Renovatie van de gewelfde kelder stap voor stap

Veel oude gebouwen hebben nog steeds een gewelfde kelder - dit kan een zeer aantrekkelijke ruimte zijn, maar het kan ook zeer problematisch zijn vanuit een structureel oogpunt, vooral vanwege het opstijgend vocht, wat op de lange termijn leidt tot een muffe geur en vochtige leefruimtes. Lees hier hoe u een oude gewelfde kelder kunt renoveren.

gewelfde kelder saneren
De sanering moet zorgvuldig worden gepland

Achtergrondinformatie

Vooral bij oude en zeer oude huizen zijn veel technische methoden van de huidige tijd niet toepasbaar. Oud natuursteenmetselwerk heeft vaak heel andere fysieke eigenschappen dan muren van moderne bouwmaterialen. Bovendien was honderd jaar geleden de isolatie van gebouwen nog vrijwel onbekend en leefden mensen gewoon met vochtige kamers en kelders.

Laat de bouwstof analyseren

Dit omvat een schokkende hoeveelheid kennis over oude bouwtechnieken en de eigenschappen van natuurlijke bouwmaterialen. Veel van deze kennis is vandaag de dag al voor ons verloren gegaan en is slechts bij enkele specialisten bekend. Het praten met een expert op het gebied van oude gebouwen en het inwinnen van zijn deskundig advies kan soms zeer nuttig zijn.

In veel gevallen - en dit geldt ook voor veel gewelfde kelders - is het vaak zelfs mogelijk om met oude originele methodes en natuurlijke materialen zoals kalk een betere en meer rendabele renovatie te realiseren dan met moderne bouwmaterialen. Deze kans moet niet worden afgewezen - bovendien draagt het bij aan het behoud van het oorspronkelijke karakter van het oude huis.

Vochtig natuursteenmetselwerk

In veel oude natuurstenen muren zit vaak maar weinig mortel, (7,60€ bij Amazon*) maar veel klei. Dit is zeer problematisch in termen van vochtigheid, aangezien een volledige afdichting in dergelijke gevallen nauwelijks kan slagen en zelfs niet verstandig is.

Een lichte luchtvochtigheid is normaal gesproken niet al te problematisch bij dergelijke kelders en vanwege het "kelderklimaat" is het ook opzettelijk - vroeger waren aarden kelders de opslagruimte voor groenten en aardappelen en in een licht vochtig klimaat zijn dergelijke voedingsmiddelen veel beter en langer houdbaar. Alleen in het geval van zoutuitbloeiingen en echte nattigheid moet je eigenlijk proberen om de kelder wat droger te krijgen.

Stap-voor-stap instructies voor het renoveren van een gewelfde kelder

Lijst van materialen

  • Zand
  • ev. natuursteenmortel
  • optionele spetterende worp
  • Gebluste kalk
  • mogelijk kwark

Gereedschap

  • Zandstraalinstallatie
  • Troffel en spaan
  • Mengen of roeren
  • Kwastje of borstel voor kalk

1. grondig onderzoek van de kelder

Inspecteer eerst alle keldermuren grondig op uitgevallen stenen, grote beschadigingen of niet afgedichte openingen naar buiten. U kunt dergelijke gebieden eenvoudig repareren met natuursteenmortel.

Bij het onderzoek van de kelder moet u ook controleren op echt natte plekken en zoutafzettingen. In deze gevallen moet u de oorzaak onderzoeken en indien mogelijk verwijderen.

2. het zandstralen en het voorbereiden van de muren

U kunt natuurstenen muren en gewelfde metselwerk zeer klevend maken als u het met vochtig zand zand bestraalt. Een zeer lichte spuitgooi kan soms extra nuttig zijn om de hechting van het gips te verbeteren, maar in veel gevallen is dit helemaal niet nodig.

Vervolgens mengt u een kalk- en een zandkalkstuc, die u met de klassieke bepleisteringstechniek op de muur aanbrengt. Dit is ook nuttig om het ruimteklimaat in balans te houden. Maar als de muur er goed uitziet, kun je het ook goed doen met meerdere lagen kalkverf. Als je per emmer één of twee pakjes met zoveel mogelijk vette kwark aan de kalk toevoegt, heeft dit een nog sterkere vochtregulerende werking op oude stenen muren.

3. laatste controle

Afhankelijk van het vochtgehalte van de lucht heeft kalk enkele weken nodig voordat het koolzuurhoudend wordt. Controleer achteraf of het kamerklimaat in de kelder subjectief is veranderd. Kalklagen moeten ongeveer om de één tot twee jaar worden herhaald.

TIPS&TRICKS

Gebruik nooit renovatiepleister op oude huizen met gewelfde of natuurstenen kelders onder de bovenrand van het terrein! Boven de bovenrand van het terrein kan het in sommige gevallen helpen om de muren in de loop van één tot twee jaar wat te laten uitdrogen als ze erg vochtig zijn - maar dit moet altijd afzonderlijk worden afgewogen.