Badkamer schimmel verwijderen, bestrijden, behandelen en oorzaken

Badkamer schimmel verwijderen

Als je een badkamer binnenloopt, is er niets erger dan de aanblik van schimmel - of het nu schimmel is in de douche, schimmel rond het toilet, schimmel op de vloertegels en voegspecie, en zelfs schimmel op het plafond.

En toch, zwarte badkamer schimmel is zo gewoon dat huiseigenaren vinden zichzelf schrobben weg bij hun douche tegels en voegmiddel op een regelmatige basis.

Badkamer schimmel

Dit komt omdat schimmel in de badkamer geen eenmalige oplossing is. Het is een aanhoudend probleem dat zich kan voordoen als er geen maatregelen worden genomen om de schimmelgroei in de badkamer op de lange termijn te beheren en te voorkomen.

Onze schimmeldeskundigen hebben alles wat u moet weten over schimmel in de badkamer samengesteld - van hoe het eruit ziet en wat de oorzaak is tot hoe u van de schimmel in de badkamer af kunt komen en kunt voorkomen dat het teruggroeit. Laten we aan de slag gaan!

Over badkamer schimmel

Denk hier eens over na. Als je doucht, waar gaat de stoom dan heen? Als je een bad neemt, waar gaat al het water dan heen? Als je geen efficiënt ventilatiesysteem hebt, bouwt al dit vocht en water zich op op oppervlakken zoals badkamermuren, vloeren en plafonds, wat leidt tot schimmelvorming.

De meest voorkomende plaatsen om schimmel in uw badkamer te vinden zijn rond badkuipen, wastafels, toiletten en ramen; op muren en voegen; achter tegels en kasten; en in hoeken.

schimmel op badkamerraam

Het simpelweg negeren van de schimmel in de badkamer zorgt er niet voor dat het probleem verdwijnt. Het schimmelprobleem zal steeds erger worden totdat je iets doet om het te stoppen.

Daarom moet u op zoek gaan naar een saneringsprofessional voor meer geavanceerde projecten op het gebied van de verwijdering van badkamerschimmel. Vochtbestrijding Snel opereert in België, het verstrekken van kwaliteit schimmel sanering diensten voor badkamers, kelders, en elke andere kamer in uw huis.

Niet alleen zullen we de schimmel veilig en effectief verwijderen, maar we zullen u ook voorzien van een gratis luchtkwaliteitstest na voltooiing van de werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig is verwijderd uit uw badkamer.

Wat veroorzaakt schimmel in de badkamer?

Als het om schimmel gaat, wordt er niet om de oorzaak heen geslagen. Vocht is ontegenzeggelijk de belangrijkste oorzaak van schimmelgroei. En aangezien badkamers gemakkelijk een van de vochtigste kamers in een huis zijn, is het vrij duidelijk waarom ze de ultieme voedingsbodem zijn voor verschillende schimmels, waaronder giftige zwarte schimmel.

De kans is groot dat als je een schimmelprobleem hebt in je badkamer, je ook een ongeadresseerd vochtprobleem hebt, zoals:

 • Een lek, overstroming of andere vorm van vochtindringing...
 • Slechte of onvoldoende ventilatie
 • Onvoldoende luchtverversing
 • Hoge relatieve vochtigheid (meer dan 50%)
 • Algemene onreinheid

Wat uw vochtprobleem ook is, u moet het onmiddellijk verhelpen als u de schimmel permanent wilt verwijderen.

Het houden van schimmel uit uw badkamer is veel werk, en je moet in overeenstemming zijn met de reguliere schimmel inspecties en reiniging, anders zal de schimmel teruggroeien.

Hoe ziet de schimmel in de badkamer eruit?

Er zijn honderden, zelfs duizenden soorten schimmel, elk met zijn eigen unieke fysieke kenmerken en uiterlijk. Zo kan de schimmel wit, zwart, groen, geel en praktisch elke kleur van de regenboog verschijnen. Het kan zelfs onzichtbaar zijn (als het achter muren, onder vloeren en boven plafonds groeit), waardoor het zeer moeilijk te detecteren is.

