Het bestrijden van de poriënzwam

Evenals de kelderzwam, komt ook de poriënzwam flink vaak voor. Deze twee zwammen zijn allebei onderdeel van de familie natrot. Het zijn zwammen die vooral gebaat zijn bij een vochtige omgeving. Bovendien groeien ze optimaal wanneer dit op hout gebeurt. Het vocht onttrekken de zwammen aan de muur en met de strengen verpulveren zij het hout waar zij op groeien. Het is dus belangrijk om hier tijdig iets aan te doen. Voor het verwijderen van schimmels kan je steeds een aanvraag doen op vochtbestrijdingsnel.be

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

De juiste omstandigheden

De poriënzwam heeft de juiste omstandigheden nodig om optimaal te groeien. In de eerste plaats gaat het dus om voldoende vocht. Daarnaast is ook een warme ruimte van belang. Bij een temperatuur van 23 graden Celsius doet de zwam het optimaal. Het is belangrijk om te beseffen dat dit type zwam niet snel veel schade aan het beton zal toebrengen. Dit is anders voor zwammen die onder droogrot vallen.

porienzwam bestrijding

De poriënzwam herkennen

Het is belangrijk om te weten hoe de poriënzwam te herkennen is. In de eerste plaats is deze zwam te vinden op hout en op muren. Daarnaast is bruinrot te zien op het hout. De zwam zelf is wit tot rozen en heeft een schuimachtige vorm wanneer deze volgroeid is. Voor die tijd is de zwam vooral wit. Het is daarnaast zo dat de zwam een netwerk van witte strengen heeft om vocht te verzamelen. De zwam is vooral te vinden in vochtige, slecht geventileerde ruimtes. Bovendien is het er vaak donker, denk aan kelders of zolders.

De schade die de poriënzwam maakt

Het is ook belangrijk om te weten wat de schade is die deze zwam veroorzaakt. Wat in ieder geval direct duidelijk zal zijn is dat de vochtigheidsgraad te hoog is. Dit kan duiden op vochtproblemen. Is er voldoende vocht en hout, dan zal de poriënzwam kunne blijven overleven. Uiteindelijk raakt het hout compleet verpulverd. Dit geldt voor allerlei soorten hout, denk ook aan houten panelen zoals vloerplanken of plafonds. Zoals ook losse elementen zoals kisten of meubelen aangetast kunnen worden. Dit geldt vooral bij een aangetaste grond.

De poriënzwam goed bestrijden

Wie de zwam in huis heeft, moet direct de specialist erbij betrekken. Dit is de ideale manier om er snel van af te geraken. Zorg wel dat alle meubels en dergelijke die besmet zijn vast uit de ruimte zijn verwijderd. Zo zij de muren en het plafond direct aan te pakken door de specialist. In de ideale situatie wordt ook vast iets gedaan aan de temperatuur en de vochtigheid in de ruimte. Daardoor kan de zwam zich minder snel ontwikkelen. Is de zwam al enige tijd actief, dan kan er flinke schade zijn. Mogelijk moet flink wat aangetast hout worden vervangen. Dit kan tot een meter buiten de zichtbare aantasting.

Direct de specialist erbij

Een verstandige zet is het aantrekken van de specialist. Aan de hand van de inspectie is dan direct in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Daar is dan een actieplan van te maken. Dit is ideaal om te zorgen dat de bron gevonden wordt en de zwam bestreden wordt. Bedenk daarbij wel dat er mogelijk flink wat hout vervangen moet worden.

Lees ook: Kelderzwam: Hoe herkennen, bestrijden & voorkomen
12 Grote fouten die leiden tot schimmel- en meeldauwgroei

Huiszwam: mogelijke gevolgen en bestrijding