Instructies voor de renovatie van de kelderverdieping

Het herstellen van een oude vloer in de kelder kan een complexe taak zijn. Afhankelijk van het geplande gebruik van de kelder kan deze taak veel gemakkelijker worden uitgevoerd. Je kunt hier lezen hoe je dit doet.

kelderverdieping renovatie
Hoog tijd om de keldervloer te controleren op schade

Achtergrondinformatie

Het is belangrijk bij de renovatie van keldervloeren ervoor te zorgen dat er geen bodemvocht kan opstijgen. Veel vocht kan door een beschadigde of niet meer volledig gesloten keldervloer dringen - dit vernietigt alle inspanningen tijdens de renovatie in zeer korte tijd.

Allereerst is de toestand van de vloer bepalend: als er al een dekvloer is die nog redelijk intact is, volstaat een waterdichte scheidingslaag en een dunne laag extra dekvloer. Als er nog geen vloerconstructie in de kelder is, wordt het daarentegen duurder.

Volledige bouw van de vloer

Als er alleen maar een onvoorbereide ondergrond is, moet deze eerst worden uitgegraven. Leg vervolgens een schone laag grind en mager beton van minimaal 5 cm hoog en giet daarbovenop een funderingsplaat waarop u een afdichting maakt, bij voorkeur met bitumen.

Bovenop de waterdichting legt u dan een warmte-isolerende laag, een scheidingslaag en daarboven de nieuwe dekvloer. Dit is een tijdrovend en duur proces, dus het is beter als je al een dekvloer hebt.

Stap-voor-stap instructies voor renovatie van de keldervloer met bestaande dekvloer

Lijst van materialen

  • waterdichte PE-folie
  • Vloeibare dekvloer met kit, betere mastiekasfaltvloer (voor grote oppervlakten)
  • eventueel opvulmateriaal voor scheuren
  • Afdichtingstape

Gereedschap

  • Spatula
  • Schroefpomp

1. het controleren van de dekvloer

De oude dekvloer moet worden gereinigd en gecontroleerd op ruwe oneffenheden en scheuren. Als het nog redelijk intact is, kunt u de ruwe scheuren eenvoudig opvullen en een PE-folie aanbrengen, die u met afdichtband op de rand plakt.

Wordt de kelder echter later als woonruimte gebruikt, dan is een extra isolatielaag en voetval-geluidsisolatie nodig en moet u ook drukverdeelkasten leggen.

2. installatie van de dekvloer

De eenvoudigste en goedkoopste manier om dit te doen is met een vloeibare dekvloer, waaraan een geschikte afdichtingskit wordt toegevoegd. Nog voordeliger is de mastiekasfaltvloer, die extra warmte-isolerende eigenschappen heeft en bovendien waterdicht is. In sommige gevallen kunt u zich zelfs extra isolatie besparen als u het als woonruimte gebruikt.

3. vloerconstructie

Elk type vloerbedekking kan dan op de dekvloer worden aangebracht. Betonvloeren kunnen ook worden geschuurd en voorzien van een diffusieopen afdichtingskit - zo heeft u een stabiele en onderhoudsvriendelijke vloer.

TIPS&TRICKS

Zelfs als er geen dekvloer beschikbaar is, kunt u nog steeds gebruik maken van mastiekasfaltvloeren op een schone vloerlaag. Het heeft vele eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor dit doel.