vochtige slaapkamer
Je slaapkamer, dé plek waar je lekker ontspant en helemaal zen wordt. Tot je plots een vreemde muffe geur opmerkt, vochtige plekken op de muur ontdekt en tot grote angst ook nog eens condensatiedruppels op het raam naar beneden ziet druppelen. Dan heb je een groot probleem, namelijk een vochtige slaapkamer. Maar wat zijn de oorzaken en hoe los je dit zo snel mogelijk op? Dat ontdek je in dit artikel.
Vocht in de slaapkamer is niet gezond. Hangt er een muffe geur, zie je vochtige plekken op de muren of druppen er condensatiedruppels langs je slaapkamerraam? Hoog tijd om in actie te schieten, want hoe langer je wacht hoe groter de schade aan je huis én aan je gezondheid.
Hoe herken je vocht in de slaapkamer?
Je kan een vochtige slaapkamer op verschillende manieren herkennen:
- er heerst een muffe geur
- loskomend behang
- de verf begint te schilferen
- vocht- en/of schimmelplekken
Aan de bovenstaande signalen kan je vaak al ontdekken om wat voor soort vochtprobleem het gaat. Een probleem met de condensatie in je slaapkamer herken je makkelijk aan druppels op de ramen. Opstijgend vocht is dan weer vocht dat onderaan de muur start en naar omhoog kruipt
Om welke soort vochtprobleem het ook gaat, je doet er goed aan om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen. Een professional kan snel de juiste oorzaak blootleggen en je adviseren over een goede oplossing. Herken je deze problemen? Neem dan hier (https://www.vochtbestrijdingsnel.be/contact) vrijblijvend contact met ons op.
Is een vochtige slaapkamer ongezond?
Ja! Een te hoge vochtigheidsgraad kan voor schimmelvorming in de slaapkamer zorgen. Vooral jonge kinderen en oudere mensen krijgen hierdoor al snel ademhalingsproblemen: een piepende ademhaling en veel hoesten.
De vochtigheid heeft niet alleen een invloed op de gezondheid van je longen, maar zorgt ook voor een broeihaard aan ziektekiemen in je huis. En zo word je dus vaker ziek.
Wat zijn de oorzaken en oplossingen van een vochtige slaapkamer?
De vochtigheidsgraad in je slaapkamer zou ideaal zijn tussen 40% en 50%. Maar in werkelijkheid ligt de vochtigheid veel hoger door allerlei omgevingsfactoren. Maar welke oorzaken zijn er nu precies?
1. Condensatievocht
Condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak van een vochtige slaapkamer. Dat wordt veroorzaakt door alledaagse dingen zoals wassen, ademen, koken, de droogkast, … Deze dingen brengen de luchtvochtigheidsgraad in huis naar een hoger percentage.
Wanneer deze vochtige lucht niet naar buiten kan omdat er geen goede verluchting is, kan dat een vochtprobleem teweegbrengen. Vocht dat niet kan ontsnappen, zal namelijk blijven plakken op koude plekken zoals ramen, het plafond en de muren. Zo ontstaan vochtige plekken.
Oplossing
Omdat condensatievocht in de eerste plaats vooral ontstaat door een tekort aan frisse lucht om het vocht weg te drijven, is dit probleem redelijk eenvoudig op te lossen. Een goede verluchting is dus een hele snelle oplossing. Je kan je slaapkamer makkelijk ventileren door je ramen vaak genoeg open te zetten.
Je kan daarnaast ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zal vochtige lucht afvoeren waardoor de luchtkwaliteit in je huis tegelijk ook beter wordt. Pluspunt: in de winter moet je geen ramen openzetten. Interesse? Vraag hier (https://www.vochtbestrijdingsnel.be/contact) gratis advies aan voor het plaatsen van een ventilatiesysteem.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht is vocht dat wordt veroorzaakt door een probleem van buiten. Heb je een oude woning? Dan kunnen de buitenmuren wel eens sterk beschadigd en zwak zijn. Daardoor kan regenwater binnendringen in de gevel en vervolgens ook je binnenmuren beschadigen.
Oplossing
Dit vochtprobleem kan je op twee verschillende manieren oplossen. Je kan kiezen tussengevel laten impregneren of voor een gehele nieuwe gevelbekleding.
Wanneer je kiest voor de impregnatie van je gevel, spuit men met een vloeistof op de gevel van je huis. Dat middel zal de poriën van de buitenmuren opvullen en dus zo de muren beschermen. Zorg er wel voor dat je eventuele schade aan je muur eerst hebt hersteld, want anders dweil je met de kraan open. De gevel moet daarnaast ook nog proper zijn voor het wordt geïmpregneerd.
Is je gevel in een veel te slechte staat? Dan plaats je best gewoon een nieuwe gevel. Je kan dan tegelijk ook de isolatie nog eens checken en eventueel vervangen zodat je woning energiezuinig blijft.
Opstijgend vocht
Dit soort vochtprobleem komt niet zo vaak voor in de slaapkamer, tenzij je op het gelijkvloers slaapt. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondvocht dat in de fundering en in de muren trekt. Helaas ligt de oorzaak hiervan niet echt helemaal in jouw handen.Opstijgend vocht kan namelijk veroorzaakt worden door een slecht werkende waterkering of een langdurige periode met veel regen.
