Kelderrenovatie: u moet rekening houden met deze kosten

prijs renoveren kelder

Als een kelder een woonkamer of een feestzaal moet worden, moet deze vaak eerst worden gerenoveerd. Ook de vochtige kelders moeten zo vroeg mogelijk worden gerenoveerd. Op welke kosten men moet rekenen voor een keldereorganisatie, legt de kostencheck-expert in het interview uit.

Vraag: Hoe uitgebreid kunnen de renovatiemaatregelen in de kelder zijn?

Kostencontrole expert: De renovatie van een kelder kan zeer uitgebreid zijn. Vooral bij vochtige kelders zijn een groot aantal maatregelen nodig om de kelder überhaupt permanent uit te drogen. Dit alleen al kan veel moeite kosten.

Daarnaast zijn er nog andere maatregelen - zoals het vervangen van de wanden of het vernieuwen van de vloerbedekking. In veel gevallen moet de kelder grondig en uitgebreid worden gerenoveerd vanwege de vochtigheid van de vorige kelder.

Wat kost de renovatie van een kelder in het algemeen?

algemene kelder kost

Kostencontrole-expert: Dit kan niet op een algemene manier worden beantwoord. Dit hangt sterk af van het type schade in de kelder en de staat waarin deze zich bevindt. Alleen al het aftappen van de kelder kan ongeveer 500 EUR per m² of meer kosten.

Ook renovatiemaatregelen aan de wanden of de vloer kunnen leiden tot verdere hoge kosten. Al met al moet men dus rekening houden met aanzienlijke kosten.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

De kelder van een huis met 70 m² is te renoveren omdat deze later als (onverwarmde) werkplaats zal worden gebruikt. De wanden van de kelder zijn vochtig en moeten daarom sowieso gedroogd en verzegeld worden. Daarna worden de keldermuren gerenoveerd.

Soort werkPrijs
Afdichting van de kelder van buitenaf door middel van perimeterisolatie27.900 EUR
Het achteraf plaatsen van een horizontale barrière5.200 EUR
Het bedekken van de vloer met een speciale barrièrelaag3.600 EUR
Verwijdering van de oude wandbekleding en nieuwe bepleistering van de muren5.800 EUR
Totale kosten van het project42.500 EUR

Dit is natuurlijk slechts een kostenvoorbeeld voor een bepaald huis en een bepaalde toestand van de kelder. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

Het kostenvoorbeeld toont echter al de hoge kosten aan die alleen al voor het afdichten van de kelder nodig kunnen zijn. Dit is echter altijd afhankelijk van de betreffende kelder en de individueel verschillende oorzaak van het vocht.

Vraag: Van welke oorzaken zijn de kosten voor een kelderverbouwing afhankelijk?

Kostencontrole expert: In wezen van de maatregelen die moeten worden genomen:

  • van de noodzaak om de kelder te verzegelen
  • de omvang van de gevelrenovatie
  • de noodzaak van extra bodemafdichting
  • van verdere reorganisatiemaatregelen die zijn genomen
  • het eventueel drogen van de kelder

Vraag: Hoe zit het met de verzegeling van de kelder - waarom zijn de kosten hier zo hoog?

verzegeling van de kelder

Kostencontrole-expert: Het waterdicht maken van metselwerk dat vervolgens op vochtige muren in de kelder wordt uitgevoerd, is altijd zeer kostbaar.

Als de waterdichting van buitenaf wordt uitgevoerd, moet u minstens 500 EUR tot 1.000 EUR per meter keldermuur berekenen. Dit komt door de hoge kosten voor grondwerken, die in dit geval onvermijdelijk zijn. Bij vochtige kelders is afdichting van buitenaf vaak onvermijdelijk - afhankelijk van de oorzaak.

Echter, het waterdicht maken van de binnenkant is over het algemeen niet veel goedkoper. U kunt uitgaan van ongeveer 250 EUR per m² tot 450 EUR per m² muuroppervlak voor een dergelijke waterdichting. In het geval van onze voorbeeldkelder zou dit realistisch gezien ongeveer 25.000 EUR zijn geweest.

Daarnaast kunnen er nog andere afdichtingsmaatregelen zijn die ook hoge kosten met zich meebrengen: bijvoorbeeld de latere plaatsing of vernieuwing van de horizontale barrière, een afdichting binnen de muurdoorsnede, die tussen 150 EUR per m² en 800 EUR per m² muurdoorsnede kan kosten.

Lees meer over kelderdichting prijs

Als de voeg tussen de muur en de keldervloer lekt, moet deze ook waterdicht worden gemaakt door middel van betonnen voegen. U zult hiervoor ongeveer 50 tot 70 EUR per lopende meter moeten uitrekenen.

Vaak wordt een afdichting van de vloer of een isolatie van het kelderplafond toegevoegd om de kelder droog te houden. Dit brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee.

Als je dit alles bij elkaar neemt, kan de renovatie van een kelder bijna net zo veel kosten als de nieuwbouw van een goedkope kelder.

Vraag: Wat kan een renovatie van een muur kosten?

kelderrenovatie kosten

Kostencontrole expert: Als de keldermuren worden vervangen, moet u rekening houden met ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m². Als echter oude vloerbedekkingen en vochtig pleisterwerk vooraf moeten worden verwijderd, kunnen de kosten al snel variëren van 35 EUR per m² tot 50 EUR per m² muuroppervlak.

Schilderen zal dan de kosten van de vierkante meter muuroppervlak nog verder verhogen. Als er speciale renovatie- of barrièrepleisters worden gebruikt, wordt de hele onderneming vanaf het begin aanzienlijk duurder. Dit is bijvoorbeeld nodig om te vrezen voor bloei in de muur.

Vraag: Welke andere renovatiemaatregelen kunnen nog nodig zijn?

Kostencontrole expert: In de meeste gevallen is het raadzaam om de kelder door een bouwkundige te laten inspecteren voordat met de renovatie wordt begonnen en de nodige maatregelen met hem te bespreken. Meestal moet u ongeveer 250 EUR berekenen voor de taxatie, maar dit kan in individuele gevallen duurder uitvallen.

Vaak is ook een nieuwe dekvloer of een speciale barrièredekvloer nodig. De kosten hiervoor zijn meestal vanaf ongeveer 45 EUR per m².

Daarnaast zijn er alle speciale wensen die ontstaan als u de kelder als recreatieruimte wilt gebruiken: scheidingswanden, deuren, elektriciteit en verwarming. Deze kosten moeten dan wel per geval worden berekend.

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden