Wat te doen tegen een natte kelder?

Vocht in de kelder is een groot probleem dat in een flink aantal woningen voorkomt. Het is in de eerste plaats belangrijk om te beseffen dat vocht in de kelder door meerdere oorzaken kan komen. Het gaat vaak om opstijgend vocht via de keldervloer. Dit is grondwater dat de kans krijgt binnen te drinken. Dit is bijvoorbeeld het geval in periodes met veel neerslag. De druk van het grondwater wordt dan groter waardoor de kelder niet voldoende te beschermen is.
Neem vandaag nog contact op met onze specialist voor vochtproblemen in huis  .

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Onvoldoende vochtwerend gebouwd

Het is vaak zo dat de materialen waarmee de kelder gebouwd is niet, of niet meer, vochtwerend zijn. Het vocht wordt dan geabsorbeerd. De kelder wordt daardoor vochtig. Dit kan periodiek zijn, maar hoe meer vocht er is, hoe groter de kans op een blijvend probleem. Het is bijvoorbeeld waar te nemen door vochtplekken op de muren of door een vochtige keldervloer. Er kunnen naast grondwater ook ander oorzaken zijn. Denk aan lekkage of denk aan doorslaand vocht zoals regenwater. Zelfs condensatie door slechte ventilatie is een mogelijke oorzaak. Het is daarom belangrijk om een passende behandelmethode voor de kelder te vinden.

natte kelder

De juiste specialist vinden

In de eerste plaats is het belangrijk om niet zelf op zoek te gaan naar een oplossing. Het is dan veel slimmer om een specialist erbij te betrekken. Door verschillende offertes aan te vragen is kennis te verkrijgen van de verschillende behandelmethodes. Ook is er op die manier goed op de prijs te besparen. Het is dus altijd slim om op deze manier te werk te gaan om er het meeste uit te halen.

Kiezen voor het aanbrengen van kelderdichting

Een goede manier om de kelder aan te pakken is door kelderdichting aan te brengen. Dit is een methode die vaak wordt toegepast. Juist ook wanneer het gaat om opstijgend vocht. De kelder krijgt dan vochtafstotende lagen die zorgen dat het water geen kans krijgt. Dit is vooral een manier om bij ernstige vochtproblemen toe te passen. Het overtollig vocht wordt dan met een noppenfolie afgevoerd via de afvoerkanalen. Dit is een doeltreffende methode.

Het aanleggen van kelderdrainage

Soms kan ook het aanleggen van kelderdrainage een goede optie zijn. Dit kan wel afhankelijk zijn van de indeling en de constructie van de kelder. Er wordt dan in de wanden en in de vloer een noppenfolie aangebracht. Ook die kan dan het opstijgend vocht op de juiste manier naar de afvoer leiden zodat het vocht geen kans krijgt. Met een pomp wordt het dan weggepompt.

Gebruikmaken van vochtwerende gel

Een andere optie is het gebruiken van vochtwerende gel. Dit is vooral slim wanneer de problemen niet heel groot zijn. Het kiezen voor dichting of drainage is dan te rigoureus. In dat geval is het beter om de zwakke plekken met een muurinjectie te voorzien van vochtwerende gel. Die zorgen ervoor dat de muur weer goed vochtwerend wordt en water niet binnenkomt door de scheurtjes en gaatje s die zijn ontstaan. Aan de buitenzijde kan het aantrekkelijk zijn om de muren te impregneren. Zo kan het water niet binnendringen.