De rol van ouderdom van de woning bij vochtproblemen in huis

Er zijn allerlei soorten huizen op de wereld te vinden. Denk bijvoorbeeld aan gloednieuwe rijtjeshuizen. Denk echter ook aan klassieke herenhuizen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bepaald type huis. Daarbij zijn vooral de oude woningen ook populair. Het opknappen van een woning is een goede optie omdat de aankoopprijs dan een flink stuk lager is dan bij nieuwbouw. Dit speelt natuurlijk een belangrijke rol. Voor vochtproblemen oplossen kan u altijd contact opnemen.

ouderdom van de woning bij vochtproblemen in huis

Het probleem met oude woningen

Er is echter wel een probleem als het om oude woningen gaat. Natuurlijk zijn ze enerzijds prachtig door het vakmanschap. Anderzijds zijn er wel altijd flink veel verborgen gebreken op te merken wanneer er goed naar gezocht wordt. Deze gebreken liggen vaak aan de basis van grote vochtproblemen. Hier moet dan snel iets aan gedaan worden om erger te voorkomen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Oude gevels en problemen door doorslaand vocht

Natuurlijk zijn oudere huizen vooral geliefd vanwege de mooie gevels aan zowel voor- als achterzijde. Dit is natuurlijk een belangrijk punt van aandacht. Hoe beter dit beschermd blijft, hoe mooier de woning is. Het probleem is echter wel dat dit niet de behandeling in de weg moet staan. Juist het poreuze metselwerk kan een probleem vormen als het om vocht gaat. Dat zal via deze weg meer en meer binnendringen.

Het is dus ook van belang om de gevels vakkundig, maar tijdig, te behandelen. Dit is het beste te doen door een specialist erbij te betrekken. Die kijkt dan naar de staat van de gevel. Die kan dan bijvoorbeeld ook zwakke plekken in de bouwmaterialen snel herkennen. Aan de hand van deze inspectie is te bepalen of de gevel vocht doorlaat en welke methode van behandelen dan belangrijk is. Het kan om verschillende opties gaan.

Het ontbreken van de waterkering in huis

Een belangrijk probleem in oude huizen, is het ontbreken van een waterkering. Dit kan de oorzaak zijn voor veel vochtproblemen. Een waterkering zorgt voor drainage van de kelder of de begane grond. Het water dat optrekt of doorslaat wordt dan afgevoerd zodat het niet de gevel kan gaan aantasten. Dit is vooral een slimme oplossing om om te gaan met flinke regenval. Wanneer er geen waterkering is, of de kering is niet in orde, dan zal het vocht de muren wel in trekken. Dit moet natuurlijk direct opgelost worden.

Het ontbreken van voldoende ventilatie in huis

Een ander probleem waar oudere woningen vaak mee geconfronteerd worden, is het ontbreken van goede ventilatie in huis. Dit heeft als gevolg dat er condensatie in de woning vormt. Dit is natuurlijk ook gewoon een vochtprobleem. Het niet kunnen afvoeren van vochtige lucht uit een ruimte zal op termijn bepaalde oppervlakken aantasten. Het gaat dan eerst om gladde oppervlakken als de spiegel en de ramen. Al kan het later ook om muren en het plafond gaan. Op termijn kan dit dan een flink probleem zijn waar veel schade mee geleden kan worden. Het zorgen voor goede ventilatie is hier dan de oplossing voor. Zo is het vocht op de juiste manier af te voeren.

Wat is de oplossing voor de vochtproblemen?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat er aan vochtproblemen gedaan kan worden. Wanneer er net in een oud pand is geïnvesteerd, dan is het belangrijk om te zorgen dat dit in goede staat komt en blijft. Daarom is het slim om een specialist alles te laten nazien. Aan de hand van die inspectie is dan te bepalen waar de zwakke plekken zitten. Ook is er dan direct iets aan te doen. Op die manier hoeven de problemen niet te blijven bestaan.