Problemen met vocht door betonlekken

Betonlekken kan in verschillende woningen voorkomen. Dat komt doordat er nu eenmaal een levensduur aan de bouwmaterialen van een woning kleeft. Dat heeft als gevolg dat ze na enige tijd minder sterk worden en daardoor zwakke plekken gaan vertonen. Het is dan vaak ook zo dat er daardoor vochtproblemen optreden. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor hout. Dit kan weker worden en gaan rotten. Als het gaat om metsel- of pleister werk dan kan dit gaan barsten en brokkelen. Beton kan ook barsten. Wat weer als gevolg heeft dat vocht vrij spel heeft om de woning binnen te dringen.
Lees meer over oplossingen voor uw problemen met vocht.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

betonlekken

Goed controleren op lekken

Het lijkt misschien niet direct een probleem dat vaak voor zal komen. Toch is juist het tegenovergestelde waar. Hoe sterk beton ook lijkt, scheuren en lekken is vrij gebruikelijk bij oudere woningen. Dit is natuurlijk ook niet vreemd, omdat dit alle andere materialen in de bouw nu eenmaal ook op termijn overkomt. Er zijn allerlei redenen voor het probleem aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld al door een fout bij de constructie komen. Ook kan het verschil in temperatuur over langere periode zijn uitwerking hebben. Daarnaast kunnen er allerlei andere onverwachte oorzaken zijn. Dit speelt allemaal mee in de uitwerking.

Het ontstaan van lekken in het beton

Het is natuurlijk interessant om te bekijken wat er aan de basis ligt van het ontstaan van lekken en barsten in het beton. Dit is eigenlijk heel simpel. Wanneer de kracht op het materiaal groter wordt dan de weerstand, is dit het geval. Beton kan zeer goed tegen druk, maar juist weer minder goed tegen trekkracht. Wanneer de belasting op deze wijze te groot wordt, dan ontstaat er scheurvorming.

Andere reden van lekken

Er zijn ook andere redenen waarom lekken kunnen ontstaan in beton. Denk bijvoorbeeld aan een situatie van uitdroging en uitharding. Wanneer dit het geval is, dan krimpt het beton. Dit kan weliswaar door de juiste wijze van bouwen in grote mate worden opgevangen. Dat neemt niet weg dat het beton uiteindelijk alsnog kan gaan scheuren. Ook het probleem van temperatuurverschillen heeft een uitwerking op beton. Zijn de temperaturen hoger, dan zet het beton uit. Is het iets kouder, dan zal het beton juist krimpen. Daardoor kunnen er ook scheuren en barsten ontstaan. Dit is vooral het geval bij veel wisselingen of grote verschillen in temperatuur.

Het gevolg van scheuren in het beton

De scheuren die in het beton komen, zijn op zichzelf niet het probleem. Pas wanneer de scheuren ook lekken gaan vormen, ontstaat er een probleem. Vocht heeft dan de mogelijkheid om de ruimte binnen te dringen. Dit komt vooral in kruipruimten en kelders veel voor. Daarnaast is het bij scheuren in vloeren en wanden zo dat zowel grondwater als doorslaand vocht de kans krijgen om de kelder binnen te dringen. Waardoor bijna zeker de bekende vochtproblemen zullen gaan optreden. Denk aan vochtige muren, opstijgend vocht en schimmelvorming.

De oplossing tegen betonlekken

De oplossing tegen betonlekken is niet lastig te vinden. Het is dan simpelweg zaak om zo snel als mogelijk een specialist in te schakelen. Wanneer vochtproblemen worden opgemerkt is het slim om hier spoedig iets aan te doen. De specialist kan bijvoorbeeld de kern van het probleem opsporen. Vervolgens is dan ook een plan te maken hoe dit probleem kan worden opgelost. In het geval van betonlekken is het bijvoorbeeld slim om de scheuren op te vullen. Dit kan met een specifieke substantie worden gedaan. Daardoor wordt het vocht buiten gehouden. Dit is de ideale manier om zwakke plekken op te vangen. Aan de hand daarvan is dan het lekken van het beton goed te bestrijden.