Mogelijkheden & prijzen voor een ontvochtiger in de kelder
De kelder is in veel woningen een bron van vochtproblemen. Het is dan ook een gevoelige ruimte die onder de woning zit en waar vocht vaak vrij spel heeft. Vooral als een kelder al ouder is en het metselwerk is niet goed kun je grote problemen ondervinden door optrekkend vocht. Maar ook als je geen probleem met optrekkend vocht hebt, kun je alsnog vochtproblemen hebben. De temperatuur in de kelder is normaliter altijd vrij laag en in combinatie met een slechte verluchting is de kans op condensvorming erg groot.
Beste kelder ontvochtigers in 2024
Vocht zal zich in uw kelder nestelen wanneer deze slecht geventileerd is. Dit leidt tot tal van problemen, zoals de ontwikkeling van schimmel, corrosie, slechte geuren, ademhalingsproblemen, enz. Om deze onfortuinlijke situatie te vermijden, bestaat er een oplossing: de kelderontvochtiger. Om het model te vinden waarmee u de vochtigheid in deze kamer kunt regelen, leest u onze vergelijkingsgids.
Saneo 30 liter EW
De beste kelderontvochtiger
De Saneo EW 30 liter elimineert niet alleen het vocht in de lucht, maar houdt ook de vochtigheid in uw kelder op het ideale niveau. Hij werkt met een vermogen van 460 W en biedt een ontvochtigingscapaciteit van 30 L/dag.
Met de Saneo EW 30 liter kunt u een kelder in de best mogelijke omstandigheden saneren, vooral als deze te vochtig is. Dit voorkomt het verschijnen van schimmel, salpeter of onaangename geuren. De 460 W eenheid is een van de meest efficiënte. De ontvochtigingscapaciteit bedraagt 30 L/dag. Merk op dat dit model een tank heeft van 4 L, wat perfect is voor een kamer van 40 m².
De Saneo EW 30 liter heeft een intuïtief en gemakkelijk te gebruiken display. Van hieruit kunt u de vochtigheidsgraad manueel of automatisch instellen naargelang uw behoeften. Akoestisch comfort is niet vergeten. Deze kelderontvochtiger heeft een geluidsniveau van slechts 53 dB. Bovendien kunt u hem probleemloos door het huis verplaatsen dankzij de transportwieltjes.
Comfee MDDN-10DEN7
De beste instapmodel kelderontvochtiger
De Comfee MDDN-10DEN7 verwijdert tot 10 liter vocht per dag uit uw kelder of andere ruimte met een hoge dampuitstoot. Door zijn slanke ontwerp is hij ideaal voor kleine ruimtes.
Alleen al met zijn afneembare transparante tank van 2 liter kan de Comfee MDDN-10DEN7 tot 10 liter water in 24 uur absorberen. Hij blijft doeltreffend ondanks de ruimte waarin hij wordt geïnstalleerd. U kunt kiezen waar: badkamer, kelder, waskamer of zolder. Het toestel is uitgerust met een LED-controlepaneel waarmee u de vochtigheidsgraad in het oog kunt houden en de nodige instellingen kunt doen.
Een timer en een automatisch herstartsysteem zijn geïntegreerd. Dit laatste is nuttig in geval van stroomuitval. De Comfee MDDN-10DEN7 zal zichzelf opnieuw opstarten en de eerder gemaakte instellingen onthouden. Er moet echter worden opgemerkt dat deze kelderontvochtiger gebruik maakt van R290 koelmiddel, dat energie-efficiënt is.
Suntec DryFix 30 select
De beste high-end kelder ontvochtiger
Een must-have voor mensen met een verbonden huis, deze kelderontvochtiger is eenvoudig te bedienen met de speciale mobiele app. Het past in een ruimte van ongeveer 100 m² met een capaciteit van 30 L/dag.
Hebt u een kelder van 100 m² en wilt u de vochtigheidsgraad ervan verlagen? Trakteer uzelf op de Suntec DryFix 30 select. Behalve in de kelder kan hij in elke ruimte van het huis worden gebruikt: de keuken, de garage of de badkamer... om het binnenklimaat te optimaliseren. De Suntec DryFix 30 select is veel meer dan een kelderontvochtiger, hij garandeert schone en gezonde lucht dankzij de actieve kool- en stoffilters.
Het apparaat kan worden in- en uitgeschakeld en aangepast via de speciale Suntec Wellness-app of het LED-display. U kunt hem naast een waslijn installeren om de droogtijd van uw kleren te versnellen. De Suntec DryFix 30 select is zowel compact als mobiel en vereist geen speciaal onderhoud. Wanneer het waterreservoir (4 L) vol is, wordt u gewaarschuwd door een akoestisch signaal. Gebruik voor continue afvoer de bij de aankoop inbegrepen afvoerslang.
Pro Breeze draagbaar 12L
Een goed alternatief
Deze Pro Breeze draagbare kelderontvochtiger verwijdert tot 12L vocht per dag. Hij heeft 3 werkingsstanden en een ingebouwde timer, en een tank van 1,8 liter.
Zorg voor de lucht in uw kelder en kies voor de Pro Breeze Portable 12L. De eenheid is uitgerust met een compressor die tot 12 L vocht per dag kan onttrekken. Het is geschikt voor zowel kleine als grote kamers: kelder, garage, zolder, badkamer, slaapkamer, enz. Hij wordt geleverd met een afvoerslang om de levensduur te verlengen en een waterreservoir van 1,8 liter.
De Pro Breeze Portable 12L is een intelligent apparaat. Het detecteert de huidige vochtigheidsgraad in uw kelder met zijn geïntegreerde sensor. Zodra de gewenste vochtigheidsgraad is bereikt, schakelt hij automatisch uit. De aanwezigheid van de timer stelt u in staat energie te besparen. Via het aanraakpaneel met LED-display kunt u een van de 3 voorgeprogrammeerde ontvochtigingsmodi activeren: continue, nacht- of automatische modus. Afgezien van deze interessante kenmerken heeft dit model een kinderslot, een stand-by functie, een optie voor alleen ventilator en transportwielen.
Comfee MDDF-20DEN7
Een slimme ontvochtiger! De Comfee MDDF-20DEN7 is ideaal voor alle kamers in huis en de kelder, omdat hij een optimale vochtigheidsgraad tussen 45 en 55% kan handhaven. Dit voorkomt op doeltreffende wijze condensatie, schimmel en geurtjes, zelfs in grote ruimten, aangezien het werkt tot ongeveer 40 m². Het biedt zowel continue ontvochtiging als geprogrammeerde werking via een timer die tot 24 uur automatisch kan worden geactiveerd. Hij is even efficiënt als praktisch, stil, milieuvriendelijk (natuurlijk koelgas R290), energiezuinig en bovendien op wieltjes gemonteerd om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen. De grote tank heeft een zichtbare niveau-indicator zodat u weet wanneer u hem moet legen en er gaat een alarm af wanneer hij vol is (hij stopt dan automatisch).
Mijn mening: Het aanbod van elektrische ontvochtigers voor kelders is zo groot dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken, maar als ik er slechts één zou moeten aanbevelen, dan zou dat waarschijnlijk deze Comfee MDDF-20DEN7 zijn. Als u zich afvraagt wat hij nog meer te bieden heeft om tot mijn favoriet te worden uitgeroepen, zou ik zeggen dat ik niet alleen de uitstekende prestaties en het gebruiksgemak, maar ook de redelijk redelijke prijs erg op prijs stelde. Het feit dat de beschikbare programma's niet worden vermenigvuldigd is een echt pluspunt voor de toegankelijkheid voor iedereen en zijn maximale vochtigheidsabsorptiecapaciteit (20 l/dag) is toch meer dan voldoende voor de meeste kelders, zelfs die waar de hygrometrie snel stijgt. Het merk zou het uitstekend gedaan hebben als het een slang had voorzien voor continue afvoer, maar dit is duidelijk niet het detail dat u dit model zou moeten doen laten passeren!
De'Longhi DD230P
Voor een bijzonder gezonde kelder! De De'Longhi DD230P kelderontvochtiger laat niets aan het toeval over omdat hij, in tegenstelling tot de meeste, ook is uitgerust met een hefpompsysteem. Hij kan dus niet alleen vocht uit de lucht verwijderen, maar ook condensatiewater, dat door zijn afvoerpijp tot op 5 m hoogte kan worden afgevoerd. Uitgerust met een grote tank, kan hij in 24 uur tot 30 liter verwijderen in grote ruimten (tot 60 m²). Ontworpen tot in het kleinste detail, gebruikt het een 100% natuurlijk koelgas, R290, en is het ook uitgerust met een afwasbaar stoffilter om verontreinigende stoffen en allergenen te elimineren. De afneembare tank heeft een niveau dat in een oogopslag zichtbaar is en de wielen helpen om hem gemakkelijk te verplaatsen wanneer dat nodig is.
Mijn mening: het is moeilijk om een betere performer te vinden! Je hoeft de beschrijving maar te lezen om te beseffen dat de De'Longhi DD230P heel wat voordelen heeft. De twee belangrijkste kenmerken zijn uiteraard de mogelijkheid om het water op grondniveau continu af te voeren dankzij de opvoerpomp, maar ook de maximale absorptiecapaciteit die ideaal is voor de natste kelders (u zult blij zijn als u bijvoorbeeld bent overstroomd). Ik ben het eens met de meeste gebruikers die hem nogal lawaaierig vinden, maar aangezien hij bedoeld is voor de kelder, is dat geen probleem. Gemakkelijk te gebruiken en te programmeren met zijn LED-scherm, het is zeker een van de duurste modellen op de markt, maar als u een ultra-krachtig apparaat nodig hebt om uw kelder te ontsmetten, is het de beste investering die u kunt doen.
Suntec DryFix 20 Design
Voor minder vochtigheid en schonere lucht! De Suntec DryFix 20 Design ontvochtigt niet alleen de lucht in uw kelder of huis, maar verwijdert ook alle schadelijke stoffen en voorkomt schimmelvorming dankzij een stof- en koolstoffilter. Met zijn 370 W en 2 ventilatieniveaus kan hij ook grote ruimten bestrijken, tot 63 m², en tot 20 L vochtigheid per dag opvangen. Door te kiezen voor het natuurlijke koelmiddel R290 is hij ook milieuvriendelijk en energie-efficiënt, met name dankzij de geïntegreerde timer (tot 24 uur). Hij is gemakkelijk te gebruiken, heeft een LED-scherm voor het beheer van de verschillende functies en stopt automatisch wanneer de tank vol is (er klinkt een signaal).