Hier zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende badkamer mallen die we in onze ervaring zijn tegengekomen om u te helpen bepalen of u een schimmelprobleem in uw badkamer heeft.

badkamerschimmel Schade door schimmel in de badkamer schimmel in de badkamer schimmel op muren en plafonds schimmel op de voegen in de badkamer zwarte schimmel op de muur achter het toilet

Signalen van schimmel in de badkamer

Enkele van de meest voorkomende fysieke tekenen van schimmelverontreiniging in badkamers zijn:

Naast deze zichtbare tekenen van schimmel in de badkamer, moet u zich ook bewust zijn van veel voorkomende gezondheidsklachten in verband met schimmel in de badkamer.

Schimmel in de badkamer gezondheidsrisico's & symptomen

Er is een breed scala aan gezondheidseffecten en symptomen van schimmel in badkamers, die variëren van acuut tot chronisch, afhankelijk van de aanwezige schimmelsoort. Ook mensen met een zwak of onvolgroeid immuunsysteem, zoals ouderen of kinderen, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen als gevolg van blootstelling aan schimmel.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende reacties die mensen ervaren na blootstelling aan schimmel in de badkamer:

 • Hoesten en/of niezen
 • Neusverstopping
 • Jeukende, waterige of gezwollen ogen
 • Ademhalingsproblemen
 • Hoofdpijn en vermoeidheid
 • Duizeligheid en/of misselijkheid

Zoals u ziet, kunnen de gevaren van schimmel in de badkamer een drastische invloed hebben op uw gezondheid en de kwaliteit van uw leven. De beste manier om uzelf te beschermen is om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.

Soorten schimmel in de badkamer

Niet alle soorten schimmel zijn schadelijk. In de volgende paragrafen zullen we enkele van de gevaarlijkere soorten schimmels beschrijven, zodat u de bedreigingen in uw badkamer beter kunt identificeren en snel kunt elimineren.

Witte schimmel in de badkamer

Vaak verward met bloei, ziet witte schimmel er precies zo uit als het klinkt: een witte, poederachtige of vederlichte substantie die vaak te vinden is op geverfde badkamermuren, douchetegels, plafonds, hout en zelfs isolatie.

Deskundige tip: Als u probeert onderscheid te maken tussen bloei en witte schimmel in uw badkamer, houd er dan rekening mee dat bloei alleen voorkomt op beton en metselwerk, niet op gipsplaten, tegels en andere badkamervloeren.

Veel soorten witte schimmel zijn giftig, zoals zwarte schimmel, en kunnen symptomen veroorzaken zoals allergieën, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en huid-/oogirritatie. Dit maakt het snel verwijderen van witte schimmel een must; anders kan het uw gezondheid en welzijn snel gaan aantasten.

Een witte poederachtige schimmel wordt Geotrichum genoemd en het broedt meestal in een gematigd klimaat. Het verspreidt zich snel door de lucht en kan zowel longaandoeningen als tuberculose veroorzaken. Minder ernstige maar even slopende reacties zijn jeukende ogen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Zwarte schimmel in de badkamer

Misschien wel de grootste bedreiging voor uw badkamer en uw gezondheid is de beruchte zwarte schimmel, of Stachybotrys chartarum. Deze schimmel is de ergste nachtmerrie voor elke huiseigenaar omdat hij giftig is, moeilijk schoon te maken is en zich gemakkelijk verspreidt.

U kunt vaak zwarte schimmel vinden op badkamerplinten, douchemortel en douchecabine, badkamermuren en alle natte celluloserijke materialen zoals karton, handdoeken en gipsplaten.

zwarte schimmel en myceliumgroei in de badkamer

Maar wat zwarte schimmel bijzonder moeilijk te identificeren en te verwijderen is uit badkamers is het feit dat het vaak groeit achter tegels en gipsplaten en onder vloertegels.

