De reden waarom constructiefouten vochtproblemen in de hand werken

Stel dat een woning wordt verbouwd. Of wanneer er renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Dan is het logisch dat de gedachte is dat alles op de juiste wijze wordt aangepakt en de woning in betere staat wordt gebracht. Dit is natuurlijk ook de reden waarom er altijd specialisten bij worden betrokken. Die maken de prijs waar. In dat opzicht is het dan ook jammer dat het in werkelijkheid vaak anders verloopt. Ook de specialist maakt weleens een fout. Dit hoeft lang niet altijd bewust te zijn. Zo kan er bijvoorbeeld iets misgaan in de constructie van de woning.
Lees meer over vochtprobleem in huis oplossen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

constructiefouten zorgen voor vochtproblemen

Voorbeelden van fouten

Er zijn talloze voorbeelden van constructiefouten te bedenken. Zo kan een aannemer vergeten om de ramen goed dicht te kitten. Ook kan de dakdekker fouten maken in de dakbedekking of het plaatsen van de dakgoot. Het zijn kleine zaken die waarschijnlijk niet eens duidelijk zichtbaar zijn. Het is daarom des te opvallender dat de problemen wel flink groot kunnen zijn. Door de kleine foutjes kan vocht een vrije baan naar binnen hebben. Het is dus van groot belang om goed op te letten, zowel bij een verbouwing als bij een renovatie. De volgende zaken kunnen hierbij helpen.

Het probleem met vocht in de woning

Het is belangrijk om te begrijpen dat vocht al bij het kleinste beetje ruimte de mogelijkheid heeft om de woning binnen te dringen. Door de vloeibare vorm of door damp, kan het in elke ruimte zijn weg vinden. Daarom is het dus belangrijk om bij de verbouwing alle mogelijke gaten goed na te gaan. Dit betekent dus ook echt dat alle mogelijke risicoplekken in de woning moeten worden nagezien.

Letten op de kelder

Wanneer een renovatie aan de orde is, dan is het belangrijk om aandacht aan de kelder te besteden. Dit is immers de plek waar vocht veel kans heeft. Dat komt omdat er ook de dreiging van grondwater, naast andere vormen van vocht, is. Wanneer er bijvoorbeeld met beton wordt gewerkt, dan kunnen hier haarscheurtjes in ontstaan die vocht ruimte bieden. Dat is ook het geval bij metselwerk. Het is daarom van groot belang om alles dubbel te checken. Zo is het probleem te voorkomen.

Constructiefouten die vocht vrij spel geven

Er zijn ook boven de grond constructiefouten die voor vochtproblemen kunnen zorgen. Dit kan op alle verdiepingen aan de orde zijn. In dat opzicht is het goed om altijd scherp op te letten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe ramen. Wanneer dit niet exact goed gebeurt, dan is er een groot risico op lekkage. Er mogen geen naden of ruimtes tussen de kozijnen en de buitenmuren bestaan. Alleen zo blijft het vocht buiten de deur. Dit is natuurlijk hetzelfde voor alle andere zaken die betrekking hebben op het werken aan de gevel of het dak. Het is altijd van belang dat alles correct gebeurt. Waarbij het belangrijk is om geen zwakke plekken te creëren.

De gevaren met de gevel

De gevel is een potentiële bron voor vochtproblemen. Dat is vooral het geval bij een renovatie die niet door specialisten wordt uitgevoerd. Terwijl ook verwaarlozing een rol kan spelen. Er zijn dan diverse mogelijke vochtproblemen. Dit is vooral aan de orde als het voegwerk of het metselwerk niet meer in orde is. Dan is vocht snel een probleem, zeker op koude dagen. Dit is namelijk een moment waarop beschadigingen alleen maar groter kunnen worden. Goed renoveren wordt daarom bij voorkeur door een specialist gedaan. Zelfs wanneer dit wat duurder uitpakt. Het is slim om hier goed mee om te gaan. Op termijn zal dit besparend werken.

Kennis van vochtproblemen die door constructiefouten optreden

Wanneer het zo is dat er zwakke plekken in de woning lijken te zijn, dan is dit een goede reden voor verder onderzoek. Zeker wanneer er recentelijk werk aan de woning is gedaan en de problemen daarna zijn ontstaan. Het is dan slim om de specialist voor een inspectie te laten zorgen. Het is dan goed mogelijk om snel een vochtdiagnose te stellen. Daarbij wordt ook direct de hele woning nagezien op de zwakker plekken. Er is dan bovendien direct een mogelijkheid om aan een actieplan te werken. Zo kan er dus direct ook iets aan gedaan worden.