Mijn mening: Een zeer goede kwaliteit/prijs verhouding! De Suntec DryFix 20 Design is een van de meest interessante ontvochtigers die ik ooit heb getest. Hoewel ik niet helemaal zeker weet of het doeltreffend is over zo'n groot oppervlak, doet het er niet echt toe aangezien je zelden zulke grote kelders hebt. Wat het gebruik betreft, beschikt hij over alle functies die u zou verwachten, van de timer tot de optie om continu te lozen (en goede verrassing, de slang is zelfs inbegrepen!). Dankzij zijn vorstbescherming kan hij zelfs 's winters zonder vrees in de kelder worden geplaatst. Het is duidelijk een goede keuze tegen een tamelijk redelijke prijs voor dergelijke prestaties!
Pro Breeze 30L
Aangesloten voor afstandsbediening! De Pro Breeze 30L onderscheidt zich van alle andere kelderontvochtigers dankzij de mobiele applicatie waarmee hij rechtstreeks vanaf een smartphone kan worden bediend. De app geeft u toegang tot alle functies, waaronder de mogelijkheid om de vochtigheidsgraad in real time te zien, het gewenste niveau te kiezen (tussen 25% en 85%), een gepersonaliseerd programma te activeren of de timer of de turbostand te starten. Bijzonder praktisch voor o.a. een wijnkelder, hij kan tot 30 liter water per dag opnemen en werkt in ruimtes tot 70 m². Het heeft ook alle technische kenmerken die essentieel zijn voor een apparaat van dit type, namelijk een automatische uitschakeling zodra het reservoir vol is en de mogelijkheid om de bijgeleverde slang aan te sluiten voor continue drainage.
Mijn mening: Als u een wijnkelder heeft, raad ik u deze Pro Breeze 30L aan! Het is duidelijk dat het in elke kelder doeltreffend is, maar het feit dat het op afstand kan worden bediend is voor mij het kleine detail dat het in dit bijzondere geval bijzonder interessant maakt. Of u nu al een mooie verzameling fijne wijnen hebt of niet, dit model zal zeer nuttig zijn om te controleren of u uw wijn op de ideale hygrometrie houdt zonder telkens naar beneden te moeten gaan en op het scherm te kijken, vooral als u zelf ook een kleine kamer hebt ingericht. Het heeft ook alles wat u nodig hebt op het gebied van programmering en het werkt perfect, zelfs met een zeer interessante maximale opnamecapaciteit. Ideaal om goed voor uw flessen te zorgen!
Suntec DrySlim 300 Point
Een compacte ontvochtiger voor kleine kelders! De Suntec DrySlim 300 Point heeft een miniformaat om gemakkelijk in kleine ruimtes te kunnen worden geplaatst (tot 12,5 m²) en geen onnodige rommel te veroorzaken. De koeleenheid werkt met Peltier-technologie en vereist geen koelmiddel zoals R290-gas, terwijl dezelfde efficiëntie wordt bereikt op het gebied van vocht-, condensatie- en schimmelverwijdering. (Het kan tot 300 ml per dag verwijderen en heeft een reservoir dat twee keer zo groot is, dus het is gemakkelijk te gebruiken en hoeft slechts om de andere dag te worden geleegd. Ten slotte is hij zeer eenvoudig te gebruiken, aangezien er geen programmering voor nodig is: u hoeft hem alleen maar aan te zetten en hij zorgt er zelf voor dat de lucht rondom gezonder wordt.
Mijn mening: Voor zo'n kleine prijs doet deze Suntec DrySlim 300 Point het echt niet slecht! Natuurlijk, vergeleken met de andere elektrische kelderontvochtigers in deze selectie, lijkt dit model niet erg efficiënt te zijn met zijn 300 ml per dag. Maar als uw kelder klein is (hij kan groter zijn dan 12,5 m² als uw plafond laag is) en/of niet erg vochtig, is dit een toestel dat kan volstaan. Ik vond dat het zijn werk goed deed en ik vond het prettig dat je alleen maar hoeft te drukken om het te bedienen, zonder dat je programma's of timers hoeft te beheren. Met zijn kleine formaat kunt u hem ook gemakkelijk verplaatsen, zodat u bijvoorbeeld kunt afwisselen met de badkamer. Voor deze prijs zult u niets beters vinden!
Hoe kies je een kelderontvochtiger
Het vinden van de juiste kelder ontvochtiger is geen gemakkelijke taak. In feite zult u uw keuze moeten baseren op verschillende criteria om uw behoeften beter te definiëren. Om u te helpen bij deze zoektocht, zijn hier de criteria die u in gedachten moet houden:
Criterium 1: De oppervlakte van uw kelder
Neem een meetlint en meet de afmetingen van uw kelder. Vermenigvuldig de lengte met de breedte om de oppervlakte van de kamer in m² te verkrijgen. Met deze informatie weet u welk model het beste bij u past. In het algemeen wordt de oppervlakte die door elk model kelderontvochtiger wordt bestreken vermeld in de technische fiche.
Naast het vloeroppervlak moet u ook rekening houden met de vochtigheidsgraad, het gewenste effect en de hoogte van het plafond. Bijvoorbeeld, voor een kamer van 30 m² die extreem vochtig is en/of een hoog plafond heeft, raden wij een kelderontvochtiger aan die een groter oppervlak kan bestrijken, d.w.z. tussen 50 en 100 m².
Criteria 2: Vermogen en ontvochtigingscapaciteit
Deze 2 punten mogen niet over het hoofd worden gezien. Het elektrisch vermogen, uitgedrukt in W of watt, zal een precies idee geven van het energieverbruik van de kelderontvochtiger. Deze hangt nauw samen met het ontvochtigingsvermogen en varieert van model tot model. Sommige modellen werken met slechts 40 W, terwijl andere een stroomverbruik hebben van meer dan 400 W.
De ontvochtigingscapaciteit (gemeten in liters per dag of L/dag) beoordeelt de hoeveelheid lucht die door het toestel wordt geabsorbeerd en wordt gekozen naar gelang van de grootte van de kamer. De efficiëntie van de kelderontvochtiger is in wezen gebaseerd op dit cijfer. Hoe hoger het getal, hoe efficiënter het apparaat. Gewoonlijk heeft een kelderontvochtiger een capaciteit tussen 1 en 45 liter. Ga niet onder de 10 L/dag, hoeveel je ook gebruikt.
Criterium 3: Gewicht
Het gewicht van de kelderontvochtiger (in kg) zal een grote invloed hebben op hoe gemakkelijk het te verplaatsen en te installeren is. Dat hangt af van uw gebruiksgewoonten en de locatie die u ervoor hebt gepland. Kies een licht en compact model als uw kelder klein genoeg is of als u van plan bent hem regelmatig te verplaatsen. Zware kelderontvochtigers, met een gewicht van meer dan 10 kg, zijn beter geschikt voor grote kelders. Natuurlijk hebben deze modellen wielen voor transport.
Criterium 4: Tankinhoud
De tankinhoud geeft aan hoeveel water de kelderontvochtiger kan bevatten. Het geeft u ook informatie over de werkingssnelheid. Als u niet altijd tijd hebt om het toestel te controleren, overweeg dan de aankoop van een model met een goede inhoud van 2 liter of meer. De mogelijkheid van lediging via een slang moet niet worden uitgesloten. Sommige modellen hebben een geluidssignaal om u te waarschuwen wanneer de bak vol is, of zelfs een automatische uitschakelfunctie om overlopen te voorkomen.
Criterium 5: Opties en kenmerken
De verschillende extra functies en opties van de luchtontvochtiger zullen u helpen om overtollig vocht in uw kelder te elimineren. Deze kunnen zijn: automatische stop en herstart, continue modus, ingebouwde timer, stoffilter, Wi-Fi-connectiviteit, draaggreep en wielen, bedieningsscherm, knopprogrammeerfunctie...
Werking, gebruik en onderhoud van een kelderontvochtiger
Hoe werkt een kelderontvochtiger?
Het werkingsprincipe van een kelderontvochtiger is eenvoudig. De apparatuur detecteert de vochtigheidsgraad in de ruimte dankzij de geïntegreerde hygrostaat. Vervolgens zuigt hij de vochtige lucht aan via een ventilator tot de vochtigheidsgraad weer normaal is. Het apparaat droogt de lucht en voert die terug naar de kamer. Het vocht wordt omgezet in water en opgevangen in de watertank. Een optionele, maar interessante afvoerslang maakt het mogelijk het water te ledigen zonder door de opvangbak te gaan. Dit is een nuttige en praktische optie voor continue drainage.
Een kelderontvochtiger gebruiken
De kelderontvochtiger kan in andere kamers van het huis worden geïnstalleerd, zoals de garage of de kelder. Plaats hem bij voorkeur in het midden van de kamer, op een vlakke ondergrond en weg van de muren. Voor een optimaal rendement moet u deuren en ramen sluiten. Controleer vervolgens of de bak schoon is en goed geplaatst, of de afvoerslang op zijn plaats zit en of er geen gevaar bestaat dat hij eruit valt.
Sluit de luchtontvochtiger aan op een geaard stopcontact en zet hem aan. Vermijd indien mogelijk het gebruik van een verlengsnoer. Afhankelijk van het model kunt u de verschillende instellingen uitvoeren via het displayscherm of een mobiele toepassing als het een aangesloten luchtontvochtiger betreft.
Onderhoud van een kelderontvochtiger
Het reservoir van de kelderontvochtiger moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt. Soms is het nodig speciale tabletten te gebruiken om van nare geurtjes af te komen. Zorg ervoor dat de afvoerbuis schoon is en dat het filter in goede staat verkeert. Gebruik voor het schoonmaken en afstoffen van de behuizing gewoon een droge doek. Als de vlekken aanhouden, de doek licht bevochtigen.
De verschillende types van kelderontvochtiger
Er zijn 3 hoofdtypes kelderontvochtigers: condensatie, absorptie en adsorptie. Als u eenmaal begrijpt hoe elk type kelderontvochtiger werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn, zult u in staat zijn de ontvochtiger te kiezen die het beste bij uw behoeften past.
Kelderontvochtiger met compressor of condensatie
Dit type kelderontvochtiger maakt gebruik van een koelgas of -vloeistof dat in staat is de temperatuur van de condensor te verlagen. Het bestaat uit een ventilator die de vochtige lucht aanzuigt en terugstuurt naar de condensor. Wanneer de condensor in contact komt met het gas, zet de eenheid het vocht om in water. De droge lucht wordt verwarmd en herverdeeld in de kelder.
Voordelen: De compressor kelderontvochtiger is zeer efficiënt. Het kan voldoen aan grote ontvochtigingsbehoeften.
Nadelen: Behalve lawaaierig is dit type kelderontvochtiger ook niet erg mobiel, zwaar, energieverslindend en duur.
Voor wie is het? De kelderontvochtiger met compressor is doeltreffend wanneer hij geïnstalleerd wordt in een kamer met een vochtigheidsgraad van meer dan 35%.
Kelderontvochtiger door absorptie
De absorptie kelderontvochtiger heeft geen compressor of silicagel nodig. Het is een passief model dat werkt met een chemische verbinding genaamd "lithiumchloride". Dit element, in zoutvorm, heeft bewezen hygroscopische eigenschappen.
Voordelen: Met de absorptiekelderontvochtiger of chemische ontvochtiger kunt u aanzienlijk besparen op elektriciteit. Dit komt omdat het geen elektrische aansluiting nodig heeft om zijn taak uit te voeren.
Nadelen : Het is zeker een zuinig toestel, maar het legt wel een grote beperking op: de regelmatige aankoop van navullingen. Opgemerkt zij dat de lithiumchloride om de 2 maanden moet worden vervangen.
Voor wie is het? Dit type model verdient de voorkeur als u een matig vochtprobleem wilt oplossen.
Kelderontvochtiger door adsorptie
In tegenstelling tot het absorptie kelderontvochtigingstoestel, maakt het adsorptie kelderontvochtigingstoestel gebruik van silicagel of silicagel om te werken. Dit onderdeel ontvangt de vochtige lucht via een blaassysteem (ventilator).
Voordelen: Het adsorptiekelderontvochtigingstoestel heeft het voordeel stil, energie-efficiënt, gemakkelijk te hanteren, economisch en milieuvriendelijk te zijn.
Nadelen: Je moet de kristallen regelmatig vervangen. Het is belangrijk te weten dat dit model niet geschikt is voor kleine ruimtes.
Voor wie is het? De kelderontvochtiger door adsorptie zal zijn werk perfect doen in een kamer met een vochtigheidsgraad tot 70% en een temperatuur van ongeveer 20°C.
Wand- of draagbare kelderontvochtiger?
Kelderontvochtiger voor wandmontage
De ontvochtiger wordt permanent aan de keldermuur geïnstalleerd. Het is een model dat je met een ankerstang kunt vastzetten. Hij werkt automatisch dankzij de geïntegreerde hygrostaat. De vochtigheidsgraad kan rechtstreeks op het toestel worden ingesteld.
Hij schakelt gewoonlijk onmiddellijk uit wanneer de gewenste vochtigheidsgraad is bereikt. Dit type kelderontvochtiger is super stil. Het heeft een geluidsniveau van ongeveer 46 dB op een afstand van 1 m. Hoewel het toestel zwaar is, zal het in staat zijn vocht op te nemen uit een kelder met een vochtigheidsgraad van meer dan 60%.
Draagbare kelderontvochtiger
De draagbare kelderontvochtiger werkt op vrijwel dezelfde manier als het aan de muur gemonteerde model. De hygrostaat kan al dan niet worden meegeleverd, afhankelijk van het gekozen merk en gamma. Gewaardeerd om zijn robuustheid, blijft de draagbare kelderontvochtiger doeltreffend, of hij nu met of zonder opvangbak is.
Zonder dit element kunt u er een afvoerkit op aansluiten om ervoor te zorgen dat het condenswater wegvloeit. Dit bespaart u de moeite van het legen van de tank. De kelderontvochtiger wordt gewoonlijk geleverd met een draaghandvat en wielen, zodat hij gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kan worden verplaatst.
Conclusie
Beide types kelderontvochtigers verminderen de vochtigheid in de lucht, maar pakken het probleem niet bij de wortel aan. Het draagbare model zal een uitstekende oplossing zijn voor kleine ruimtes. Er zijn geen installatiewerkzaamheden vereist. Dankzij zijn compactheid en lichtheid kunt u hem in een onopvallend hoekje van de kelder plaatsen. De unit kan ook worden gebruikt als back-up ontvochtiger voor grotere ruimtes. De aan de wand gemonteerde ontvochtiger daarentegen heeft een vaste plaats. U kunt het niet verplaatsen als het eenmaal geïnstalleerd is. Dit type ontvochtiger presteert ongelooflijk goed in een omgeving met weinig scheidingswanden.
Waarom een kelderontvochtiger kopen?
Om de vochtigheidsgraad in een kamer te verminderen
Wanneer de vochtigheidsgraad in een kelder hoger wordt dan 55%, moet u absoluut een ontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid te regelen. De vloer van de kamer zal niet langer te lijden hebben onder een hoge vochtigheidsgraad, metalen meubelen zullen niet corroderen en zelfs de wijnen en gedistilleerde dranken die u bewaart, zullen in een aangenaam klimaat verkeren.
Om het gevoel van permanente vochtigheid te beperken
Als je naar beneden gaat in je kelder, voel je de vochtige lucht op je huid en kleren. Met een ontvochtiger behoort dit tot het verleden. Het apparaat elimineert ook onaangename geuren (muffe, muffe geur) die worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Het beperkt de vorming van schimmels, allergenen, meeldauw en bacteriën, waardoor de omgeving gezonder wordt.
Aanvaardbaar geluidsniveau
De kelderontvochtiger is een elektrisch apparaat, wat betekent dat het nooit als ultra stil zal worden beschouwd. De meeste modellen zijn echter aanzienlijk stiller dan andere, met een geluidsniveau van ongeveer 40-50 dB. En aangezien het in de kelder wordt geïnstalleerd, zal het apparaat u en uw buren niet storen.
Om vorst en ijsvorming te voorkomen
Als de luchtvochtigheid te hoog is, beslaan de ruiten, ontstaat er vorst en soms een dun laagje ijs of rijp op alle koude oppervlakken. Deze condensaties kunnen worden vermeden door een kelderontvochtiger te gebruiken. Het apparaat handhaaft een normale vochtigheidsgraad van minder dan 50%. Bij zeer lage buitentemperaturen (tot -20°C) kunt u zelfs onder de 25% gaan.
Voor gezondere lucht
De vochtigheid in de lucht zorgt voor een bepaald comfort in huis. Soms kan de luchtvochtigheid echter hoger zijn dan gemiddeld, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën en ademhalingsproblemen. In dergelijke gevallen is een vochtabsorber van essentieel belang. Bovendien kunt u de eerste oorzaken van het probleem oplossen door uw huis goed te isoleren en te ventileren.
De verschillende merken van kelderontvochtigers
Naar onze mening zijn de beste merken van kelderontvochtigers in 2024:
Saneo
Het merk Saneo is gespecialiseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van woningen. Het ontwerpt en verkoopt diverse apparaten die een huis comfortabeler kunnen maken. Naast ventilatoren biedt de onderneming ook uitstekende kelderontvochtigers aan.
Comfee
Comfee behoort tot de Midea groep, evenals Toshiba en Eureka. Dit Chinese merk is een van de marktleiders op het gebied van elektrische apparatuur. Of het nu gaat om een airconditioner, koelkast, wasmachine, stofzuiger of kelderontvochtiger, u kunt er zeker van zijn dat Comfee u uitsluitend kwaliteitsproducten aanbiedt.
Suntec
Suntec of Suntec Wellness is een Duits merk dat gespecialiseerd is in de wereld van elektrisch gereedschap, verwarming, ventilatie en ontvochtigingssystemen. Zijn ontvochtigers hebben reeds vele consumenten overtuigd, in het bijzonder door hun uitstekende verhouding kwaliteit/prijs/prestatie.
Pro Breeze
Het Britse bedrijf Pro Breeze biedt zijn klanten een uitgebreide catalogus van apparaten die speciaal bestemd zijn voor luchtbehandeling, zoals kelderventilatoren en luchtontvochtigers. Ze zijn niet alleen functioneel en efficiënt, maar worden ook aangeboden tegen een redelijke prijs, zodat elke consument het hele jaar door kan genieten van frisse en gezonde lucht.
Trotec
Trotec overtuigt door de betrouwbaarheid en het eenvoudige, maar aantrekkelijke design van zijn ontvochtiger modellen. Naast deze enorme voordelen beschikt het merk ook over krachtige en, in sommige gevallen, veelzijdige toestellen. Trotec heeft ervoor gezorgd dat in alle behoeften wordt voorzien door modellen te ontwerpen voor elk budget.
Tips
Efficiënter in een gesloten ruimte
U kunt de prestatie van uw ontvochtiger verhogen door alle deuren en ramen die naar de kelder leiden te sluiten. Dit is de beste oplossing als de kamer ruim is. Natuurlijk is ventilatie het belangrijkst. Dit kan worden gedaan wanneer uw luchtabsorber niet in gebruik is. Om de prestaties van het toestel te optimaliseren, wordt de luchtinlaat het best tot een minimum beperkt.
Plaats het apparaat in een ruime omgeving
Of u nu een wandontvochtiger, mobiele ontvochtiger of een statische kelderontvochtiger heeft, het is het beste om deze in een ruime omgeving te installeren. Draagbare modellen zijn handig omdat u ze alleen maar in het midden van de kamer hoeft te plaatsen. Een model voor wandmontage daarentegen vereist een speciale studie vóór installatie. Zorg er in ieder geval voor dat het goed werkt door obstakels en afscheidingen te beperken.
Dek de ontvochtiger af als u uw kelder schoonmaakt
Stof is zeer vluchtig. Als u niet voorzichtig bent, kan het gemakkelijk en snel vast komen te zitten in de roosters van de luchtontvochtiger. Dit kan de prestaties en de efficiëntie van de apparatuur nadelig beïnvloeden. Daarom raden wij u aan de luchtontvochtiger onder afdekking te plaatsen wanneer u de kelder schoonmaakt. Dek het af met een pluisvrije doek of dekzeil indien nodig.
Vergeet niet de tank te legen
Een kelderontvochtiger heeft normaal gesproken een reservoir dat speciaal is ontworpen om vocht vast te houden. Hij loopt snel vol als de lucht te vochtig is. U moet hem daarom regelmatig legen of een afvoerslang gebruiken om een continue afvoer te garanderen en lekken te voorkomen. Het is noodzakelijk de stekker van de luchtontvochtiger uit het stopcontact te halen alvorens de lekbak te verwijderen.
Gebruik de luchtontvochtiger om uw was binnenshuis te drogen
De kelder wordt meestal gebruikt als plaats om kleren te drogen als het slecht weer wordt. Hoewel dit een aanzienlijke invloed heeft op de vochtigheidsgraad in de kamer, is het zeer gunstig omdat de luchtontvochtiger de droogtijd versnelt. Zorg ervoor dat u het droogrek zo dicht mogelijk bij het apparaat installeert.
FAQ
Welke luchtontvochtiger is geschikt voor een kelder van 50 m²?
Voor een kelder van 50 m² (125 m³) hebt u een luchtontvochtiger met een vermogen van ongeveer 420 W nodig die tot 20 L vocht per dag kan opnemen. De tankinhoud bedraagt tussen 3 en 5 liter. Een afvoerslang is een echt pluspunt. Hetzelfde geldt voor de automatische uitschakelfunctie en de mogelijkheid om de vochtigheidsgraad aan te passen.
Hoe kom je van vocht in een kelder af?
Een kelderontvochtiger is de meest geschikte oplossing. Als u echter niet het budget hebt om in een dergelijk toestel te investeren, raden wij u deze verschillende oplossingen aan:
- Lucht de kelder dagelijks.
- Hou de goten schoon.
- Controleer de regenwaterafvoer.
- Als uw wasdroger zich in dit gedeelte van het huis bevindt, controleer dan het afvoersysteem.
- Controleer de muren op scheuren.
Hoe weet je of de kelder vochtig is?
Een vochtige kelder is gemakkelijk te herkennen. Waterdruppels vormen zich op koude oppervlakken: metalen of houten meubelen, glazen of stalen flessen, ruiten, enz. Ook de aanwezigheid van een witachtige aanslag op de bodem van de muren is een zeker teken. De vloer wordt vochtig, decoratieve metalen voorwerpen oxideren en er ontstaat schimmel.
Waar moet de kelderontvochtiger geplaatst worden?
De kelder wordt vaak gezien als een opslagruimte. Ongebruikte meubels, voorwerpen die belangrijk voor ons zijn maar die we niet willen weggooien, doe-het-zelf gereedschap, enz. moeten idealiter in het midden van de kamer worden geplaatst. Vermijd het tegen de muur te plakken, behalve in het speciale geval van het aan de muur gemonteerde model. Laat een ruimte van 30 tot 50 cm tussen de luchtontvochtiger en omringende objecten om ervoor te zorgen dat de luchtontvochtiger te allen tijde effectief blijft.
De gevolgen van slecht verluchting in de kelder
De ventilatie in de kelder is een veel voorkomend probleem. De ligging van de kelder onder het grondniveau brengt met zich mee dat je niet even snel een raampje kunt open. Dit zou al enorm kunnen schelen want dan komt er verse lucht binnen en eventuele vocht kan naar buiten ontsnappen. In een dergelijk gesloten ruimte kan omgevingsvocht niet weg, waardoor de luchtvochtigheid in de kelder erg hoog kan zijn. Als gevolg daarvan zal vocht gaan condenseren en zich afzetten op de wanden en de keldervloer. Je zult zodra je de kelder binnenstapt een muffe lucht ruiken en omdat er condens op de muren en vloer blijft staan, zullen er vochtplekken op de muur ontstaan. Nog erger is het dat schimmels zich erg prettig voelen in een vochtige ruimte en daar alle kans krijgen om zich te ontwikkelen en uit te breiden. Menig keldermuur ziet dan ook letterlijk zwart van de schimmel. Schimmels kunnen zich diep in de constructie hechten met onherstelbare schade tot gevolg. Daarnaast kan schimmel gezondheidsklachten geven, zoals allergische klachten of problemen met de luchtwegen. Om deze problemen te voorkomen moet je de luchtvochtigheid in de kelder verlagen. Dit kan met een ontvochtiger.
Waarom een ontvochtiger?
Als de luchtvochtigheid in je kelder constant te hoog is, dan blijf je ook voortdurend problemen met vocht houden. Een ontvochtiger kan je goed helpen om de luchtvochtigheid naar beneden te halen, zodat je geen condensvorming meer krijgt en ook niet te maken krijgt met de gevolgen daarvan. Heb je vochtproblemen door optrekkend vocht dan zijn er andere oplossingen voorhanden, zoals kelder bekuipen of een drainagesysteem aanleggen.
