Vochtproblemen na isolatie met EPS-parels: Oorzaken en oplossingen van Vochtbestrijding Snel

EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) zijn een populaire keuze voor spouwmuurisolatie vanwege hun uitstekende isolatiewaarde en betaalbaarheid. Echter, in sommige gevallen kunnen vochtproblemen ontstaan na het isoleren met EPS-parels. Vochtbestrijding Snel, specialist in vochtbestrijding, legt uit wat de oorzaken zijn en hoe deze problemen kunnen worden opgelost.

Vochtproblemen na isolatie met EPS-parels

Oorzaken van vochtproblemen na isolatie met EPS-parels:

 • Condensatie: EPS-parels zijn damp-open, wat betekent dat ze vocht kunnen doorlaten. Als er onvoldoende ventilatie is in de spouwmuur, kan dit leiden tot condensatie en vochtproblemen.
 • Opstijgend vocht: Als er sprake is van opstijgend vocht in de muren, kan dit na isolatie met EPS-parels verergeren, omdat de isolatie de natuurlijke verdamping van het vocht belemmert.
 • Lekkages: Lekkages in het dak, de gevel of de leidingen kunnen vochtproblemen veroorzaken, ongeacht de gebruikte isolatie.
 • Onvoldoende dampremmende laag: Een goede dampremmende laag aan de binnenzijde van de muur is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Als deze laag ontbreekt of niet goed is aangebracht, kan vocht in de isolatie trekken.

Gevolgen van vochtproblemen:

Vochtproblemen kunnen leiden tot:

 • Schimmelvorming: Schimmel is niet alleen onesthetisch, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
 • Houtrot: Vocht kan houten constructie-elementen aantasten en verzwakken.
 • Verminderde isolatiewaarde: Vochtige isolatie verliest zijn isolerende werking, waardoor de energie-efficiëntie van de woning afneemt.
eps parels

Oplossingen van Vochtbestrijding Snel:

 • Verbeterde ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de spouwmuur door het plaatsen van ventilatieroosters of het aanbrengen van een mechanisch ventilatiesysteem.
 • Behandeling van opstijgend vocht: Als er sprake is van opstijgend vocht, kan dit worden aangepakt door het injecteren van de muren met een vochtwerende gel of door het plaatsen van een waterkering.
 • Reparatie van lekkages: Lekkages moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere vochtschade te voorkomen.
 • Aanbrengen van een dampremmende laag: Als de dampremmende laag ontbreekt of niet goed is aangebracht, kan deze worden aangebracht of hersteld.
 • Vervanging van isolatiemateriaal: In sommige gevallen kan het nodig zijn om de EPS-parels te vervangen door een ander isolatiemateriaal, zoals vochtregulerende EPS-parels of glaswol.

Vochtbestrijding Snel: Jouw partner in vochtbestrijding

Vochtbestrijding Snel is gespecialiseerd in het opsporen en oplossen van vochtproblemen. Onze experts kunnen de oorzaak van jouw vochtproblemen achterhalen en een passende oplossing bieden, zodat jij weer kunt genieten van een droge en gezonde woning.

Conclusie:

Vochtproblemen na isolatie met EPS-parels kunnen verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen en de juiste oplossing toe te passen, kun je deze problemen effectief aanpakken en voorkomen. Vochtbestrijding Snel staat klaar om je te helpen bij het realiseren van een droge en comfortabele woning.