Kelderrenovatie in oude gebouwen: wat u moet overwegen

In tegenstelling tot nieuwe gebouwen is de keldervernieuwing in oude gebouwen vaak ingewikkeld en in hoge mate afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen en bouwtechnieken. Vooral bij zeer oude gebouwen is kelderrenovatie vaak slechts beperkt mogelijk en is vocht vaak moeilijk te verwijderen. Waar u op moet letten, vooral in oude gebouwen, kunt u in dit artikel lezen.

Kelderrenovatie in oude gebouwen
Laat het niet zover komen!

Achtergrondinformatie

Het bouwjaar, de gebruikte bouwmaterialen en de bouwtechniek zijn de belangrijkste factoren als het gaat om de mate waarin een keldervernieuwing succesvol kan worden uitgevoerd en welke kosten kunnen worden verwacht.

Bijzonder problematisch zijn hier de natuurstenen kelders - het zijn uitstekende opslagruimtes voor groenten en levensmiddelen, maar vaak gewoonweg niet geschikt als woonruimte, zelfs niet met uitgebreide renovatiemaatregelen.

Afdichten van de kelder

Keldermuren moeten bestand zijn tegen talrijke vochtbelastingen. Dit begint met het eventueel persen van grondwater, tot aan kwelwater, opstijgend bodemvocht en condenswater of zogenaamd condenswater. Om de luchtvochtigheid in de kelder van oude gebouwen onder de 60% te houden, is vaak een behoorlijke inspanning nodig.

De belangrijkste maatregelen zijn het afdichten van de kelder van buitenaf tegen kwelwater, eventueel sproeiwater en het persen van grondwater, het afdichten van de vloerplaat tegen opstijgend bodemvocht en het plaatsen van een horizontale barrière tegen opstijgend vocht in de wanden. Daarnaast moeten ook de basisvoegen worden afgedicht en moeten maatregelen worden genomen om condensatie te voorkomen.

Stapsgewijze instructies voor de renovatie van oude kelders

1. analyse van de krapte

Naast het meten van de luchtvochtigheid dient u ook de wanden te onderzoeken op mogelijke zichtbare schade om de oorzaak van het binnendringen van water of vocht zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. Neem indien mogelijk contact op met een onafhankelijke deskundige om de meest geschikte renovatiemaatregelen te bespreken.

2. afdichting

Waar nodig moeten renovatiemaatregelen worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven, aangepast aan de gebruikte bouwmaterialen en bouwtechnieken. Vooral in het geval van natuursteenkelders zijn de mogelijke maatregelen hier vaak vrij beperkt, vooral vanwege het vaak zeer hoge kleigehalte in de muren.

Na de maatregelen voor het waterdicht maken van de wanden kunt u vervolgens restauratiepleister aanbrengen, indien nodig voor een betere ventilatie en een gecontroleerde droging van de wanden. De mate waarin u gebruik kunt maken van droogapparatuur is afhankelijk van de structuur van de kelder.

In het geval van natuurstenen kelders is het het beste om de muren te zandstralen en ze vervolgens te bedekken met lucht-kalk-pleister of meerdere lagen kalkverf. Dit is nog steeds het meest effectief, voorkomt de vorming van schimmel en muffe geuren en laat de wanden langzaam uitdrogen, mits er niet te veel vocht van buitenaf komt.

TIPS&TRICKS

Bij het bespreken van de maatregelen moet u altijd vertrouwen op onafhankelijke bouwexperts en niet op bedrijven die u altijd zullen adviseren over de renovatiemaatregelen die zij zelf aanbieden - zelfs als deze geen blijvend succes beloven.