Schimmel op muren: oorzaken, behandelingen en oplossingen

De vorming van schimmel op muren is bijzonder onaangenaam. Als ze lelijk zijn, zijn ze vooral gevaarlijk voor de gezondheid. Het is dus raadzaam snel te handelen om ze te elimineren, maar niet zomaar!

Om definitief en doeltreffend van schimmels af te komen, presenteren onze deskundigen u in dit complete dossier de oorzaken van hun ontstaan, de behandelingen en de oplossingen die u ter beschikking staan.

schimmel op muur weg doen

Wat is schimmel en wat zijn de gevolgen ervan voor onze gezondheid?

Er zijn verschillende soorten schimmel in woningen, waarvan zwarte schimmel de meest voorkomende is. Giftig, het kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid als u er regelmatig aan wordt blootgesteld. De ongezonde sporen ervan veroorzaken namelijk allergieën die soms ernstig kunnen zijn. Onder de effecten die het veroorzaakt, kunnen we irritatie van de luchtwegen, astma, diverse allergieën, oogontsteking, misselijkheid en vermoeidheid noemen. Het is daarom raadzaam zo snel mogelijk te handelen om er voorgoed vanaf te zijn.

Als je beter kijkt, is de schimmel die onze binnenmuren bedekt, samengesteld uit minuscule schimmels die mycotoxinen worden genoemd. Hun vorm varieert naar gelang van hun soort en zij bekleden de muren met mos, witte sporen, efflorescenties genaamd, bruine halo's of zwarte vlekken. Bovendien is hun sterke geur onaangenaam en dringt deze door in de lucht van het huis, de kleding en het meubilair. Zij hebben een negatieve invloed op mensen, dieren en alles in huis (pleisterwerk, houtwerk, stoffen, voorwerpen, lijsten, behang, meubilair, enz.) Schimmel is dus niet alleen ontsierend; we moeten snel handelen om het definitief te elimineren. Als er schimmel op de buitenmuur zich voortdoen kan dit ook verwijderd worden door gevel reiniging met javel.

Wat zijn de oorzaken van schimmelgroei op muren?

Inzicht in de oorzaken van schimmelgroei op muren is de beste manier om doeltreffend op te treden. In feite is het niet voldoende om de schimmel gewoon met een spons af te vegen of met behang te bedekken om hem te laten verdwijnen. Indien de oorsprong niet wordt geïdentificeerd en behandeld, heeft het geen zin een verband aan te brengen op de wond; de infectie zal opnieuw oplaaien en zich verder verspreiden.

Schimmel treedt altijd op bij een te hoge luchtvochtigheid, d.w.z. boven 55%. Deze context kan echter van uiteenlopende oorsprong zijn, aangezien er een groot aantal oorzaken zijn voor de vorming van vocht, waarvan de volgende de meest voorkomende zijn.

 • Een ongeval zoals waterschade of overstroming.
 • Onvoldoende, gebrekkige of onbestaande ventilatie, waardoor de lucht niet voldoende kan worden ververst en het vocht niet op natuurlijke wijze kan worden afgevoerd. De resterende vochtigheid, ook wel restvocht genoemd, stagneert in de ruimte en condenseert op de muren, waardoor schimmel ontstaat.
 • Water infiltratie in de muren vanuit de vloer.
 • Infiltratie door de gevel, met water dat in scheuren sijpelt of door een poreus geworden bepleistering. Een beschadigd oppervlak laat immers regenwater doordringen tot in het hart van de muren, dat binnenin het huis weer opborrelt en schimmel vormt. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor wanneer het dak slecht is bevestigd en water via het plafond het huis binnendringt.
 • Capillaire werking, met water dat door de fundering langs de muren omhoog komt.

Schimmel kan overal in huis opduiken. Zij worden echter vooral aangetroffen in ruimten zoals de badkamer, de keuken of de kelder, die regelmatig aan vocht worden blootgesteld en dus vocht opslaan.

Ook de muren van de slaapkamer zijn vatbaar voor schimmels.

Hoe kan schimmel op muren worden verwijderd? Oplossingen en behandelingen om snel en doeltreffend te handelen!