Welke soort ontvochtiger?
Ontvochtigers zijn er in allerlei soorten en maten. Heb je een erg kleine kelder dan kun je voldoende hebben aan een chemische ontvochtiger. Het grote voordeel hiervan is dat de aanschafprijs erg laag is, maar heeft gelijk ook een aantal nadelen. Het is niet geschikt voor grotere kelderruimtes en je moet regelmatig chemicaliën bijvullen. De inhoud van een chemische ontvochtiger bestaat namelijk uit kristalkorrels van calciumchloride. Dit is een vorm van zoutzuur dat bij kamertemperatuur een vaste stof is. De korrels van calciumchloride reageert op de waterdamp die in aanwezig is in de lucht van kelder, waardoor er uiteindelijk een soort van pekel achterblijft in de ontvochtiger. De luchtvochtigheid wordt op deze manier naar beneden gehaald.
Elektrische ontvochtiger
Met een grotere kelder heb je ook behoefte aan een wat meer krachtigere ontvochtiger. Er zijn talloze verschillende soorten ontvochtigers. De een is krachtiger dan de andere en de kwaliteit kan sterk afhankelijk zijn welk merk en model je hebt. De werking van een elektrische ontvochiger is hetzelfde als met een airconditioner. Er wordt namelijk lucht aangezogen waarna het door een filter gaat. Het filter zorgt ervoor dat stofdeeltjes en bacteriën die uit de lucht worden gezogen niet verder het apparaat inkomen. De lucht komt vervolgens in een verdamper terecht. De lucht wordt hier afgekoeld tot 10 tot 15 graden Celsius, waardoor het gaat condenseren. De tot condens omgevormde lucht komt vervolgens als water in een opvangbak terecht. De lucht is nu droog en zal in een condensator tot kamertemperatuur worden opgewarmd om daarna de ontvochtiger weer te verlaten en de kelder van droge lucht te voorzien.
Een mobiele ontvochtiger of een wandmodel?
De mobiele ontvochtiger en het wandmodel zijn de meest gebruikt ontvochtigers. Voor kleinere kelderruimtes is een mobiele ontvochtiger voldoende. Het voordeel is ook dat een dergelijk model in andere ruimtes te gebruiken is. Belangrijk bij mobiele ontvochtigers is om de opvangbak in de gaten te houden en deze regelmatig leeg te gooien. Bij een te volle opvangbak zal hij niet meer optimaal zijn werk kunnen doen. Voor grotere ruimtes is de capaciteit van een mobiele ontovochtiger niet toereikend. Je kunt dan kiezen voor een wandmodel. Dit kunnen hele professionele systemen zijn die voortdurend de luchtvochtigheid in de kelder reguleren. Bij een wandsysteem hoe je ook niet de opvangbak regelmatig te ledigen, want hij is in de meeste gevallen voorzien van een automatische vochtafvoer.
Prijs van een ontvochtiger
Een chemische ontvochtiger is het goedkoopst en kan al vanaf € 10,- gekocht worden. Let wel op dat je uiteindelijk wel duurder uit bent met het regelmatig bijvullen van chemicaliën. Ook mobiele ontvochtigers hoeven niet heel duur te zijn. De prijzen kunnen beginnen bij € 50,- en oplopen tot € 200,-. Voor wandmodellen beginnend de gemiddelde prijzen bij € 500,-. Alle prijzen zijn sterk afhankelijk van het soort ontvochtiger, het merk en het model. Laat je daarom voor aanschaf goed informeren welke ontvochtiger het meest geschikt is voor jouw kelder.
Andere oplossingen kelder ontvochtigen
Een ontvochtiger is niet altijd een goede oplossing voor je vochtige kelder. Alles hangt samen met de hoeveelheid vocht er aanwezig is of wat het vochtprobleem juist is. Als de luchtvochtigheid echt te hoog is, dan kan je gebruik maken van een ontvochtiger of een ventilatie plaatsen. Is er door grondvocht veel water aanwezig op de keldervloer, dan moet je eerst je kelder laten dichten. Je kan dit op 2 manieren laten doen: kelder bekuipen of draineren.
1. Kelder draineren
Als er hoge druk is van het grondwater dan wordt er meestal gekozen voor een kelderdrainage. Dit is een methode waarbij de wanderen en vloer gedraineerd worden van binnenuit. Men gebruikt hiervoor een noppenfolie die vochtwerend is. Het vocht wordt dan afgevoert naar de riolering. Het stilstaand water zal verdwijnen eenmaal de kelder gedraineerd is. Op deze moment zal de kelder nog wel altijd vochtig zijn. Dit kan je oplossen door een ontvochtiger te plaatsen of de kelder goed te verluchten.
2. Kelder bekuipen
Als je kiest voor een bekuiping, dan wordt de keldervloer en alle wanden gecementeerd. (insmeren met een waterdichte pasta) Er zijn verschillende fases die gebeuren bij een bekuiping. Hier worden dan snelcement, fixeerlagen en waterdichtingsmortels aangebracht. om de lekken die het grondwater veroorzaken te detecteren en dichten moeten eerst de muren afgekapt worden. .