opstijgend vocht zelf bestrijden

Doe het zelf: opstijgend vocht bestrijden

Het bestrijden van opstijgend vocht kan je zelf. Het opstijgend vochtprobleem is een veel voorkomende situatie en kan voor grote schade aan je muren en pleisterwerk zorgen. Wat is opstijgend vocht, hoe kun je opstijgend vocht signaleren en wat kan je doen aan het vocht? De aanpak van opstijgend vocht lees je hier.

Het signaleren van opstijgend vocht en doorslaand

Het signaleren van opstijgend vocht en doorslaand

Het signaleren van opstijgend vocht is relatief eenvoudig. Het vocht begint altijd aan de onderzijde van uw muur met vocht. Op dit gedeelte van de muur met vocht begeven zich vaak grote vochtplekken. Ook schimmels zijn een veel voorkomend verschijnsel bij vocht. Als er sprake is van vocht bij behang of vocht bij pleisterwerk zal dit door het vocht op den duur los gaan laten door de schimmels. Een ander verschijnsel bij vocht is doorslaand vocht, zeker bij gebrek aan een (chemische) waterkering. Doorslaand vocht is qua uiterlijke kenmerken hetzelfde als opstijgend vocht, maar dan met een belangrijk verschil. De schade door het vocht doet zich niet onderaan de muur met vocht voor maar vooral op hogere delen van de muur met vocht Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door problemen die aan de buitenzijde van de muur met vocht ontstaan, doorslaand. Er kan door een scheur of kier water naar binnen komen waardoor de muur nat en vochtig wordt. Zo ontstaat een probleem met vocht.

Doorslaand

Doorslaand vocht is goed te voorkomen. Wanneer de vocht wand wordt geïmpregneerd is doorslaand vocht goed te voorkomen. Zo blijft pleisterwerk ook beschermd. Deze methode van vocht bestrijden is dan weer niet geschikt voor opstijgend vocht. Bij dit type vocht is een andere aanpak vereist.

Oorzaak opstijgend vocht

Oorzaak opstijgend vocht

Vocht is vaak te vinden in de zwakke plekken van een wand met vocht, zoals in versleten voegen of metselwerk. Ook poreuze gedeeltes van een muur of metselwerk zijn aantrekkelijk voor vocht. Vocht trekt in deze zwakke stukken en veroorzaakt zo haar schade. Als er geen vochtwerende laag aanwezig is en de muur in kwestie verbonden is met de vloer, gaat er onvermijdelijk vocht ophopen in de poreuze gedeeltes van de muur. Het vocht probleem verergert hierdoor omdat er zout voorkomt in vocht. Ook dit zout in het vocht trekt in de muren. Zout trekt van nature vocht aan en zodoende gaan de muren als een spons vocht opnemen. Het vocht trekt omhoog in de muren, dit is dan ook de aanleiding waarom dit type van vocht opstijgend vocht is genoemd.

Gevolg opstijgend vocht: beschadiging van het pleisterwerk door vocht

De gevolgen van opstijgend vocht zijn vaak ernstig en schadelijk voor de muren. Zaken zoals schimmels vernietigen de muur en zorgen voor beschadiging van het pleisterwerk erop langzaam maar zeker. Daarnaast zijn er andere problemen door opstijgend vocht. Ongedierte gedijt goed in een vochtige omgeving. Voorbeelden hiervan zijn zilvervisjes. De oplossing voor dit probleem wordt met name bepaald aan de hand van het type probleem. Bij een vochtige muur zal je moeten overgaan tot het injecteren van de muur met een middel tegen vocht. Wanneer je enkel een witte aanslag hebt op je muur, dan is hij niet vochtig, dan volstaat het grondig reinigen ervan.

Opstijgend vocht zelf aanpakken: injecteren

Opstijgend vocht zelf aanpakken: injecteren

Het probleem van opstijgend vocht in je muur kun je zelf oplossen. De doe-het-zelf-techniek om dit zelf te kunnen doen is het injecteren van je vochtige muur. Er zijn hiervoor diverse geschikte middelen verkrijgbaar die deze doe-het-zelf-techniek toe te passen. Je muur injecteren gaat als volgt. Onderaan de vochtig muur worden een serie gaten geboord. Hierna zullen waterafstotende middelen worden geïnjecteerd. Hiermee wordt een zogenoemde kunstmatige chemische waterkering gecreëerd. Het vocht kan op deze manier niet verder trekken in de muur. Deze methode is een effectieve aanpak van het probleem van opstijgend vocht. Een muur is zo niet langer vochtig. Een doorslaand succes.

Verwijderen van een witte aanslag

De witte salpeter aanslag die wel eens op muren voorkomt bestaat uit een zout met de naam salpeter. Het is belangrijk om het salpeter probleem te verwijderen u kunt ook zelf salpeter van de muur kunt verwijderen. Niet alleen zodat je muur er beter uitziet. Zout trekt vocht aan, ook salpeter. Dus het verwijderen van de witte aanslag is belangrijk om toekomstige vocht schade te voorkomen.

Zelf muren injecteren