Badkamerafzuiging kiezen

De badkamer is een plek waar vochtigheid een belangrijke rol speelt. Het verzorgen van goede ventilatie is van belang om te zorgen dat de condensatie wordt tegen te gaan. Zo blijven het plafond en de wanden beter in conditie te blijven. Dit kan voorkomen dat schimmels, geurtjes en andere problemen een kans krijgen in de badkamer. Daarvoor is dan wel de juiste vorm van mechanische afzuiging nodig. Er zijn meerdere opties te kiezen.

afzuiging badkamer kopen

Een badkamerventilator

Het is aan te raden om het eenvoudig te houden. Dat kan worden gedaan door gewoon een badkamerventilator te gebruiken. Doordat er veel varianten op de markt zijn is voor elke badkamer een passende optie te vinden. Het is wel slim om een aantal variabele factoren in de keuze mee te wegen. Denk aan de diameter van de kanalen, de bediening van de ventilator, het model en de capaciteit.

Er zijn verschillende soorten ventilatoren te krijgen. Daarbij wordt het meest gekozen voor opbouwventilatoren. Dit komt door het gemak van installatie aan het plafond of aan de wand. Bovendien zijn ze niet duur. Ze maken vaak wel wat meer geluid. Anders is dat bij inline ventilatoren. Deze worden in het luchtkanaal of tussen twe luchtkanalen in gemonteerd. Daardoor zijn ze stiller en zijn ze direct ook weggewerkt. Anderzijds is het wel zo dat ze wat lastiger te installeren zijn. Van beide varianten zijn veel verschillende modellen te vinden.

Kiezen voor buisventilator of kanaalventilator?

badkamer afzuiging berekenen

Wanneer gekozen wordt voor inline ventilatoren, dan zijn er twee opties. Enerzijds is er de buisventilator, anderzijds de kanaalventilator. De buisventilator wordt in het afvoerkanaal gemonteerd. De kanaalventilator wordt juist tussen twee kanalen in gemonteerd. Het spreekt voor zich dat als gekozen wordt op basis van gemak van installeren, dat de buisventilator de voorkeur heeft. Wordt gekozen op basis van de capaciteit, dan heeft de kanaalventilator de voorkeur. Buisventilatoren zijn over het algemeen meer geschikt voor toiletten en kanaalventilatoren voor gebruik in de badkamer. Dit maakt de keuze mogelijk net iets gemakkelijker.

Axiaal of radiaal ventilator?

Opbouwventilatoren en inbouwventilatoren kunnen zowel axiaal als radiaal zijn. Axiaal ventilatoren zijn platter in opbouw omdat de bladen gebogen zijn. Ze lijken op een propeller. De radiaal ventilator is dikker in opbouw. Deze lijken meer op een tredmolen zoals je die bij een hamster of rad in de kooi plaatst. Het voordeel van de radiale ventilator is dat deze wat meer druk kan opbouwen. Het nadeel is natuurlijk dat deze er wat minder mooi uitziet door de grotere omvang. Radiaal ventilatoren zijn vooral geschikt als de ruimte wat groter is. Axiaal ventilatoren zijn beter voor de kleinere ruimtes. Ze passen er dan gemakkelijker bij en bieden voldoende capaciteit voor kleine ruimtes.

De bediening van de afzuiging

Het bedienen van de afzuiging is natuurlijk ook van belang. Bedenk immers dat het energieverspilling zou zijn wanneer de ventilatie voortdurend zou draaien. Daarom is de bediening op meerder manieren mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties. Dit maakt het een stuk gemakkelijker.

Aan-uit schakeling

De ventilator is in dit systeem aangesloten op de lichtschakelaar. Licht aan betekent dan dus ook ventilator aan. Dit betekent ook het omgekeerde. Daardoor kan het zo zijn dat het afzuigen al stopt voordat het vocht uit de badkamer is. Wel is het gemakkelijk aan te sluiten op de schakelaar.

Nalooptimer

De nalooptimer is vergelijkbaar met aan-uit, maar dan loopt de ventilator na het uitschakelen van het licht nog enige tijd door. Deze nalooptijd is zelf nog in te stellen. Daardoor is het mogelijk om wel alle vocht uit de badkamer te verdrijven. Ook na het verlaten van de ruimte. Nadeel is dat er vaak extra draden getrokken moeten worden.

Hygrostaat

Wanneer voor de hygrostaat wordt gekozen, dan is een sensor om de luchtvochtigheid te meten nodig. Dit betekent dus ook dat het afzuigen automatisch in- en uitgeschakeld wordt. Nadeel is dat er goede inregeling en afstelling nodig is om het systeem optimaal te laten werken.

Infraroodsensor

De andere mogelijkheid als het om het gebruik van een sensor gaat, is het gebruik van een infraroodsensor. Deze monitort of er beweging in de badkamer is en kan op die manier aan en uitschakelen. Het voordeel is dat dit te combineren is met een hygrostaat.

badkamerafzuiging

De capaciteit bepalen

De juiste capaciteit bepalen speelt een grote rol. Dit is makkelijk zelf te berekenen.

De badkamer

In de eerste plaats is het goed om de capaciteit van de ventilator in de badkamer te kunnen berekenen. De ventilator moet voldoende krachtig zijn om het systeem optimaal te laten werken. Gelukkig is het niet lastig om dit voor elkaar te krijgen. Daarvoor kan met een gemakkelijker formule worden gewerkt, namelijk: lengte x breedte x hoogte x 10. 3x2x2,5x10= 150m³/h. Dit is dan dus de capaciteit die nodig is. Overigens is op deze wijze ook gemakkelijk de capaciteit van een toiletventilator uit te rekenen. De factor is dan allen 5 in plaats van 10.

De diameter van de kanalen

Om te zorgen dat de ventilator de capaciteit optimaal kan benutten, zijn ook luchtkanalen nodig die voldoende groot in diameter zijn. Wanneer op een bestaand kanaal moet worden aangesloten, dan moet de capaciteit van de ventilator worden aangepast. Moeten er nog kanalen worden aangebracht, dan zijn er wel veel mogelijkheden. Gladde kunststofbuizen of metalen buizen genieten de voorkeur. Is dit niet mogelijk dan zijn flexibele opties het alternatief. Al zorgen die voor meer weerstand door de geribbelde binnenzijde. Een grote diameter en minimaal aantal bochten bevordert de doorstroming. Ook het beperken van de lengte helpt hierin mee.

Let op het volgende

Er zijn ook zaken waarop gelet moet worden. Zo moet niet alleen de afzuiging op orde zijn, maar ook de toevoer van lucht. Dit is nodig voor goede circulatie om zo de afzuiging goed te laten werken. Een rooster in de badkamerdeur is vaak de oplossing. Ook is een goed buitenrooster van belang. Deze mag geen lucht of regen binnenlaten via deze weg.

De kosten

Een ventilator voor de badkamer is al te koop vanaf €40,-. Hoe meer mogelijkheden worden gekozen, hoe duurder de ventilator zal uitpakken. In sommige gevallen loopt dit op tot €200,-. Er zijn talloze opties op dit gebied te vinden.