Vochtigheidsgraad in huis: info & tips

Vochtproblemen in een woning kunnen het wooncomfort ernstig beïnvloeden. Het is belangrijk dat er in een woning de juiste vochtigheidsgraad is. Een te hoge of te lage vochtigheidsgraad kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hierdoor is het belangrijk dat de binnenklimaat op orde is.

In dit artikel wordt besproken wat de ideale luchtvochtigheid inhoudt. Hoe kun je deze ideale luchtvochtigheid in uw woning meten? En wat merkt u van een te hoge of lage luchtvochtigheid in huis? Alle vragen over de optimale luchtvochtigheid worden door onze ervaren vochtspecialisten van Vochtbestrijdingsnel.be besproken.

vochtigheidsgraad in huis

Wat betekent ‘vochtigheidsgraad’?

De vochtigheidsgraad van de woning is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost. Doordat de waterdamp die wordt opgenomen in de lucht van verschillende factoren afhankelijk is, spreken we over relatieve luchtvochtigheid. Factoren die belangrijk zijn bij de ideale luchtvochtigheidsgraad zijn de luchtdruk en de temperatuur.

De lucht die warm is kan meer waterdamp opnemen dan de lucht die koud is. De vochtigheidsgraad wordt uitgedrukt in percentages. Hoe hoger het percentage is, hoe meer waterdamp er is opgenomen in de lucht. Zo is de luchtvochtigheid in huis van 80 procent zeer hoog, aangezien het meer water dan lucht bevat dan een vochtigheidsgraad die uitgedrukt is in een lage percentage.

Het percentage van de absolute luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid waterdamp in de lucht, zonder invloeden van de luchtdruk en de temperatuur. Deze hoeveelheid drukken we uit in het aantal gram water per kubieke meter lucht.

Hoe kunt u de luchtvochtigheid meten?

De ideale luchtvochtigheid kunt u eenvoudig meten met een hygrometer. Vaak zijn ze al geïntegreerd in een digitale thermometer. Dit is een analoog of digitaal weerstation. Wanneer dit niet het geval is, kunt u er een kopen. Op de digitale hygrometer kunt u dagelijks aflezen hoe hoog de luchtvochtigheid in uw woning is. Is de luchtvochtigheid in huis 80 procent of hoger? Dan is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis en moet er actie ondernomen worden.

Wat is een ideaal luchtvochtigheidspercentage?

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent ligt, dan is er sprake van een ideale luchtvochtigheid in huis. Mensen voelen zich bij dit percentage meestal het prettigst in de woning. Toch spelen er nog meer dingen mee om uzelf goed te voelen in huis, zoals de hoeveelheid zuurstof in de lucht en het CO2 percentage. Wanneer er bijvoorbeeld een te hoog CO2 gehalte in de woning is, kan dit leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, concentratieproblemen en/of hoofdpijn.

vochtigheidsgraad in huis op ramen

Een te hoge luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is slecht voor uw gezondheid, maar ook voor de woning. Het kan bijvoorbeeld schimmel veroorzaken, wat bovendien slecht voor de gezondheid is. Houtwerk neemt het vocht op en gaat uitzetten. Mensen kunnen door de luchtvochtigheid hun warmte niet zo goed kwijt, waardoor ze het vaak erg warm hebben. Allemaal gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis die het wooncomfort niet verhogen. Ook moet men meer stoken, omdat het meer energie kost om de vochtige lucht op een behaaglijke temperatuur te krijgen.

Dat de lucht te vochtig is kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Douchen,
 • Koken
 • De was drogen
 • Lekkage
 • Bouwvocht
 • Regendoorslag
 • Zweet en/of onze ademhaling

Maar het kan ook andere oorzaken hebben die niet zo makkelijk opgelost kunnen worden, zoals opstijgend vocht, problemen met de gevel of lekkage. Wanneer hier de reden voor een te hoge luchtvochtigheid ligt, is het belangrijk dat er een deskundige wordt ingeschakeld. Dit kan men namelijk niet zomaar met een lucht-ontvochtiger oplossen.