Vanwege het giftige karakter en het vermogen om ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken, is veiligheid de grootste zorg bij het verwijderen van zwarte schimmel uit badkamers. Daarom moeten alleen ervaren, gecertificeerde schimmelprofessionals die kunnen zorgen voor de juiste inperking en effectieve sanering, proberen zwarte schimmel te verwijderen in badkamers.

Roze schimmel in de badkamer

Roze schimmel verschijnt vaak als een roze film over uw douchebak, douchetegels, badkuip of andere badkamervloeren die het meest zijn blootgesteld aan water. Het kan ook groeien op de voeg tussen uw douchetegels, waardoor het moeilijk te reinigen is.

Verrassend genoeg is deze roze schimmel eigenlijk helemaal geen schimmel, maar een bacterie die wetenschappelijk bekend staat als Serratia marcescens. Net als de zwarte of groene schimmel in de badkamer, groeit deze bacterie in een vochtige omgeving en voedt zich met zeepresten, shampoo, andere resten en haar.

Fusarium is een rozeachtige soms rode of witte schimmel die in staat is om in koelere omstandigheden te groeien. Deze schimmel groeit het best op voedselproducten, tapijt, behang en andere natte oppervlakken.

Omdat "roze schimmel" in de lucht zit, kan het ondanks uw grootste inspanningen om het schoon te maken, steeds weer terugkomen. Daarom is een regelmatige reiniging van uw badkamer zo belangrijk. Hoe langer u het uitstelt, hoe moeilijker het zal zijn om het schoon te maken.

Rode schimmel in de badkamer

U zult vaak rode schimmel zien in uw douche of badkuip. U kunt ook rode schimmel op uw douchegordijn en douchetegels zien - praktisch overal waar het nat wordt tijdens het douchen.

Vergelijkbaar met roze schimmel, slijmerige rode schimmel in de badkamer is meestal niet schimmel - het is dezelfde bacterie (Serratia marcescens) die ervoor zorgt dat de roze film groeit op uw douchegordijn en tegels. Om van deze rode schimmel af te komen, schrob je hem gewoon af met een borstel en een badkamerreinigingsstraal. Zorg ervoor dat u uw douche of badkuip na elk gebruik droogt (u kunt hiervoor een trekker gebruiken). Daarnaast zult u uw badkamer willen ontluchten om de hoeveelheid vocht en vochtigheid in de lucht te verminderen.

En vergeet niet uw badkamer regelmatig schoon te maken om zeepresten en andere resten die de groei van rode schimmel voeden, te verwijderen.

Groene schimmel in de badkamer

Groene schimmel verwijst vooral naar de Aspergillus en Cladosporium soorten schimmels die meestal groeien in warme, vochtige omgevingen zoals badkamers. Groene schimmel is gemakkelijk te herkennen aan zijn kleur, maar is niet altijd even gemakkelijk schoon te maken.

Ten eerste is groene schimmel gevaarlijk en kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen die ermee in contact komen. Dus als u groene schimmel zelf gaat verwijderen, moet u uitgerust zijn met de juiste veiligheidsuitrusting om contact met en inademing van giftige schimmelsporen te voorkomen.

groene schimmel in de badkamer

Ten tweede, omdat groene schimmel goed gedijt in een vochtrijke omgeving, groeit deze vaak naast de meest giftige zwarte schimmels, wat betekent dat u extra voorzichtig moet zijn om de schimmelsporen niet te verstoren en de vervuiling te verspreiden naar andere delen van uw huis.

Het schoonmaken van groene schimmel uit uw badkamer is niet zo eenvoudig als met sommige andere schimmels zoals roze of rode schimmel. Afhankelijk van de grootte van uw badkamer en de omvang van de schimmelvervuiling kunt u overwegen om een professional in te huren die gespecialiseerd is in het verwijderen van de schimmel in de badkamer. Voor een kleine prijs, zal een schimmel expert in staat zijn om effectief te elimineren groene schimmel uit uw badkamer zonder dat u of uw familie aan giftige schimmel.

Waar verschijnt schimmel in de badkamer?

Veel mensen denken dat schimmelgroei alleen optreedt na een grote ramp, zoals een overstroming. Dit is echter niet waar. Het enige wat schimmel echt nodig heeft is vochtigheid, een voedselbron en een of andere vorm van vocht. En helaas passen badkamers perfect bij deze beschrijving.

Badkamer schimmel kan verschijnen in elk gebied van uw badkamer, maar het is vooral gebruikelijk rond wastafels, badkuipen, douches, toiletten, of een andere bron van vocht.

U moet het ook zoeken in kleine, moeilijk bereikbare ruimtes die normaal gesproken nat kunnen worden tijdens de dagelijkse activiteiten in de badkamer. Omdat deze ruimtes klein zijn, zijn ze moeilijker droog te vegen of aan de lucht te drogen, zodat ze uiteindelijk schimmel bevorderen.

Schimmel in de douche

We zijn het er allemaal over eens dat een van de moeilijkste dingen om schoon te maken doucheschimmel is. Het verhaal is altijd hetzelfde: de schimmel groeit in de douche; we maken de schimmel schoon met een soort chemisch middel, bleekmiddel of anti-schimmelmiddel; en de schimmel groeit binnen een paar dagen weer terug.

Klinkt dat goed? Dit komt omdat we onze douches constant gebruiken en weinig tijd geven om grondig te drogen. Voeg daarbij een ineffectief ventilatiesysteem, een ontbrekende afzuigventilator of gescheurde tegels, en je hebt een vochtprobleem dat de schimmel voedt en ervoor zorgt dat deze terugkomt.

Schimmel in de douche

U kunt verwachten om schimmel te vinden op of achter plinten rond de douche en onder de douche tegels gewoon omdat dat de gebieden die de neiging hebben om nat te worden tijdens het reguliere gebruik van de douche.

Als uitdaging nodigen wij u uit om een kijkje te nemen in uw douche. De kans is groot dat je zwarte vlekken ziet op de voeg tussen de tegels, in de hoeken waar de wanden de badkuip ontmoeten of op het breeuwen. Ook onder de tegels kan de doucheschimmel groeien, verborgen in het zicht.

Hoe klein deze schimmel ook lijkt, hij kan een grote bedreiging vormen als hij niet snel of niet goed wordt opgeruimd.

Hoe ontstaat de douche schimmel?

In de douche kunnen zaken als zeep, olie en puin in de voeg, op de tegels of rond de kranen vast komen te zitten. Deze zorgen voor de voeding van de schimmel, terwijl de douche zelf zorgt voor het vocht dat nodig is voor alle schimmelgroei. Samen vormen deze omstandigheden de ideale voedingsbodem voor schimmel.

Daarom is het belangrijk dat badkamers worden uitgerust met krachtige ventilatiesystemen en afzuigventilatoren die de luchtcirculatie bevorderen en overtollig vocht uit de lucht verwijderen.

Anders kunnen zelfs kleine vlekken schimmelgroei, zoals schimmel in de douche, uiteindelijk leiden tot grotere hoofdpijn, waardoor muren, vloeren en zelfs ondervloeren worden vervuild.

Gelukkig kunt u met de hulp van een professional voorkomen dat de schimmel zich verspreidt door het onderliggende vochtprobleem te identificeren en het direct aan te pakken. Pas daarna, als dit probleem is verholpen, kan het eigenlijke schimmelreinigingswerk beginnen.

Schimmel in douche voeg

Een van de grootste zorgen van huiseigenaren is hoe ze schimmel kunnen verwijderen uit douchemortel. Vaak zijn ze bang dat ze alle tegels in hun douche moeten verwijderen en vervangen om van de schimmel af te komen.

Schimmel in douche voeg

Gelukkig is dit niet altijd het geval. Afhankelijk van de mate van schimmelvervuiling is het mogelijk om schimmel in douchemortel te verwijderen zonder uw douche volledig af te breken. Natuurlijk is het aan de schimmelinspecteur om het meest effectieve saneringsplan te bepalen, maar bij kleinere schimmelwerkzaamheden hoeft u vaak alleen maar te schrobben of de voeg te verwijderen - niet de tegels zelf. En zoals bij elk schimmelprobleem, hoe eerder u met de sanering begint, hoe groter de kans dat uw badkamer intact blijft.

Schimmel in douchecabine

Schimmel in het breeuwen onder de douche is een andere veel voorkomende hoofdpijn voor huiseigenaren. Niet alleen is het lelijk, maar het is ook bijna onmogelijk om te reinigen als het eenmaal op de kit is gaan groeien.

Schimmel in douchecabine

Veel van onze klanten geloven dat de enige manier om beschimmelde douchecoulissen te verwijderen is door hun hele douche opnieuw te creeëren. Dit is effectief, maar niet altijd noodzakelijk. Enerzijds is het extreem tijdrovend en arbeidsintensief.

Schimmelgroei bij douchebemesting is typisch zwart en gemakkelijk te herkennen. Als je de juiste gereedschappen, kennis en ervaring hebt, kun je tijd en geld besparen op het verwijderen van de schimmel in de badkamer.

Schimmel op badkamer plafond

Condensatie en overtollig vocht kunnen elk aspect van uw badkamer beïnvloeden, zelfs het plafond. Als u de ventilator niet aanzet of de ramen niet opent om stoom te laten ontsnappen, zal de luchtvochtigheid in uw badkamer snel stijgen en condensatie op het plafond en de muren veroorzaken.

Schimmel op badkamer plafond

En hoewel het gemakkelijk is om een muur af te vegen om de condensatie te verwijderen, is het afvegen van een plafond niet zo eenvoudig omdat ze zo moeilijk te bereiken zijn. Als ze eenmaal nat zijn, kan er snel zwarte schimmel verschijnen en het hele badkamerplafond wegvreten. Bovendien kunnen verborgen buislekkages achter de muren uw plafonds ook verontreinigen met zwarte schimmel.

Schimmel op badkamer muren

Schimmel op badkamer muren

Net als plafonds kunnen ook badkamer muren worden beïnvloed door de luchtvochtigheid die na een douche of bad ontstaat. Op dezelfde manier kunnen de muren ook lekkende leidingen of andere isolatieproblemen verbergen, waardoor er nog meer waterschade en dus zwarte schimmel ontstaat.

Schimmel in de badkamer wastafel

De wastafel in de badkamer is een van nature kleine vochtige omgeving die een perfecte omgeving biedt om zwarte schimmel te laten gedijen. En terwijl zwarte schimmel niet kan groeien op de wastafel zelf (omdat wastafels gemaakt zijn van anorganische materialen zoals keramiek), kan en zal het groeien op het zeepschuim, vuil, puin dat achterblijft op het oppervlak van de wastafel als gevolg van regelmatig gebruik.

Bovendien zal een lekkende kraan, gebroken buizen of vuilophoping in de gootsteen zeker leiden tot zwarte schimmel. Door uw badkamer niet regelmatig schoon te maken, maakt u het dus gemakkelijk om zwarte schimmel in uw badkamer te verspreiden.

Schimmel op badkamertegels

De voeg tussen uw badkamertegels kan gemakkelijk nat worden en is zeer moeilijk te drogen. In combinatie met het feit dat het zeer poreus is, wordt voegmiddel de perfecte voedingsbodem voor zwarte schimmel. Als er eenmaal schimmel op uw badkamermortel is gaan groeien, kost het meer tijd en moeite om het te reinigen.

Schimmel op badkamertegels

Het is ook waarschijnlijker dat het zich verspreidt naar andere delen van je douche, zoals het breeuwen, de tegels en de douchebak. Daarom moet u niet alleen uw tegels goed schoonmaken en drogen, maar ook tussen uw tegels door na het douchen.

Schimmel op toiletten (tank en kom)

Gezien het feit dat zwarte schimmel van vocht houdt, lijken toiletten de ideale omgeving voor schimmelgroei. U kunt een slijmerig oranje-roze residu in de buurt van de bovenkant van de toiletpot zien of een plek waar het water in de pot zit, een grijs-zwarte ring in de buurt kan verschijnen aan de bovenrand van de pot.

Schimmel op toiletten

Omdat toiletten echter ook van anorganische materialen zijn gemaakt, zal er alleen schimmel op groeien als ze niet schoon worden gehouden. Het voorkomen van schimmel op uw toilet is daarom eenvoudig: u hoeft alleen maar uw toilet regelmatig schoon te maken. Om zwarte schimmelgroei rond uw toilet te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw toilet of eventuele leidingen eromheen niet lekken.

Hoe weet u zeker dat u zwarte schimmel in uw badkamer heeft?

De beste manier om te weten of u giftige zwarte schimmel in uw badkamer heeft, is door middel van een professionele schimmeltest. Zoals we hebben gezien, kunnen schimmels veel verschillende verschijningsvormen hebben (zelfs zwarte schimmel kan niet altijd zwart lijken), waardoor het bepalen of u zwarte schimmel heeft door een eenvoudige visuele beoordeling onnauwkeurig en riskant is.

Als u last heeft van kleine irritaties zoals jeukende of waterige ogen, hoesten, niezen, huidirritatie of hoofdpijn, kan dit een teken zijn van een reactie op zwarte schimmel. Deze symptomen kunnen echter ook door iets anders worden veroorzaakt, dus het is belangrijk om er niet alleen op te vertrouwen. Andere tekenen van zwarte schimmel in uw badkamer zijn onder andere slijmerige zwarte aanslag, een kenmerkende muffe geur en borrelende verf of behang.

Hoe kunt u schimmel in de badkamer voorkomen?

Hoewel het onmogelijk is om vocht uit uw badkamer volledig te verwijderen (tenzij u besluit om de persoonlijke hygiëne helemaal te boycotten), kunt u de vochtigheid en het vocht beheren om de kans op schimmelgroei te minimaliseren. In combinatie met regelmatige reiniging en onderhoud zou dit genoeg moeten zijn om gevaarlijke schimmels zoals giftige zwarte schimmel op afstand te houden.

Na de voltooiing van een sanitairschimmelverwijderingsproject vertellen we klanten altijd dat het aan hen is om de juiste omstandigheden te handhaven om te voorkomen dat sanitairschimmel weer teruggroeit.

Tips ter voorkoming van schimmelvorming in uw badkamer

Hier zijn enkele tips over hoe u dit kunt doen en hoe u een langdurige bescherming kunt bereiken tegen toekomstige schimmelgroei:

Lees meer over schimmelpreventie in badkamers.

Hoe kom je van de schimmel in de badkamer af?

Als u op zoek bent naar manieren om de schimmel in de badkamer te verwijderen, dan zijn er een aantal mogelijkheden, van doe-het-zelf schimmelverwijdering tot professionele sanering van de schimmel in de badkamer. De juiste keuze is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van uw badkamer, de mate van vervuiling en uw budget.

Bent u huiverig om een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf in te huren omdat u geld wilt besparen? Dan is het belangrijk om uw vermogen om de schimmel grondig te reinigen en de verontreinigde materialen veilig af te voeren te evalueren, zonder uzelf of andere mensen in gevaar te brengen.

Denk er maar eens over na. Als de remmen van uw auto defect zijn, zou u niet proberen het probleem zelf op te lossen. U brengt het naar een monteur met jarenlange ervaring en een professionele opleiding in het veld. Hetzelfde kan gezegd worden van de sanering van de badkamer.