Kosten voor de kelder te drogen: dit is de prijs die u moet berekenen

vocht in de muur meten

Vochtige kelders moeten niet lichtvaardig worden genomen, maar er moet zo snel mogelijk op worden gereageerd. De kostencontrole-expert legt in een interview in detail uit waar u op moet letten en welke kosten u kunt maken bij het drogen. Meer informatie over: Vochtige kelder behandelen & oplossen?

Vraag: Waarop moet je letten als er vocht in de kelder is?

Kostencontrole expert: Allereerst is het absoluut noodzakelijk om de oorzaak van het vocht fundamenteel te laten bepalen door een specialist (zoals een bouwkundige).

Het is vooral belangrijk om te bepalen of de keldermuren überhaupt waterdicht zijn naar buiten toe. Als er van buitenaf water in de kelder binnendringt, wordt het altijd nat - hoe hard je ook probeert de kelder uit te drogen.

Dergelijke renovaties en waterdichtingen kunnen extreem duur zijn - maar als ze niet worden uitgevoerd, bestaat het risico dat de hele constructie op de lange termijn ernstig wordt beschadigd. Dit kan ertoe leiden dat het gebouw klaar is voor de sloop. Meer informatie over: Kelder waterdicht maken: prijzen en oplossingen

Lees ook meer over kelder vochbtestrijding

Vraag: Wat kost het om de kelder te drogen?

prijs kelder drogen

Kostencontrole expert: Dit is onmogelijk te zeggen omdat de oorzaken van vocht en de omvang van de schade sterk kunnen verschillen van kelder tot kelder.

Als het waterdicht moet worden gemaakt, kunt u in ieder geval kosten van 350 EUR per m² op zich nemen, in veel gevallen kan dit aanzienlijk meer zijn. Vooral het waterdicht maken van de buitenkant kan door de noodzakelijke grondwerken bijzonder duur zijn: tussen 500 EUR en 1.000 EUR per meter keldermuurlengte die u daarvoor moet berekenen.

Er kunnen ook andere waterdichte maatregelen nodig zijn: bijvoorbeeld betonnen voegen in de voeg tussen muur en vloer of een horizontale barrière die moet worden aangebracht als er vocht uit de bodem binnenin de muur opstijgt. Dit komt vooral voor in huizen die vóór 1960 zijn gebouwd, waar in veel gevallen helemaal geen horizontale barrière is aangebracht.

Als de oorzaken niet zo ernstig zijn, kan gerichte isolatie of simpelweg droge verwarming van de kelder vaak helpen. Als er echter gebruik wordt gemaakt van kunstmatige droogmaatregelen (zoals droogapparatuur of kerndroging), kunnen de kosten weer vrij hoog oplopen.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Een kelder met lekkende wanden moet worden uitgedroogd. De kelder is 70 m² groot, de afdichting gebeurt van buitenaf en er wordt ook een horizontale barrière geplaatst. De volgende kosten ontstaan: Lees meer over .

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van kosten voor een specifiek huis en specifieke schadeoorzaken. Bij andere huizen kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Ons kostenvoorbeeld laat echter zien welke enorme kosten een drainage onder bepaalde omstandigheden kan veroorzaken als de keldermuren lekken.

WerkPrijs
Kelderdichting langs buiten29.000 EUR
Horizontalesperre6.200 EUR
Drogen van de kelder met gehuurde kachels1.430 EUR
Totale kosten36.630 EUR

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor de ontwatering van de kelder in totaal afhankelijk?

Kostencontrole expert: De belangrijkste factor is, zoals gezegd, de oorzaak van het vocht in de kelder. Als het afkomstig is van lekkende buitenmuren, zal het in de meeste gevallen erg duur zijn. Met andere oorzaken worden de kosten echter binnen redelijke grenzen gehouden.

Andere factoren zijn:

  • De hoeveelheid vocht in de kelder.
  • de positie van de natte plekken
  • of er gebruik wordt gemaakt van droogapparatuur of andere droogtechnologieën
  • of een latere renovatie van de muren of de vloer ook nodig is

Vraag: Wat kost het gebruik van droogapparatuur in de kelder?

prijs droogapparatuur

Kostencontrole expert: De grootte van de kelder is natuurlijk erg belangrijk. Drogers kunnen worden gehuurd vanaf ongeveer 10 EUR tot 20 EUR per dag, maar meestal moet u zich houden aan bepaalde minimum huurperiodes. Men moet de elektriciteitskosten voor de apparaten niet onderschatten - ze kunnen aanzienlijk zijn. Het is het beste om waar mogelijk energiebesparende condensatiedrogers te gebruiken.

Als het metselwerk door een specialist wordt gedroogd, is de prijs afhankelijk van de gebruikte technologie. Dit wordt vaak pas besloten na een beoordeling ter plaatse, prijsopgaven worden vooraf gedaan en zijn daarom moeilijk over de hele linie te geven.

Bijzonder hoge kosten worden gemaakt als de schimmel tegelijk met het droogproces moet worden bestreden. Schimmelverwijdering is complex en duur - het is daarom het beste om uw muren zo vroeg mogelijk te laten uitdrogen om deze kosten te vermijden.

Vraag: Hoe kunt u de kosten voor het drogen zo laag mogelijk houden?

Kostencontrole expert: Het belangrijkste punt is om zo vroeg mogelijk te reageren. Als je tekenen van vocht in de kelder, muffe geuren of vochtige plekken op de muur of het plafond ontdekt, moet je zeker op zoek gaan naar de oorzaak.

Het is altijd een goed idee om een bouwopzichter aan te stellen voor een beoordeling. Als expert kan hij precies bepalen waar het vocht vandaan komt. De taxatie kost meestal zo'n 250 EUR, soms iets meer - maar dat is geld dat goed besteed is.

Iedereen die gewoonweg verzegelt zonder dat hij dat doet, ziet vaak de eigenlijke oorzaak over het hoofd en verspilt alleen maar zijn geld. Hetzelfde geldt als u op verdenking van verdenking eenvoudigweg droogapparatuur installeert. De deskundige kan zinvolle maatregelen voorstellen en meestal ook de kosten tot op zekere hoogte inschatten. In veel gevallen - vooral als u in een vroeg stadium reageert - kunnen corrigerende maatregelen vaak nog met beperkte middelen worden genomen.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden