen zijn gerelateerd aan de omvang van de waterschade en de dikte van de wand.

Alle hier genoemde kosten hebben betrekking op één vierkante meter.

Muren drogen: kosten in één oogopslag

WerkPrijs
Injectiemortel120 - 150 €
Gips, grond, verf430 - 860 €
Totale materiaalkosten550 – 1.010 €
Verwijder gips, drogen300 - 800 €
Stukadoren, schilderen530 – 850 €
Totaal bedrag1.360 – 2.660

Voorbeeld: Tien vierkante meter van een muur zijn zwaar doorweekt door een gebarsten waterleiding.

Materiaalkosten voor gips en verf

Als de muur vochtig is, is het pleisterwerk meestal niet te redden. Een drievoudige pleisterlaag zorgt ervoor dat water en zouten uit de muur worden verwijderd. Voor de voorgespoten mortel moet rekening worden gehouden met 12 tot 15 euro; de zogenaamde poriënprimer en het restauratiepleister kosten 20 tot 40 euro per stuk.

Voor de uiteindelijke verfraaiing is pleisterwerk nodig voor twee tot drie euro en verf die tussen de één en drie euro kost.

Deze kosten kunnen worden verwacht voor de werkzaamheden

Een gebruikelijke procedure is het verwijderen van het oude gips en de rotte mortel. Deze voorbereidende werkzaamheden worden geschat op 10 tot 30 euro per vierkante meter. De kosten zijn afhankelijk van hoe tijdrovend het is om het pleisterwerk af te breken en de voegen uit te schrapen. De verwijdering van het oude gips is meestal inbegrepen in deze bedragen.

Voor de daaropvolgende elektrische droging van de muur moet tussen 20 en 50 euro worden berekend. Hier is de tijd tot de muur een aanvaardbare restvochtigheid heeft doorslaggevend.

De toepassing van de drie lagen gips wordt geschat op 50 tot 80 euro per vierkante meter. De kosten voor het schilderen van de muur liggen tussen de drie en vijf euro per vierkante meter.

Punten om op te merken bij het uitdrogen van een muur

Verhuurders moeten zeker advies inwinnen bij een professional. Het drogen van een muur zonder specialistische kennis kan grote schade veroorzaken

doorweekte muren in de kelder

Muren zijn vaak doorweekt, vooral in de kelder.

Nooit drogen in vochtige omstandigheden

Drainage is een maatregel die pas mag worden uitgevoerd als de oorzaak van de nattigheid is weggenomen en er geen water meer in de muur dringt. Elke poging om de muur te drogen wanneer er nog water binnendringt, zal leiden tot afzuiging. Het water stroomt sneller door de muur en neemt mineralen mee.

Problemen met drogen met ventilator en warmte

Water draagt altijd zouten. Tijdens het elektrisch drogen verdampt het water en blijven de zouten achter. Deze zijn hygroscopisch en trekken water uit de lucht aan. Het speciale pleisterwerk onttrekt water en zout aan de muur en slaat de mineralen op. Zo wordt voorkomen dat er voortdurend vocht in het metselwerk dringt. Het gips bindt ze.

Doe-het-zelvers kunnen de kosten verlagen

Het verwijderen van oude gipslagen en het afschrapen van voegen kan ook door onervaren hobbyknechten worden uitgevoerd. Het drogen van de wand op kleine schaal met ventilatorkachels is geen probleem. Dit vermindert de kosten aanzienlijk.

Verzekeringen dekken vaak de kosten

In het geval dat een waterleiding barst, komt meestal de bouwverzekering in het spel. In deze verzekering kan ook een backwater in de riolering worden opgenomen. Als een wasmachine of vaatwasser overloopt of de inlaatslang barst, kan de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van de wasmachine dit dekken. Schade als gevolg van overstromingen wordt gedekt door de natuurrisicoverzekering.

De bedrijven beoordelen de schade en helpen bij het opstellen van een droogplan. Afhankelijk van het contract zorgt de verzekeringsmaatschappij ook voor het herstel van de schade.

Checklist voor het uitdrogen van een muur

Eerste maatregelen in geval van waterschade:

 • Zorg ervoor dat er geen nieuw water kan binnendringen.
 • Controleer of er een verzekering bestaat.
 • Rapporteer de schade aan de verzekeringsmaatschappij.
 • Bepaal de omvang van de vochtschade.
 • Teder droogwerk met een schets of foto en metingen.
 • Vergelijk de verschillende droogvoorstellen en prijzen.

et drogen van de muur:

 • Beslis over een gespecialiseerd bedrijf en vraag om een voorbespreking.
 • Bepaal de exacte procedure en het tijdsbestek.
 • Maak een afspraak.
 • Ontruim het werkgebied.

Het laatste werk:

 • Meet de luchtvochtigheid van de muur regelmatig.
 • Ventileer de kamers zeer goed voor maanden.
 • Herhaal het drogen indien nodig.

Meer informatie

Dat is hoeveel het kost om...

Wist je dat?