Instructies voor de uitwendige isolatie van de kelder

In kelders, waar de buitenste wandafdichting beschadigd of onvoldoende is, is vocht een permanent probleem. In ieder geval is de eerste belangrijke maatregel de volledige afdichting van de kelder van buitenaf, anders blijven alle andere renovatiemaatregelen ineffectief. Wat u hiervoor nodig heeft, en hoe u verder moet gaan, kunt u hier in detail lezen.

kelder isoleren langs buiten
Vlamwerende isolatie is hier nodig

Achtergrondinformatie

De keldermuur staat bloot aan veel vocht van buitenaf: van het persen van grondwater tot sijpelend regenwater en opstijgend bodemvocht. Een degelijke en effectieve waterdichting is daarom essentieel.

Om condensatie op koude keldermuren te voorkomen, wordt ook een perimeterisolatie van de buitenste keldermuren aanbevolen, die u samen met de waterdichting kunt aanbrengen.

Veel werk en inspanning vereist

Voor het waterdicht maken moet u de volledige keldermuren blootleggen. Dit betekent veel werk en moeite, maar met hulpuitrusting zoals een minigraver is het iets gemakkelijker om dit te doen. Afhankelijk van de mate van vochtindringing van de keldermuren zult u ook meer of minder complexe droogmaatregelen moeten uitvoeren.

Er is enige expertise nodig om de schade in te schatten en goed af te dichten - maar een uitgebreid advies van een deskundige kan hier voldoende zijn, en tegelijkertijd helpen om mogelijk dure fouten te voorkomen. De kosten van een expertise betalen zich dus vaak meerdere malen terug.

Stapsgewijze instructies voor het uitwendig afdichten van een kelder met perimeterisolatie

Lijst van materialen

 • Bitumen dikke laag
 • Styrodur perimeterisolatieplaten
 • Bitumen isolatieplaatlijm
 • Cementmortel
 • Folie en afplaktape, indien nodig, afdichtmanchetten
 • indien nodig voorlak, stopverf

Gereedschap

 • ev. minigraafmachine
 • Platte beitel, hamer
 • spatel en getande spaan evenals een vlakspaan (10,43€) en pleisterspaan
 • Handzaag voor het snijden van de isolatieplaten
 • Bitumenborstel of -wals
 • Mortelemmer

1. het uitgraven van de grond

De eerste en tegelijkertijd meest complexe stap is het blootleggen van de bodem. Graaf de grond volledig uit tot alle keldermuren volledig blootliggen. Een minigraver is hier van onschatbare waarde. Anders kunt u deze dienst ook in gebruik nemen.

2. reparatie en afdichting

Herstel zorgvuldig alle beschadigde plekken, maak de buitenmuur schoon en verwijder eventuele vochtige en brokkelige plekken en vervang deze met cementmortel (€ 6,50). Laat de muren dan volledig drogen.

3. bitumenafdichting

Breng de bitumendichting in twee lagen aan. Je hoeft niet per se een primer aan te brengen, maar het hangt af van de toestand van de kelder en de structuur ervan.

Daarna kunt u de Styrodur perimeterisolatieplaten met bitumenlijm over het hele oppervlak verlijmen. Zorg ervoor dat je zo schoon mogelijk werkt.

TIPS&TRICKS

Bij zeer oude gebouwen, vooral bij natuurstenen kelders, moet men voorzichtig zijn met uitwendige isolatie. Raadpleeg eerst een deskundige.