Tekenen dat u een luchtbevochtiger in uw huis nodig heeft...

waarom heb je een bevochtiger nodig

Als je jezelf de vraag stelt, Heb ik een luchtbevochtiger nodig? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Luchtbevochtigers verbeteren meestal niet de algehele gezondheid en zijn ook niet nodig voor de gezondheid van uw huis. Als dat wel het geval zou zijn, zouden mensen en huizen in een droog klimaat minder gezond zijn dan die in een vochtig klimaat, en dat is gewoonweg niet het geval. Maar dat wil niet zeggen dat een luchtbevochtiger u niet comfortabeler zal maken. Luchtbevochtigers kunnen ook helpen bij het verlichten van sommige symptomen die verband houden met verkoudheid en zelfs sommige aandoeningen van de luchtwegen, maar het gebruik van een luchtbevochtiger in deze gevallen moet worden besproken met uw arts.

Symptomen van lage luchtvochtigheid

Droge lucht leidt tot een droge huid, jeukende ogen en geïrriteerde neusspiegels. Het kan een bloederige neus of een jeukende keel veroorzaken en kan de symptomen van verkoudheid en sommige aandoeningen van de luchtwegen verergeren. Het verhoogt ook de statische elektriciteit, die u voelt in uw kleren en haar en op meubels en tapijt. Het verhogen van de luchtvochtigheid vermindert of verlicht deze symptomen als u het op een comfortabel niveau kunt krijgen, terwijl het verhogen van een marginale hoeveelheid geen effect kan hebben op uw comfort.

Meten van vochtigheidsniveaus

Vochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht. In uw huisomgeving wordt de relatieve vochtigheid uitgedrukt als een percentage.

Het standaard aanbevolen relatieve vochtigheidsbereik voor comfort en luchtkwaliteit ligt tussen 30 en 50 procent. Een luchtvochtigheid van minder dan 30 procent kan oncomfortabel droog zijn, terwijl niveaus van meer dan 50 procent de groei van bacteriën en schimmels en andere problemen in huis kunnen bevorderen.

De luchtvochtigheid wordt meestal gemeten met een eenvoudig apparaat dat een hygrometer wordt genoemd. U kunt een hygrometer ophalen bij een bouwmarkt of thuiscentrum en deze gebruiken om de luchtvochtigheid van eender welk deel van uw huis te meten. Met een hygrometer en wat experimenteren kunt u de gewenste luchtvochtigheid handhaven zonder te veel te bevochtigen.

Opties voor het toevoegen van vochtigheid

Bevochtigers zijn er in verschillende soorten en capaciteiten. Kleine luchtbevochtigers, zoals vaporizers en ouderwetse waaierbevochtigers, zijn het beste voor kleine ruimtes en beperkt gebruik, zoals het bevochtigen van een kamer 's nachts voor een ziek persoon.

Vaporizers produceren meestal stoom, die wordt afgekoeld voordat hij in de lucht wordt geblazen. Koel-nevel bevochtigers gebruiken vaak ultrasone mechanismen om een koele dampnevel te creëren. Bevochtigers voor grote gebieden omvatten verdampers, die lucht door een met water doordrenkt kussen blazen, en luchtbevochtigers voor het hele huis die waterdamp in het kanaal van een geforceerde luchtverwarmingssysteem injecteren.

Overwegingen voor hout in huis

Het is een natuurwet die hout uitzet en krimpt met veranderingen in de luchtvochtigheid. Als u het echt niet kunt verdragen dat er 's winters gaten in houten vloeren of krakende vloerplanken ontstaan, dan moet u waarschijnlijk een ander vloermateriaal kiezen. Het handhaven van een hoge luchtvochtigheid gedurende het droge seizoen is eenvoudigweg niet haalbaar, en het verspilt veel elektriciteit.

Wat betreft de bouwmaterialen, als houten onderdelen enige tijd in uw klimaat (en in uw huis) hebben doorgebracht voordat ze werden geïnstalleerd, is de kans groot dat ze voldoende geacclimatiseerd zijn om de seizoensgebonden vochtigheidsveranderingen te weerstaan zonder significante scheurtjes en krimpingen. Het is wanneer u hout rechtstreeks uit vochtige gebieden in een droge omgeving importeert, dat u waarschijnlijk in de problemen komt.

Houten muziekinstrumenten vormen een dilemma - als je ze gaat bevochtigen, moet je ze misschien gedurende de hele levensduur van het instrument blijven bevochtigen (in ieder geval tijdens droge periodes). Dit betekent ook dat je niet kunt vergeten het bevochtigingssysteem te allen tijde te onderhouden. Aan de andere kant, als je viool of gitaar de winter doorkomt zonder bevochtiging - en zonder barst - is de kans groot dat ze de droogte elk jaar overleven. Om deze reden kiezen veel muzikanten in een droog klimaat ervoor om hun instrumenten niet direct te bevochtigen. Het toevoegen van een gematigde algemene luchtvochtigheid aan een huis mag een houtinstrument niet aantasten.