Vochtproblemen in de kelder

Vochtproblemen in de kelder

Wanneer je vochtproblemen in huis hebt, dan loont het zich meestal om eens een kijkje in de kelder te nemen. De kelder is vaak een bron van vochtproblemen, waar allerlei verschillende soorten van problemen met vocht kunnen ontstaan. Een vochtige kelder is heeft grote invloed op de rest van de woning, want vocht kan via de muren doortrekken naar boven. De gevolgen kunnen dan ook groot zijn. Muren waar pleisterwerk en behang van af vallen en vochtplekken of schimmel op de muur. Wanneer er geen actie ondernomen wordt, kan de constructie van de woning aangetast worden. Daarnaast zorgt vocht voor een koudere woning, wat een aanslag kan zijn op de gezondheid van de bewoners. Hetzelfde met schimmels. Dit kan problemen met de luchtwegen veroorzaken of chronische allergieën. Om het vochtprobleem aan te pakken moet je wel eerst weten wat de oorzaak is van een vochtige kelder. Vraag een offerte voor vochtproblemen aan bij Vochtbestrijding Snel.

Condensvocht

Condensvocht

Condensvochtbehoort tot één van de meest voorkomende problemen met vocht. Condensvocht ontstaat bij temperatuurwisselingen in combinatie met een slecht ventilatie. De gevolgen van condensvocht zijn vaak natte keldermuren en ook constant beslagen ramen of ramen die altijd maar nat zijn. Condensvocht kan een hardnekkig probleem zijn, vooral als je ook geen goede ventilatie in de rest van je huis hebt. Meestal zul je dan ook last hebben van overmatig condensvocht in de badkamer of in de keuken. Toch is het aanpakken van condensvocht niet heel moeilijk. Je moet ten eerste ervoor zorgen dat de temperatuur in de kelder constant blijft en ten tweede dat je een goed ventilatiesysteem aanlegt. Een goed ventilatiesysteem kan door middel van mechanische ventilatie, waarbij beluchtingsroosters worden opgehangen of via elektrische ventilatie, waarbij een elektrisch systeem voor ventilatie zorgt.

Optrekkend grondvocht

Optrekkend grondvocht

Een ander zeer veel voorkomend probleem is optrekkend grondvocht. Grondvocht kan in contact komen met de keldermuren en kan verder omhoog trekken naar de woning of het komt door de keldermuren heen, waardoor je water in de kelder krijgt. Grondvocht kan op verschillende manieren bestreden worden. Dit kan door het injecteren van de muren met een waterafstotende gel. Deze gel dringt door in de poriën van de muur en wordt hard, zodat grondvocht geen kans meer krijgt. Een grondige manier is het bekuipen van de kelder. Met verschillende fixeer- en mortellagen wordt de muur dan bekleed, waardoor er als het ware een kuip ontstaat wat grondvocht tegenhoud. Een drainagesysteem in de keldermuren of de keldervloer aanbrengen kan ook. Grondvocht wordt dan niet tegengehouden, maar wel deugdelijk naar het riool afgevoerd via afvoerkanalen in de vloer of muur.

Lekkage

Lekkage

De kelder is ook een plek waar achter of in de muren veel leidingen lopen. Na verloop van jaren kan een leiding poreus worden en gaan scheuren. Soms gaat dit heel geleidelijk, waarbij je de eerste tijd niets doorhebt en je dan opeens veel water in de kelder hebt staan. Het spreek voor zichzelf dat grote leidingbreuken de kelder direct onder water doen staan en je noodmaatregelen moet nemen. Bij een verborgen lek in de keldermuur is het verstandig een expert erbij te halen. De expert kan met speciale apparatuur een lekdetectie uitvoeren. De lek kan dan zonder dat de muur opengebroken wordt gedetecteerd worden. Bij reparatie van de lekkage is breekwerk niet uit te sluiten.