Waterdichte kelderramen: tips om te kopen

Kelderramen, die waterdicht zijn, behoren tot de speciale ramen voor bepaalde toepassingen. Waar ze gebruikt worden, waar ze zinvol zijn en wat u nog meer moet weten over waterdichte kelderramen vindt u hier.

Waterdichte kelderramen
Het onvoorspelbare weer vraagt om verbetering van de kelderramen

Zijn niet alle ramen waterdicht?

Nee, dat zijn ze niet. Ze beschermen - uiteraard - tegen regen en andere ongunstige weersomstandigheden, maar niet tegen water onder druk - bijvoorbeeld bij overstromingen.

Ook voor dit doel zijn waterdichte kelderramen ontworpen - als beschermingsmaatregel tegen overstromingen om te voorkomen dat er bij een overstroming water onder druk door de kelderramen binnendringt.

Maar dit is natuurlijk niet voldoende als enige beschermingsmaatregel om de kelder tegen overstromingen te beveiligen. Overstromingsbescherming voor gebouwen is een uitgebreide maatregel die meerdere stappen vereist en zorgvuldig en professioneel moet worden gepland. Waterdichte kelderramen kunnen echter deel uitmaken van het beschermingsplan.

Sommige fabrikanten - zoals Hain - bieden ook zulke overstromingsbeveiligingsramen als extreem warmte-isolerende ramen aan, wat een extra voordeel oplevert. Vooral in termen van prijs moet je accepteren dat waterdichte kelderramen aanzienlijk duurder zijn dan normale standaardramen.

Om te voorkomen dat bestaande ramen moeten worden vervangen, is het in sommige gevallen ook mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde 'facing ruiten', die gewoon op de bestaande ramen worden gemonteerd. In veel gevallen is dit ook voldoende.

Een andere vorm van hoogwaterbescherming kan ook bestaan uit het beveiligen van de lichtschachten - door middel van een drukwaterdichte constructie en installatie en een aangepaste afdekking kan er helemaal geen water bij de kelderramen komen.

Hoe u kosten kunt besparen

Allereerst moet u met deskundigen duidelijk maken welke maatregelen nodig en zinvol zijn voor uw huis. Waterdichte kelderramen alleen zijn niet voldoende voor een uitgebreide bescherming tegen overstromingen, en in sommige gevallen - bijvoorbeeld als de lichtschachten goed beveiligd zijn - kunnen ze zelfs overbodig worden.

In veel gevallen kunt u uw bestaande ramen ook veel eenvoudiger en kosteneffectiever upgraden door middel van nog steeds zeer betrouwbaar functionerende voorruiten, in plaats van de ramen volledig te vervangen. En in sommige gevallen kan de combinatie van standaardruit en bevestigingsruit ook de goedkopere oplossing zijn.

TIPS&TRICKS

Voordat u actie onderneemt, moet u altijd een effectief en deskundig totaalplan hebben. Waterdichte kelderramen alleen bieden zeker niet genoeg bescherming als het gaat om de gevaren van drukwater.