Oplossing
Ook voor opstijgend vocht zijn er twee mogelijke oplossingen:
De eenvoudigste oplossing is muren laten injecteren. Bij deze aanpak boort men, net boven het grondniveau, gaten in de vochtige muur. Die gaten worden opgevuld met vochtwerende gel die ervoor zorgt dat water uit de grond niet kan opstijgen.
Een iets ingewikkeldere oplossing is het laten onderkappen van muren. Hierdoor wordt er een nieuwe waterkering aangebracht. Dit brengt veel werk met zich mee. Muurinjectie krijgt dus vaak de voorkeur.
Lekkages
Vochtproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een lekkage in je waterleiding. Dit is een erg trage oorzaak, want een lek is meestal klein en zit vaak verborgen in een muur of plafond, waardoor je dit pas na enkele maanden ontdekt.
Oplossing
Hier spreekt de oplossing eigenlijk voor zich: een lek moet gedicht worden. Afhankelijk van hoe groot het probleem is, kan er sprake zijn van breekwerken.
Een lek moet natuurlijk ook eerst opgespoord worden, want je kan natuurlijk niet alles zitten openbreken. Dit is erg moeilijk om zelf te doen. Hiervoor moet je dus een professional inschakelen die dan een lekdetectie kan uitvoeren. Je kan hier (https://www.vochtbestrijdingsnel.be/contact) een lekdetectie aanvragen. Daarna krijg je van ons een rapport en professioneel herstellingsadvies.
Nog meer tips tegen een vochtige slaapkamer
Zoals steeds is voorkomen steeds beter dan genezen. Vochtigheid zorgt voor een goede nachtrust, maar je slaapkamer mag natuurlijk niet té vochtig zijn. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een kamer ligt tussen de 40% en 70%. We geven je nog enkele extra tips om een vochtige slaapkamer te voorkomen:
1. Installeer een luchtontvochtiger
Een luchtontvochtiger is een krachtig wapen in de strijd tegen vocht. Zo’n apparaat zuigt de vochtige lucht op, condenseert het en blaast vervolgens droge lucht de kamer in. Daarnaast filtert het ook nog eens lucht, waardoor de luchtkwaliteit er ook op vooruit gaat.
2. Hang geen was te drogen in je slaapkamer
We begrijpen het wel: elektriciteit is duur en dus wil je besparen door je was op te hangen om te drogen. Helaas is dit wel slecht voor de vochtigheidsgraad in de kamer. Vermijd dus het drogen van je was in je slaapkamer, want ’s nachts verlies je nog genoeg vocht.
3. Schilder met vochtwerende verf
Bevind de slaapkamer zich op de begane grond? Dan kan je de muren preventief schilderen met vochtwerende verf. Het is geen definitieve oplossing voor vochtproblemen, maar het beschermt je muren toch al wat tegen eventuele schimmel.
4. Minimumtemperatuur van 15°C
Laat je slaapkamer nooit te koud worden, want dan kan het vocht niet ontsnappen waardoor je vochtige plekken op je muren creëert.
5. Ventilatie van je slaapkamer
Zet elke dag de ramen van je slaapkamer open. Zo’n twintig minuten is voldoende. In de winter, wanneer het buiten kouder is dan binnen, is tien minuten voldoende. Anders kan er door vocht in je matras condensatie ontstaan. En dat wil je niet!
6. Slaap met de deur op een kier
’s Nachts verlies je heel wat vocht. Vooral in de winter is het niet aangenaam om met de ramen open te slapen en in de zomer heb je misschien te veel last van die vervelende muggen. Met de slaapkamerdeur open slapen, zorgt er dus voor dat het vocht kan ontsnappen.
7. Maak je bed niet op ’s morgens
Wanneer je ’s morgens opstaat, leg je het dekbed best open naar het voeteinde. Dek je bed niet terug toe, want anders kan de warmte en het vocht dat je ’s nachts hebt geproduceerd, niet ontsnappen.
Verwarming in de slaapkamer, mag dat?
Het aanzetten van de chauffage in je slaapkamer, kan helpen om de lucht droger te maken. Zeker wanneer je kamer wat vochtiger is. Droge lucht kan helpen om condensatievocht kwijt te raken. Zorg er wel voor dat de lucht niet te droog wordt, want dat is ook niet gezond. Droge lucht kan immers op termijn ook zorgen voor problemen met je luchtwegen.
Slapen in een koude kamer vinden heel wat mensen niet leuk. Je slaapkamer verwarmen is dus een persoonlijke keuze. Een beetje verwarming kan dus geen kwaad. Want zoals we eerder in het artikel vermeldden, zorg je best voor een temperatuur van minimaal 15°C in de zomer én de winter.
Heb je last van een vochtige slaapkamer? Wil je graag verdere schade aan je woning en problemen met je gezondheid vermijden? Dan kan je de oorzaak van het vochtprobleem best zo snel mogelijk tacklen. Een professional heeft de juiste kennis en ervaring om eenvoudig een diagnose te stellen en je zo de juiste oplossing aan te bieden. Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen via deze pagina