Het mogelijke nadeel van een energie-retrofit

Hoewel nieuwere huizen veel energie-efficiënter zijn dan oudere, kunnen condensatieproblemen erger worden. Hoewel het gebouw beter verwarmd en geïsoleerd is, wordt het over het algemeen onvoldoende geventileerd. Keukens en badkamers zijn het meest getroffen. De oorzaak is in de meeste gevallen het ontbreken van een efficiënt mechanisch ventilatiesysteem. Dit geldt met name voor oudere gebouwen die zijn gerenoveerd om energieverliezen en de hoogte van de lasten te beperken.

Optrekkend vocht

De vochtbron van schimmel is niet noodzakelijk afkomstig van de bovenverdiepingen, het kan ook opstijgen door capillaire werking, in welk geval men spreekt van opstijgend vocht. Het zijn dan de woningen op de begane grond die zullen worden getroffen. Vocht kan tot minstens 1,50 meter hoogte stijgen. De getroffen muren zijn die waarvan de fundering, in de grond, in contact staat met vocht, of zelfs water, waardoor het onderste gedeelte van de infrastructuur poreus en doorlatend wordt.

Oudere gebouwen zijn niet voorzien van de nodige waterdichte membranen aan de basis van de muren. De in het metselwerk aanwezige zouten stijgen naar de oppervlakte en verschijnen dan als schimmel, salpeter , enz. Andere tekenen zijn afbrokkelend pleisterwerk, rottende vloerbedekking, afbladderend behang, enz. De muren zullen niet alleen aan de binnenkant van het huis worden aangetast, maar ook aan de buitenkant, waar het pleisterwerk geleidelijk zal verslechteren met de aanwezigheid van halo's en vervolgens blaren. Op lange termijn zal de thermische isolatie verslechteren.

Bescherming tegen schimmel op muren

De eerste oplossing om schimmelproblemen te bestrijden is de betrokken ruimten te ventileren. Met name ventilatie is noodzakelijk om alle verontreinigende stoffen in de lucht uit binnenruimten te verwijderen. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad is dit echter vaak niet voldoende, omdat de lucht voortdurend moet worden ververst.

Dit kan verholpen worden door :

 • Installeer meer ventilatieroosters of maak ze schoon als ze niet schoon zijn;
 • controleer of de CMV goed werkt of vervang hem;
 • een ontvochtiger hebben die je kan aanzetten als het nodig is;
 • breng geschikte isolatie aan op de koude muren.

Deze oplossingen hebben vooral betrekking op keukens en badkamers. De luchtontvochtiger wordt ook aanbevolen in slaapkamers waar het helpt om een gezondere slaapruimte te behouden.

Goede thermische isolatie

Dankzij een goede thermische isolatie van de muren verdwijnt het probleem van de koude muren, evenals dat van de koudebruggen. Zonder deze wordt overtollig vocht in huis niet langer omgezet in condensatie. Dit voorkomt de groei van schimmel en meeldauw.

De grote schoonmaak: schimmel van muren verwijderen

De eerste actie die u kunt ondernemen is het verwijderen van de schimmel die zich op uw muren vormt. Dit is geen definitieve oplossing, maar het helpt wel onmiddellijk, want u mag niet blootgesteld blijven aan schimmel. Doe het als u de oorzaak van hun vorming nog niet hebt vastgesteld of als u op een behandeling wacht.

 • Uitrusting: Bescherm uzelf door beschermende handschoenen en een masker aan te trekken om contact met de schimmels en de schoonmaakmiddelen te vermijden. Draag een veiligheidsbril als er veel schimmel is of als u gevoelig bent op ooghoogte.
 • Gebruik een geschikt product verdund in een beetje water: bleekmiddel (pas op, niet op gipsmuren!), soda of witte azijn.
 • Wrijf met een geschikte spons of een borstel over het oppervlak tot de schimmel verdwijnt.
 • Spoel de muur af met helder water om sporen te verwijderen.
 • Herhaal de handeling indien nodig om alles te verwijderen.

Werk nooit droog zonder een product, want dan verspreidt u alleen maar schimmelsporen in de lucht. Bovendien moet de kamer die u behandelt goed geventileerd zijn voor uw veiligheid. Open de ramen tijdens de werking en de droogtijd.

De juiste diagnose door een bekwame professional

Om van schimmel af te komen, moet je de bron identificeren. Om de bron te identificeren, kunt u het beste contact opnemen met een gekwalificeerde professional. Hij zal in staat zijn een volledige vochtigheidsdiagnose te stellen dankzij zijn kwaliteitsuitrusting.

 • Neutrografie: Deze neutronensonde wordt gebruikt om de weg te vinden die het water aflegt dat uw huis binnendringt, om de bron te identificeren en de vochtigheidsgraad te evalueren.
 • Infraroodthermografie: hiermee kunnen verborgen lekken en infiltraties in de muren worden opgespoord. Deze niet-invasieve techniek bestaat uit het meten van oppervlaktetemperaturen met behulp van een specifieke camera, een zogenaamde thermografische camera.
 • Akoestische correlatie: de vakman gebruikt een aquafoon, een instrument dat het geluid versterkt en het mogelijk maakt de bron van het vocht op te sporen door middel van geluid.
 • Video-inspectie: na het graven van een klein gaatje van enkele millimeters in uw muur, schuift de vakman een piepkleine endoscopische camera in het hart van de muren. Hiermee kunt u lekken, infiltraties en scheuren opsporen.

Deze diagnose stelt u in staat de oorsprong van de schimmelvorming en de omvang van de schade in uw woning te kennen. De vakman kan u adviseren over het werk dat moet worden gedaan; hij of zij kan het werk voor u uitvoeren of u met waardevolle adviezen begeleiden, zodat u het zelf kunt doen als u zich daartoe in staat acht. Een diagnose bindt u op geen enkele manier, het informeert u alleen. Het is dan ook een essentiële stap om het probleem doeltreffend aan te pakken.

Behandelingen en oplossingen op lange termijn

Zoals gezegd is het niet voldoende de schimmel van de muren te verwijderen; deze zal zich binnen enkele dagen vanzelf hervormen. Bel een vakman om de oorsprong van hun ontstaan te achterhalen; hij zal een nauwkeurige diagnose stellen om een oplossing te vinden om de oorzaak op te lossen, maar ook om uw huis goed te behandelen.

Afhankelijk van de oorzaak van de schimmelgroei zijn er verschillende oplossingen voor u beschikbaar.

 • In geval van een ventilatiedefect is het raadzaam uw installatie te laten controleren. In het ideale geval beschikt u over een goede CMV, voldoende gedimensioneerd om uw hele huis te bedekken en regelmatig schoongemaakt om de goede werking ervan te bevorderen. Om u te helpen in geval van overmatige vochtigheid, kunt u zich ook uitrusten met elektrische of chemische ontvochtigers.
 • In geval van waterinfiltratie of capillaire opstijging hebt u ook verschillende oplossingen: uitdrogen van de muren, drainage, installatie van een waterdicht membraan, bekleding, oppervlaktebehandeling, enz. De deskundige zal u kunnen adviseren over de oplossing die het beste bij uw situatie past.
 • Repareer bij een ongeval de bron van het lek en droog de getroffen muren als ze vol water staan.
 • Etc.

Verricht in ieder geval geen renovatie- of verfraaiingswerkzaamheden voordat het vocht en de schimmel volledig zijn verwijderd. Als u te snel te werk gaat, is een totale uitroeiing niet mogelijk en zal er weer vocht op uw nieuwe steunen verschijnen. Neem de tijd om in de juiste volgorde te handelen, wees geduldig en voorkom onnodige geldverspilling!

Vermijd bovendien het aanbrengen van een waterafstotende laag op een muur die niet "genezen" is; u zou het vocht alleen maar binnen houden; in dat geval zal het zich in de muren van uw huis verspreiden tot u een andere plaats vindt om te morsen. In dat geval zal de behandeling nog moeilijker en nog duurder zijn!

Voorkomen van nieuwe schimmelgroei op muren

Om te voorkomen dat schimmel terugkomt, moet u uw muren goed isoleren. Een koude, slecht geïsoleerde muur met koudebruggen maakt het makkelijker voor schimmel om te groeien. Door uw muren te isoleren, vermindert u deze risico's en bespaart u op uw energieverbruik.

Bovendien, verlucht uw kamers goed. Zorg voor een goede ventilatie in uw huis om de lucht voortdurend te laten circuleren en overtollig vocht op natuurlijke wijze af te voeren voordat het stagneert. Zet elke dag de ramen 5 tot 10 minuten open om de binnenlucht te verversen; ook al is het koud, vergeet niet dat u tegelijkertijd ook helpt bacteriën, mijten en andere micro-organismen uit uw huis te verwijderen. In de winter is een korte maar intensieve dagelijkse ventilatie ideaal en voldoende.

Schimmel in de badkamer kan nare gevolgen hebben

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden