Kelderzwam bestrijden

Wie last ondervindt van kelderzwammen, moet hier snel op ingrijpen. De kelderzwam is net als de poriënzwam onder de naam natrot te vinden. Het is een zwam de nagenoeg even vaak voorkomt als de huiszwam. Met dat verschil dat ze op totaal verschillende plaatsen groeien. Dit komt onder andere door de omstandigheden die beide zwammen nodig hebben om te groeien. Zo heeft de kelderzwam vocht nodig om te kunnen groeien. Het vocht waarop de kelder leeft komt bijvoorbeeld uit de muur. Dat doet de zwam door haar strengen uit te strekken.

Lees hier meer over het verwijderen van schimmels.

De optimale omstandigheden

Niet alleen het vocht dat de zwammen uit de muur van de kelder onttrekken is voldoende om te overleven. Zo is ook de temperatuur van belang. Een ruimte van rond 23 graden Celsius is bijvoorbeeld ideaal. Op die manier kan de kelderzwam zich optimaal ontwikkelen. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de zwam niet snel grote schade zal aanrichten. Dat komt bijvoorbeeld door het feit dat deze zwam niet gemakkelijk door het beton dringt. Dat neemt niet weg dat er wel iets aan gedaan moet worden.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

kelderzwam

De kelderzwam leren herkennen

Hoe ziet de kelderzwam er eigenlijk uit? Wanneer je dit weet, is er beter op te handelen. De kelderzwam is vooral op hout en op de muren te vinden. Het hout dat door de zwam is aangetast zal bovendien bruin kleuren. Dit wordt ook bruinrot genoemd. Het zal lijken alsof de wortels van een boom te zien. De omvang van de zwam kan sterk variëren. Dat kan van 0,5 tot 4,0mm dik zijn. Jonge kelderzwammen zullen wit van kleur zijn. Later worden ze geelbruin, maar blijft de rand wel lichter. De stengen van de zwam zijn minder dan 0,5mm dik en zijn donkerbruin tot zwart. Via deze strengen komt de zwam aan vocht om te overleven.

Is de kelderzwam schadelijk voor de woning?

Het is natuurlijk vooral ook belangrijk om te weten weke schade de kelderzwam precies kan aanrichten. Bedenk dat de kelderzwam in huis hebben in ieder geval betekent dat de luchtvochtigheid in die betreffende kamer flink aan de hoge kant ligt. Dit vocht heeft de zwam immers nodig. Er kan dus sprake zijn van vochtproblemen in huis. Wanneer de omstandigheden goed blijven, denk aan voldoende vocht en hout, dan zal de kelderzwam blijven groeien. Dit kan het houtwerk volledig verpulveren.

Andere problemen

De kelderzwam kan ook andere problemen met zich meebrengen. Zo kan het de muuropeningen, deuren, steekbalken en panelen zoals de lambrisering of plankenvloer flink aantasten. Daarnaast kan hout en papier dat los te vinden is in de kelder erdoor worden aangetast omdat de grond besmet is met de zwam. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kasten in de kelder.

Het bestrijden van de kelderzwam

Wanneer duidelijk is dat de zwam in huis te vinden is, dan is het zaak om snel voor bestrijding te zorgen. Dat is het best in handen te geven van de specialist. Wel is het slim om alle ruimte vast vrij te maken en de besmette losse elementen zoals meubelen en planken vast te verwijderen. Zo kunnen de muur, plafond en vloer vast worden aangepakt door de specialist. Probeer ook de temperatuur en het vocht alvast terug te dringen, dit remt de ontwikkeling af. Mogelijk moeten de aangetaste onderdelen worden vervangen.

Ervaring van een specialist

De reden waarom het slim is om met een specialist te werken is simpel. Dit is de beste manier om alles goed te inspecteren en de bron van het probleem te vinden. Zo kan deze worden uitgeschakeld. Vaak betekent dis ook dat er flink wat aangetast hout verwijderd en vervangen moet worden. Aan de hand van een actieplan is veel te bereiken.

porienzwam bestrijding

Lees ook:Zwambestrijding: Snel en efficiënt bestrijden