Ventilatiesystemen voor de badkamer

Het is belangrijk om vochtige ruimtes, zoals de badkamer, goed te ventileren. Daarmee kunnen vochtproblemen zoals bijvoorbeeld schimmel, worden voorkomen. Dat maakt het belangrijk om voor goede ventilatiesystemen te zorgen in deze ruimtes.

ventilatie in de badkamer

Waarom kiezen voor goede ventilatie?

Dat het belangrijk is om de badkamer goed te ventileren, dat neemt iedereen wel aan. Dat neemt niet weg dat de kennis van goede ventilatie lang niet altijd aanwezig is. Een badkamer waarin geen goede ventilatie te vinden is, zal snel gaan schimmelen. Dit kan flinke gevolgen voor de eigen gezondheid met zich meebrengen. Bovendien kan er op allerlei andere vlakken een probleem ontstaan omdat de doorstroming niet voldoende is. Dit alles maakt dat een goed systeem van belang is.

Welke variant moet je kiezen?

Het openzetten van de ramen is een goed begin, maar natuurlijk niet voldoende om de vochtigheid snel en gericht te verdrijven uit de badkamer. Daarom is het beter om ook echt een systeem erbij te gebruiken. Het is dan slim om voor één van de volgende mogelijkheden te kiezen. Dit kan veel zorgen wegnemen.

1. Badkamerventilatoren

Misschien wel de gemakkelijkste oplossing is de badkamerventilator. Dit is snel, gemakkelijk en goedkoop. De keuze tussen handmatig of automatisch aansturen ligt in je eigen handen. Er zijn dan drie verschillende uitvoeringen waarvoor gekozen kan worden in dit geval, te weten:

  • Opbouwventilatoren: Deze zijn het simpelst in installatie. Er is een stroomvoorziening en een opening naar het dag of door de muur nodig. Daarna kunnen deze volledig automatisch werken.
  • Buisventilator: Deze zijn het meest geschikt voor kleine ruimtes. De ventilator past in de afvoerbuis van het systeem.
  • Kanaalventilatoren: Deze passen tussen twee buizen. Daardoor zijn ze geschikt voor langere afstanden. Bovendien blijft de geluidshinder hierdoor goed beperkt.

Het voordeel van de keuze voor de badkamer ventilator is het gemak in installatie. Er zijn echter ook nadelen. Zo zal de lucht de temperatuur van het seizoen aannemen, kou in de winter, warmte in de zomer. Dit is vanuit energiezuinig oogpunt natuurlijk minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld ventilatiesysteem D kiezen

2. Mechanisch ventilatiesysteem D

ventilatie badkamer ventilatiesysteem D

De andere optie, in plaats van de badkamerventilator, is kiezen voor ventilatiesysteem D in de gehele woning. Ook voor de badkamer kan dit positief uitpakken. Door het centrale systeem wordt de toevoer en afvoer van lucht geregeld. Zo is het heel gemakkelijk om vocht te bestrijden. Daardoor is het ook flink efficiënter dan het gebruik van natuurlijke ventilatie of een enkele badkamerventilator. Bovendien is een voordeel van het systeem dat er de mogelijkheid is om warmterecuperatie toe te passen.

Het is slim om een centraal ventilatiesysteem te laten plaatsen. Niet alleen voor de toepassing in de badkamer. Vraag daarom bij verschillende experts aan wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hieraan verbonden zullen zijn op dit gebied.

Andere slimme tips voor ventilatie

Niet alleen kiezen voor een goed ventilatiesysteem is van groot belang. Ook goed bekijken hoe het met de verdere afwerking van de badkamer gesteld is werkt mee. Zoals ook het doen van onderhoud altijd zal helpen.

Onderhoud doen

Het goed onderhouden van een woning zal veel goeds doen. Bijvoorbeeld omdat op die wijze ophopingen van vocht worden voorkomen. Daarbij is het slim om goed te bekijken waar de hoekjes zitten waar vocht vrij spel kan hebben. Ook het onderhoud van het ventilatiesysteem is van belang.

Goede verf en afwerkingsmaterialen

Het is slim om de juiste verf in de badkamer te gebruiken. Acrylverf is altijd aan te raden. Deze vorm van verf is beter bestand tegen schimmel, vocht en condens. Dat helpt dus direct. Daarnaast is het slim om ook voor andere materialen die waterafstotend zijn te kiezen. Gips is hier een goed voorbeeld van. Zo is direct al een stap gezet.