Kelder leegpompen

Het leegpompen van een ondergelopen kelder moet meestal gebeuren na hevigen regenbuien. Echter zijn er nog wel wat oorzaken van water in de kelder, al zijn deze soms moelijk vindbaar. Problemen door water in de kelder of kruipruimten mogen zeker niet onderschat worden aangezien deze voor vele problemen kunnen zorgen.

Of je nu het slachtoffer bent van een gebroken waterleiding of van een regionale overstroming, water in de kelder brengt altijd problemen met zich mee. Als de bron van het water eenmaal is ingedamd, moet de kelder zo snel mogelijk worden leeggepompt. U kunt een waterverwijderingsdienst betalen om het water eruit te pompen, maar na een grootschalige overstroming kunnen deze bedrijven misschien een paar dagen niet bij uw kelder komen. U kunt dezelfde apparatuur huren die de profs gebruiken bij bouwverhuurbedrijven en sommige bouwmarkten. Het leegpompen van de kelder is niet moeilijk, maar er zijn wel veiligheidsoverwegingen.

leegpompen kelder

Voor het oppompen van het overstromingswater

Wacht tot het buitenwater zich terugtrekt. Als er water in uw tuin staat rond de fundering van uw huis, is het te vroeg om te pompen. Sluit de elektriciteit naar het huis af als het nog aanstaat. Houd kinderen en dieren uit de buurt van de kelder.

Uitrusting

Voor het verwijderen van het water is een dompelpomp nodig. De pomp is omhuld met een waterdicht omhulsel en is voorzien van een afgedicht elektrisch snoer en een aansluiting voor een gewone tuinslang of een pompslang, die een grotere diameter heeft. Hoe groter de slang, hoe sneller de pomp het water zal verwijderen. Naast de pomp en een slang heeft u een zwaar belastbaar verlengsnoer en een generator nodig om de pomp te laten draaien. Een nylon koord is nodig om de pomp te laten zakken als het water meer dan een paar meter diep is.

De pomp instellen

Bevestig het verlengsnoer aan het pompsnoer voordat u de pomp in de kelder plaatst. Zet de verbinding vast op een plaats waar geen water kan komen door de snoeren rond een plafondbalk of een ander zwaar voorwerp te leggen dat de verbinding vasthoudt op een plaats waar deze niet nat wordt. Bevestig een tuinslang of een pompslang aan de aansluiting aan de bovenkant van de pomp en bind een nylon koord vast aan de bovenkant van de pomp. De meeste pompen hebben een plek boven op de pomp waar u het touw kunt vastbinden. Plaats het uiteinde van de slang weg van het huis op een helling waar het water in een goot of stormafvoer kan lopen.

Het water eruit pompen

Laat de pomp in de kelder zakken met behulp van het touw. Als u slechts enkele centimeters staand water hebt, kunt u rubberen laarzen dragen en de pomp op de laagste plek op de vloer plaatsen. Zodra de pomp op zijn plaats staat, start u de generator en sluit u het verlengsnoer aan op de generator. Hierdoor wordt de pomp gestart. U kunt het verwijderingsproces versnellen door twee of meer pompen tegelijk te laten draaien. Zodra het waterniveau tot enkele centimeters is gedaald, plaatst u de pomp op het laagste niveau in de kelder om al het water te verwijderen.

Nat/Droogvacuüm voor kleine problemen

Als het waterprobleem zich beperkt tot een klein gebied en minder dan 1 inch diep is, kunt u het water misschien met een natte/droge stofzuiger naar buiten pompen. Nat/droogzuigers werken goed, maar ze zuigen het water in een tank, die ongeveer 4 tot 5 liter water bevat. Elke keer als de tank vol is, moet u deze naar boven of naar een kelder aftappunt dragen en dumpen. Voor alles wat meer is dan heel kleine waterproblemen, kan dit snel arbeidsintensief worden.

Dry-Out Overwegingen

De algemene regel is dat je alles wat poreus is moet vervangen als het verzadigd is met water om het risico van schimmelvorming te voorkomen. Dit geldt ook voor gipsplaten en vloerbedekking. Er zijn bedrijven die tapijt komen drogen, maar hun service is vaak bijna net zo duur als het vervangen van het tapijt. Voor muren, verwijder gipsplaten en laat het houten frame volledig drogen voordat u nieuwe gipsplaten installeert. Het laten draaien van een ontvochtiger kan het droogproces versnellen. Neem contact op met uw plaatselijke gezondheidsdienst voor tips over het verminderen van het risico op schimmelvorming.

Oorzaken van water in de kelder

Er is een groot aantal oorzaken aan te wijzen voor water op de keldervloer. De meest voorkomende is een foutieve afwatering rondom het pand. Een ander veel voorkomende oorzaak van vochtige kelders en water in de kelder is grondwater.