Oorzaak van een hoge vochtigheidsgraad in huis

Gebrekkige ventilatie

Door te weinig ventilatie kan condensatievocht zorgen voor een te hoge vochtigheidsgraad. De waterdamp kan niet weg en gaat dan condenseren tegen ramen en muren.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht door een gebrekkige waterkering, trekt het grondvocht in de muren en migreert langzaam omhoog

Gevelproblemen

Als er problemen zijn met de spouw of de gevel kunnen deze niet meer goed uitdrogen en worden de muren vochtig.

Lekkage

Onopgemerkte lekkages in bijvoorbeeld leidingen kunnen grote vochtproblemen geven. Zeker omdat ze vaak al jaren lekken eer het ontdekt wordt.

Gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad in huis

Gezondheid

Te hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op astma en andere klachten van de luchtwegen, het verergert reuma en verhoogt schimmels en huisstofmijt met alle gevolgen van dien.

Woning

In de woning zal het behang gaan loslaten, schimmelvorming op muren komen, beschadigingen aan het pleisterwerk, rottend hout en het aantal ongedierte zoals zilvervisjes en pissebedden neemt toe.

luchtvochtigheid in huis

Oorzaak en gevolgen van een te lage luchtvochtigheid in huis

U kunt beter een te lage luchtvochtigheid hebben in de woning dan een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit is minder schadelijk, maar het wil niet zeggen dat u hier geen last van kan hebben.

Oorzaak bij een te lage luchtvochtigheid

Als de vochtigheidsgraad lager ligt dan 30 of 40 procent kan dit komen omdat de koude buitenlucht in de winter te weinig vocht bevat. Mede door de verwarming en het gebrek aan ventileren kan de lucht droog aanvoelen en tot problemen leiden.

Gevolg bij een te lage luchtvochtigheid

Mensen kunnen geïrriteerde luchtwegen krijgen of een kriebelhoest, droge ogen, barstjes in de lippen of huidklachten. Dit komt vaak door de stoffen die zich in de lucht bevinden. Ook het houtwerk kan gaan scheuren of barsten omdat het hout krimpt door uitdroging.

Hoe kan ik de lucht vochtiger maken?

Als de lucht te droog is, kunt u het beste de lucht vochtiger maken. Dit kan bijvoorbeeld door open bakjes water aan de verwarming te plaatsen of een speciale luchtbevochtiger kopen. Een luchtbevochtiger meet de luchtvochtigheid en voegt vocht toe totdat het ideale punt bereikt is.

Oplossingen om de vochtigheidsgraad in uw woning te verbeteren:

Ventilatiesysteem voor luchtvochtigheid

Er zijn verschillende oplossingen om te komen tot een ideale luchtvochtigheid in huis. Deze twee oplossingen helpen hierbij:

 1. Ventileren van de woning. Bij een te hoge vochtigheidsgraad in uw woning moet het aanwezige vocht beperkt worden
 2. Controleren van de luchtvochtigheid met een ventilatiesysteem. Er zijn drie verschillende manieren om dit te doen:
  • Een ventilator plaatsen die verse lucht in de woning blaast en waarbij de gebruikte lucht via de ‘natuurlijke weg’ wordt afgevoerd. In de winter komt er wel meer koude lucht binnen, wat invloed heeft op het energieverbruik.
  • Met een ventilator de vervuilde lucht uit de woning zuigen. Een relatief goedkoop systeem, maar niet energiezuinig. Er wordt namelijk ook nogal wat ongebruikte warmte naar buiten geblazen. Het houdt wel de luchtvochtigheid op peil.
  • Een ventilatiesysteem waarbij zowel de inkomende als uitgaande lucht volledig wordt gecontroleerd. Deze vorm is het meest energiezuinig omdat de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen wordt met een terugwin unit.
relatieve vochtigheid condens